Barajele – certificatele de descalificare ale Ligii 1

Alin Buzărin 24.05.2022, 17:23
Barajele – certificatele de descalificare ale Ligii 1

Nu se prea mai respectă regula ca prim-divizionarele să fie mai bune decât echipele venite din divizia secundă. Dar există destule explicații pentru asta!

Sâmbăta trecută, primul eșalon, vârful priramidei fotbalului nostru profesionist, a primit o măciucă în moalele capului. Târgoviștea și Dinamo au pierdut manșele tur ale barajelor cu adversari veniți din divizia a doua. ”De la matineu”, cum se zicea pe vremea când Divizia B își aduna oștile la ora 11 dimineața. Sigur că mai există și dreptul la recurs, retururile de la sfârșitul acestei săptămâni, dar valoarea superioară a primei ligi, expresia aceea extrem de vânturată, a primit o lovitură care cam zdruncină ierarhiile pe care le știam.

Regula era alta

De vreo șapte ediții, de când se dispută aceste baraje, o singură dată liga secundă a fost mai bună decât prima. Anul trecut, când Mioveniul a depășit-o pe Hermannstadt. În rest, primul eșalon a triumfat, atestând valoarea sperioară a competiției din care proveneau echipele. Mai ales că vorbim de locurile 3 și 4 (acum chiar 5, în fine, e povestea cu CSA Steaua) din eșalonul secund!

Contrar tuturor argumentelor

De această dată, la aceste baraje ediție 2022, absolut orice argument opera în favoarea echipelor din Liga 1. La Concordia-Chindia, valoarea de Transfermarkt a loturilor (n-avem alt criteriu de evaluare, așa că suntem neoiți să operăm cu acesta) era de 3 milioane de euro față de 9 milioane. Dincolo, ”U” Cluj era cotată cu 4 milioane, Dinamo cu peste 8 milioane! În plus, referitor la acest din urmă meci, cu toată susținerea tribunei locale, dacă te uitai pe ultimele 5 rezultate ale echipelor, constatai că U” a pierdut 4 din ultmele 5 meiuri din playoff, cu adversari de liga a doua. Cu Chiajna, cu Slobozia, cu Hermansnstadt, cu Petrolul, cu toată lumea exceptând CSA Steaua!

Cât de bună e Liga 1?

Și atunci, de ce am asistat la aceste rezultate? De ce nu s-a impus fără probleme Liga 1, așa cum o cerea imperios calculul hârtiei? În primul rând pentru că diferența de valoare reală (chiar dacă Transfermarkt afirmă contrariul) dintre primele două eșaloane nu mai e atât e tranșantă. Asta nu fiindcă ni s-ar fi înviorat brusc eșalonul al doilea, ci fiindcă ar fi scăzut dramatic primul. Coeficientul UEFA o atestă din plin, avem al 37-lea campionat ca valoare (mai degrabă ca lipsă a ei) dintre cele 55 de sub efigia UEFA. Un campionat cu care noi ne batem în piept, dar ale cărui emisare europene au fost eliminate în ultimii ani de adversare din Kazahstan, Albania sau Georgia!

Playout foarte slab!

Apoi pentru că echipele din Liga 1 care ajung să dispute aceste baraje, vin după un playout debil din punct de vedere valoric, cu adversari descompuși psihic precum au fost anul acesta Gaz Metan și Clinceni. Bătându-le pe acestea cu câte un 3 sau 4 la zero, Dinamo și Chindia au crezut că sunt tari, puternice și n-au cum să se împiedice de niște adversari veniți din eșalonul secund.

N-avem o percepție reală!

S-ar putea ca în retur să se învârtă roata, iar Dinamo și Chndia, în urma unor ”remintade” spectaculoase, să-și scape pieile. Dar chiar dacă acest lucru se va întâmpla, valoarea de ansamblu a primului eșalon tot primește un vot de blam, măcar pentru rezultatele din manșele tur. După cum blamat trebuie să fie și sistemul de disputatre. O competiție normală în Liga 1, fără playoff și playout, în care emisarele la baraj s-ar fi întâlnit cu toată lumea, nu doar cu niște stafii , le-ar fi dus la momentul barajelor pe Dinamo și Chindia în cu totul altă stare competițională decât cea de acum. Dar poate că vor mai trebui să treacă niște ani până vom avea o percepție reală a ceea ce ni se întâmplă.

Urmăriți Playsport.ro și pe