Ce o așteaptă pe Rusia pe plan sportiv atât timp cât războiul din Ucraina va continua

Giosanu Catinca / 22.09.2022, 14:59
Ce o așteaptă pe Rusia pe plan sportiv atât timp cât războiul din Ucraina va continua

Preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a făcut noi declarații despre situația complicată cauzată de războiul dintre Rusia și Ucraina. El are încredere că trupele lui Vladimir Putin se vor retrage în curând pentru ca echipa națională a Rusiei să poată participa la competiţiile europene, dar până atunci va rămâne în aplicare decizia excluderii acesteia.

Anunțul făcut de Aleksander Ceferin

Aleksander Ceferin își dorește ca războiul se se încheie cât mai curând posibil pentru ca sportivii din Rusia să poată evolua din nou la competițiile importante. El a subliniat că nu se poate lua o decizie până când cele două țări nu vor ajunge la un numitor comun.

Nu este o decizie luată azi. Decizia pentru naţionala şi cluburile Rusiei cu privire la suspendarea lor a fost o decizie până la noi ordine. Aceasta înseamnă că monitorizăm situaţia şi, până când vom hotărî altfel, această decizie va rămâne valabilă. Deci nu trebuie să luăm o decizie de fiecare dată când apare o altă competiţie.

Cu toţii sperăm că războiul se va încheia cât mai curând posibil pentru ca naţionala să poată participa la competiţia noastră. Dar, dată fiind situaţia, nici măcar nu putem discuta. Este un amestec de politică şi sport.

Nu pot să spun nimic şi să decid asupra faptului că dacă se va semna un acord, vor putea concura. Ceea ce putem face este să pledăm pentru pace şi sperăm că războiul se va termina curând, după care vom decide ce facem.”, a spus preşedintele UEFA, potrivit News.ro.

Cum a fost afectată Rusia de decizia privind excluderea din competiţiile europene

Cluburile şi echipele naţionale ale Rusiei au primit interdicţia de a participa la competiţiile fotbalistice din partea FIFA şi UEFA până la noi ordine, în urma atacurilor ţării lor asupra Ucrainei, ordonate de preşedintele Vladimir Putin.

Decizia a stârnit nemulțumiri atât în rândul sportivilor, cât și în rândul fanilor. Federaţia Rusă de Fotbal (RFS) chiar a vrut să părăsească definitiv fotbalul europan. Oficialii susțin însă că a fost necesar să se impună o asemenea măsură.

Prin decizia celor două organisme de conducere, Rusia şi-a pierdut locul în preliminariile de calificare la
Cupa Mondială, revenind asupra poziţiei iniţiale, conform căreia echipei pregătite de Valeri Karpin i s-ar fi permis să participe în play-off-ul din luna martie.

Tragerea la sorţi a Campionatului European din 2024 va avea loc la începutul lunii viitoare, iar Rusia nu va fi inclusă.