VIDEO David Popovici a adus aurul în țară. Primire grandioasă pentru campionul nostru: „Sunt onorat să reprezint țara asta frumoasă”

Autori: Octavian Vasilescu, Cătălin Mureșanu / 26.06.2022, 21:50
VIDEO David Popovici a adus aurul în țară. Primire grandioasă pentru campionul nostru: „Sunt onorat să reprezint țara asta frumoasă”

David Popovici (17 ani) s-a întors în România, după ce a scris istorie la Campionatele Mondiale de natație de la Budapesta.

Dublu campion mondial la Campionatele Mondiale de la Budapesta, David Popovici a aterizat pe aeroportul Otopeni. El a revenit în țară cu o cursă TAROM, în care s-a aflat alături de Robert Glință și restul delegației. Zeci de reporteri și oficiali au așteptat delegația la Salonul Oficial. Mai jos puteți vedea desfășurarea completă a evenimentului.

VIDEO David Popovici a adus aurul în țară

UPDATE 22:05: David Popovici a scos la lumină cele două medalii de aur câștigate la Budapesta. Evenimentul se apropie de final, urmează acum o sesiune de poze.

David Popovici s-a întors acasă de la Campionatele Mondiale de natație / Foto Playsport

UPDATE 22:02: Antrenorul lui Popovici, Adrian Rădulescu, a oferit și el o scurtă reacție: „Eu am stat destul de relaxat, m-am uitat de jos la cele două finale. La un moment dat, cei aflați în fața mea s-au ridicat în picioare, astfel că am fost nevoit și eu să mă ridic. Am simțit bucurie la final. Încă nu putem vorbi de perfecțiune. Mai durează până când oamenii vor atinge perfecțiunea în ceea ce înseamnă înotul”, a spus Adrian Rădulescu.

David Popovici: „Visul meu este să devin cel mai rapid din istorie”

UPDATE 21:50: David a vorbit și despre cât de important este staff-ul său de la CS Dinamo:

Într-un sport atât de individual și singuratic e atât de importantă chimia pe care o ai cu cei care te pregătești. E cel mai important criteriu. Sunt absolut convins că e cazul meu.

E un sport imprevizil, dar m-am înconjurat cu oameni profesioniști. Cariera unui înotător fluctuează foarte mult. La Tokyo m-am întâlnit cu adverari de 38 de ani. Un alt vis este să inspir cât mai multă lume”, a mai declarat sportivul, în fața reporterilor.

UPDATE 21:42: Popovici discută acum cu reporterii prezenți la Otopeni. Pentru început, David a spus că așteaptă cu nerăbdare Campionatele Europene de natație de la Otopeni:

Abia aștept să concurez la europenele de juniori. Vreau să mă simt cum s-au simțit sportivii maghiari acum. Vreau ca tribuna să fie cât mai gălăgioasă, să ne strige numele când avem o probă. Vrem să ne simțit cu adevărat speciali! Cu siguranță vor fi niște europene memorabile!

Eu și echipa mea avem filosofia de a nu atinge niciodată perfectul, dar de a ne îndrepta cât mai mult spre el. Ținta mea este să devin zilnic o versiune mai bună. Visul meu este să devin cel mai rapid din istoria natației!”.

UPDATE 21:40: Președintele COSR, Mihai Covaliu, are numai cuvinte de laudă pentru Popovici:

E clar, se cuvine prin a începe cu felicitări pentru David, Robert, pentru întreaga echipă, felicitări familiei! Ați făcut din copilul vostru un portdrapel. A creat un val extraordinar în toată România. Sper să nu se oprească.

Sunt și alți sportivi care pot ajunge la această performanță. El nu a reușit doar două medalii de aur, ci și trei recorduri de juniori. Poate deveni cel mai rapid om pe distanța de 100 de metri din istorie. Nu e ușor de făcut! „, a transmis Covaliu, la Otopeni.

A primit un cec de 200.000 de euro

UPDATE 21:37: Colegul lui David de la CS Dinamo, Robert Glință, este bucuros să vadă tot ce se întâmplă acum în jurul prietenului său:

Niciodată nu m-am simțit atât de special, nu am fost niciodată împins așa de la spate. Am făcut totul pentru a obține cel mai bun rezultat. Asta e în special și datorită lui David. Fără el și performanțele lui nu s-ar fi întâmplat asta. Îți mulțumesc, sunt mândru că sunt contemporan cu tine!”, a spus Glință, la revenirea în țară.

UPDATE 21:33: Popovici le-a mulțumit românilor pentru susținerea necondiționată:

Vreau să le mulțumesc tuturor românilor care m-au urmărit, care au stat cu sufletul la gură în fața ecranelor și românilor care au venit în personă la Budapesta. Este superb! Mulți oameni și-ar dori să fie în situația mea, să aibă atâta susținere.

Sunt onorat să reprezint țara asta frumoasă și să vă simt alături de mine. Sincer! Vă mulțumesc!”, a spus dublul campion mondial, în fața reporterilor prezenți la Otopeni.

UPDATE 21:29: Ministrul Eduard Novak i-a oferit un trofeu personalizat lui David Popovici și un cec în valoare de 200.000 de euro.

David Popovici, premiat de Eduard Novak / Foto Playsport

UPDATE 21:25: Primele declarații le-a oferit ministrul Eduard Novak. Imediat vom asculta și declarațiile lui David Popovici.

Sunt extrem de emoționat, dar foarte fericit pentru această seară istorică. Am așteptat un campion care ne-a făcut mândri. Am simțit că suntem parte a acestei țări, suntem unici, suntem puternici. David ne-a demonstrat că sportul ne unește. Sportul este cel mai bun ambasador al nostru.

Vreau să-i mulțumesc lui David Popovici, care a reușit să ne motiveze și să deschidă inimele noastre. A arătat cât de puternici putem să fim. Guvernul a înțeles că sportul este important pentru România. Cât timp voi conduce acest minister, sportul va fi o prioritate. Acesta este doar începutul, David Popovici are doar 17 ani”, a spus Eduard Novak.

UPDATE 21:20: David Popovici se îndreaptă acum spre Salonul Oficial. În scurt timp vom publica declarațiile dublului campion mondial.

David Popovici merge pe covorul roșu / Foto Playsport

A aterizat David Popovici

UPDATE 21:10: Campionul s-a întors acasă! Cursa TAROM în care se află David Popovici, Robert Glință și restul delegației a aterizat! Ministrul Sportului, Eduard Novak, îi așteaptă cu un buchet de flori lângă covorul roșu.

Avionul în care a venit David Popovici / Foto Playsport

UPDATE 21:00: David Popovici este așteptat acasă și de colegii de clasă. David învață la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, din București.

Colegii lui Popovici / Foto Playsport

UPDATE 20:55: Președintele CS Dinamo, Ionuț Popa, a anunțat că nu mai există locuri libere la secția de natație a clubului! David Popovici este legitimat la CS Dinamo, iar cei mici vor să-i calce pe urme în această vară. Așadar, în acest moment s-au ocupat toate locurile disponibile pentru copii la CS Dinamo.

UPDATE 20:45: Președintele Federației de Natație, Camelia Potec, a oferit câteva declarații la Salonul Oficial: „Avem în continuare probleme, bugetul nu este cel despre care s-a vorbit. Nu vreau să discutăm acum despre asta, nu vreau să umbresc cele două medalii de aur ale lui David. De mâine, vom începe să discutăm.

David a încercat deja să înoate și 400 de metri. Performanțele lui sunt foarte bune deja. Cu siguranță, el ne va mai surprinde și cu alte lucruri. Noi trebuie să fim alături de el și să îi respectăm programul de pregătire. Nu are vacanță. A avut o zi liberă, petrecută tot la bazin, la Budapesta”, a spus Potec, în fața reporterilor.

UPDATE 20:30 Covorul roșu este pregătit. Pe aici va intra campionul nostru, după ora 21:00. Reporterul Playsport Cătălin Mureșanu este prezent la Salonul Oficial, iar aici puteți urmări desfășurarea evenimentului.

UPDATE 20:20 Au început să apară primele personalități la Otopeni. Primii care au ajuns la fața locului sunt președintele COSR, Mihai Covaliu, alături de președintele CS Dinamo, Ionuț Popa.

Covaliu și Ionuț Popa, la Otopeni / Foto Playsport

Președintele CS Dinamo, Ionuț Popa, a vorbit pe larg despre David Popovici și planurile de viitor ale clubului pe care îl conduce, în direct la PlaySport Live:

David Popovici, dublu campion mondial

Sportivul legitimat la CS Dinamo, David Popovici, se întoarce în țară cu două medalii de aur. El a câștigat două finale la Mondialul de la Budapesta, la 100 metri liber și 200 metri liber.

Din 1973 nu s-a mai întâmplat ca un sportiv să câștige medalia de aur la CM de natație în ambele probe. Jim Montgomery era ultimul care reușise această performanță, la Belgrad.

În următoarele două luni, David Popovici va mai concura la trei competiții majore. Prima va fi la Otopeni, aproape de casă.

El va participa la Campionatele Europene de juniori de la Otopeni, în perioada 5-10 iulie. Această competiție va fi transmisă în direct pe canalele TVR.

După concursul din România, el va merge la Roma. În perioada 11-17 august va participa la Campionatele Europene de seniori.

Vara lui David se încheie la Lima, capitala statului Peru. El va concura la Campionatele Mondialele de juniori în perioada 30 august – 4 septembrie. Pentru David va fi ultima ediție a Mondialelor de juniori la care va putea participa.

A fost lăudat de presa din străinătate

L’Equipe: „Maxime Grousset a câștigat medalia de argint la Campionatul Mondial de natație, în proba de 100 metri liber. Francezul a fost învins de românul David Popovici, în vârstă de 17 ani. Am visat la o medalie de aur, dar Grousset a fost învins cu șase sutimi. Popovici a obținut medalia de aur, iar canadianul Joshua Liendo Edwards a completat podiumul”.

Marca: „Dublă istorică pentru tânărul David Popovici. Pentru prima oară din 1973 încoace, românul David Popovici, în vârstă de 17 ani, a cucerit medalia de aur în probele de 100 metri liber și 200 metri liber. O finală de 100 metri liber este o cursă unică, nu se compară cu nimic. Presiunea nu-l afectează pe Popovici, care a câștigat pe final. Chiar dacă a arătat mai bine în semifinale, unde a avut un stil agresiv, Popovici a tranșat și finala. Întreaga lume a sportului îl consideră un star în ascensiune”

RMC Sport: „Popovici a devenit al doilea cel mai tânăr campion mondial din istorie. Americanul Andy Coan rămâne lider în acest clasament. Maxime Grousset a ratat medalia de aur la numai șase sutimi, fiind învins de Popovici”.