Cenzură la tv în timpul Campionatului Mondial din Qatar 2022. Cum văd chinezii meciurile

George Drafta 28.11.2022, 17:30
Cenzură la tv în timpul Campionatului Mondial din Qatar 2022. Cum văd chinezii meciurile

Meciurile de la Cupa Mondială din Qatar stârnesc entuzism şi interes în toate colţurile lumii.

Aşa se întâmplă şi în China. Chiar dacă naţionala lor nu este calificată la turneul final din Orientul Mijlociu, chinezii stau să urmrească partidele prin intermediul televiziunii naţionale de la ei din ţară. Doar că transmisiunea nu este cea pe care fanii fotbalului din toată lumea o văd pe micile ecreane.

În cea mai populată ţară de pe glob, problema pandemiei de coronavirus nu a fost încă rezolvată. Iar asiaticii protestează în stradă împotriva regimului lui Xi Jinping. Care îi obligă la măsuri draconice de izolare în faţa pericolului. Pentru că în restul lumii, majoritatea restricţiilor au fost ridicate, chinezii s-ar înfuria şi mai tare dacă ar vedea imagini cu zeci de mii de fani stând unii lângă alţii fără măşti de protecţie.

În aceste condiţii televiziunea de stat a luat o decizie controversată. Pentru a preveni escaladarea tensiunilor apărute în ultimele zile.

Chinezii au ieşit în stradă să protesteze împotriva restricţiilor dure impuse din cauza pandemiei de coronavirus
Chinezii au ieşit în stradă să protesteze împotriva restricţiilor dure impuse din cauza pandemiei de coronavirus

Astfel, pentru ca imaginile nedorite de regimul comunist să nu fie văzute de cele 1,4 miliarde de chinezi acestea ajung în casele oamenilor cu o întârziere de 32 de secunde faţă de satelitul internaţional.

Cenzură fără menajamente

Astfel, există timp pentru ca televiziunea chineză să înlocuiască imaginile cu fanii din tribune. Care se bucură sau se întristează la meciurile favoriţilor din Qatar. „Detaliul” a fost scos în evidenţă şi prezentat publicului larg de un jurnalist de la un post de televiziune din Australia, Bill Birtles. El şi-a dat seama că transmiunea din China nu este aceeaşi cu cea oferită de ceilalţi broadcasteri ai evenimentului.

„Credeam că nu e adevărat când cineva mi-a spus că televiziunea de stat din China cenzurează imaginile cu fanii din tribune de la Campionatul Mondial. Dar situația este reală. În prim plan aveți imaginile pe care toate televiziunile de pe glob le transmit la TV, pe care sunt prezente suporterii din tribune. Postul chinezesc alege să difuzeze imagini cu antrenorii de pe marginea terenului, în loc să prezinte secvențe cu fanii.

Am vizionat două partide transmise de chinezi de la Campionatul Mondial. Este cât se poate de evident că au ales să facă asta. Probabil că fanii fotbalului din China vor spune că guvernul din țara lor nu cenzurează nimic, ci doar alege să schimbe cadrele pe care le difuzează. Am vorbit cu un amic din Beijing, care mi-a spus că nu a observat nimic neobișnuit pe transmisia de la ei din țară”, a relatat jurnalistul citat de Daily Mail.

Urmăriți Playsport.ro și pe