Când Steaua+FCSB și Dinamo sunt peste Bayern, Roma și Marseille! Analiza care răstoarnă toate ierarhiile!

Gabriel Berceanu / 06.10.2021, 18:38
Când Steaua+FCSB și Dinamo sunt peste Bayern, Roma și Marseille! Analiza care răstoarnă toate ierarhiile!

Numărul de jucători pe care un club îl furnizează echipelor naționale este un factor extrem de important pentru reputație și face de multe ori diferența, consolidând granzii. Cu atât mai mult când vorbim de fotbaliști oferiți reprezentativelor europene! Ei bine, într-o statistică inedită pe acest subiect, cluburile noastre sunt peste nume uriașe ale fotbalului continental! Cum s-a ajuns aici?

Rangers-ul lui Ianis e lider continental

Ierarhia se bazează pe contribuția all-time a cluburilor europene la echipele naționale de pe continent. Nu doar la cea a țării unde activează clubul! Practic, numărul de jucători care au bifat măcar un minut pentru o primă reprezentativă din Europa, în perioada în care îmbrăcau tricoul unui club.
Utilizând baza de date eu-football.info, în care Steaua și FCSB au fost calculate împreună, am analizat și am desprins concluziile care ne interesează. Cele care vizează cluburile românești din toate timpurile.
Iată cum se prezintă top 10 european și cele mai bune clasări românești:

1. Glasgow Rangers (Scoția) 238 internaționali
Celtic Glasgow (Scoția) 237
Manchester United (Anglia) 222
Juventus Torino (Italia) 218
Dinamo Zagreb (Croația) 215
Fenerbahce Istanbul (Turcia) 213
Barcelona (Spania) 211
Sparta Praga (Cehia) 210
Everton (Anglia) 209
Rapid Viena (Austria) 207
…….
40. Steaua (inclusiv FCSB) 163
…….
46. Dinamo București 152
…….
103. Rapid București 105

 Dinamo peste Dortmund, Rapid peste Sampdoria!

Cumva logic, topul e dominat de Rangers și Celtic, în special furnizori principali pentru reprezentativa Scoției. Apoi, granzi ai fotbalului european, care oferă internaționali pentru nenumărate naționale de pe continent. Altă categorie: echipe din Europa Centrală și de Est care au dominat istoric în competițiile interne, astfel devenind și platformele reprezentativelor respective.
Un mare avantaj al acestor echipe pentru clasarea în top 10 ține de vechimea lor. Exceptând Dinamo Zagreb, înființată în 1911, și Sparta Praga, în 1907, toate celelalte s-au născut înainte de 1900! Așadar, un interval mai mare de timp în care au putut furniza jucători la primele reprezentative, față de cluburile apărute în jurul anilor ’50, spre exemplu.
Dincolo de acești factori, clasarea românească e una de excepție. Mai ales dacă ne gândim că Bayern Munchen (155 jucători) sau Feyenoord (154) se află sub Steaua+FCSB! Iar Atletico Madrid (144), Roma (143), Marseille (121), Monaco (119), Dortmund (120), inclusiv sub Dinamo. Ori că Rapidul stă mai bine decât Leverkusen (100), Zenit (98), Sampdoria (95) și Lyon (84)!

Fotbalul în comunism și după acesta

Firește, e o cursă continuă acest top și fiecare acțiune a naționalelor modifică ierarhiile. La fel cum, perioadele mai slabe din istoria unui club pot influența dramatic poziționarea. Spre exemplu, sezoanele recente petrecute de Rapid în eșaloanele inferioare au ținut pe loc punctajul vișiniu, giuleștenii absentând din reprezentarea internațională.

În același timp, marele argument pentru prezența noastră atât de sus prin aceste echipe ține de situația politică. Fotbalul în comunism a determinat propulsarea câtorva cluburi în postura de furnizori pentru naționale, prin concentrarea valorilor din teritoriu către loturile lor. Steaua și Dinamo, în ceea ce ne privește. Totodată, mulți ani după căderea comunismului, acest tip de cluburi și-au menținut supremația internă și, astfel, au reprezentat în majoritatea covârșitoare a cazurilor plaja de selecție pentru naționale.

 Cum arată top 10 românesc

Megem mai departe și evidențiem acum din topul european o situație specifică, dedicată României. Cum arată top 10 all-time al cluburilor românești după numărul de fotbaliști legitimați care au jucat în naționale europene?

1. Steaua (inclusiv FCSB) 163
2. Dinamo București 152
3. Rapid București 105
4. Universitatea Craiova 65
5. Petrolul Ploiești 48
Poli Timișoara 48
6. Sportul Studențesc 39
7. U Cluj 35
8. FC Argeș Pitești 31
9. CFR Cluj, UTA Arad 29
10. CAO Oradea 28

Campioana CFR Cluj urcă vertiginos de la sezon la sezon. Momentan are doar 29 de jucători și va depăși curând, foarte probabil, pe FC Argeș.

Practic, CAO Oradea, azi în Liga 3, cu denumirile ei de-a lungul vremii, e singura reprezentantă din categoria echipelor mari ale anilor îndepărtați. Abia mai jos regăsim astfel de cluburi, precum Venus București (26 jucători), Progresul București (25), Chinezul Timișoara (24), Ripensia Timișoara (18), Carmen București (10).

Alte cluburi românești cu minimum 10 jucători la naționale sunt FC Brașov (22), Astra Giurgiu (17), FCM Bacău (16), Viitorul Constanța (15 – până la fuziunea cu Farul), Oțelul Galați (14), Corvinul Hunedoara, Jiul Petroșani (10). În varianta cumulată, Viitorul+Farul, numărul total ar fi 25 de internaționali, potrivit datelor eu-football.info.