Cum a explicat Ion Țiriac colaborarea pe care a avut-o cu Securitatea. A scos din sertarul cu amintiri un dialog elocvent pentru situația sa

Dragos Stefanescu 12.01.2023, 20:15
Cum a explicat Ion Țiriac colaborarea pe care a avut-o cu Securitatea. A scos din sertarul cu amintiri un dialog elocvent pentru situația sa

În urmă cu câteva zile, în presa românească a fost făcut public un document potrivit căruia Ion Țiriac a colaborat cu Securitatea. Totul s-a întâmplat în perioada în care miliardarul era jucător profesionist de tenis. Dorind să lămurească situația, Ion Țiriac a oferit toate detaliile acestei colaborări forțate de împrejurări.

Ion Țiriac a explicat cum a decurs colaborarea sa cu Securitatea

Ion Țiriac este unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din România, dar și un personaj extrem de influent în lumea sportului alb. Înainte de a-și canaliza energia către lumea afacerilor, Țiriac a fost un excelent jucător de tenis. El a cunoscut gloria mai ales în probele de dublu, alături de prietenul său Ilie Năstase.

În urmă cu câteva zile, în presa online din România a fost făcut public un document semnat de Ion Ţiriac la 11 iunie 1963. Astfel, fostul tenismen își lua la vremea respectivă angajamentul să colaboreze cu organele Securității din țara noastră. Mai exact Țiriac trebuia să ofere detalii din timpul deplasărilor la turneele din străinătate.

Dorind să clarifice situația, Ion Țiriac a oferit detalii despre colaborarea pe care a avut-o cu Securitatea în perioada în care era jucător de tenis. Miliardarul a explicat că pe vremea aceea era normal ca la întoarcerea în România să raportezi ce ai făcut în străinătate. Țiriac a subliniat că doar la acest lucru s-a rezumat această colaborare forțată de împrejurări.

Uitaţi-vă în ochii mei, v-am minţit eu vreodată? Eu n-am avut dosar la securitate. ”Domnule ministru Rus, scoate domne’ dosarul să-l văd şi eu”, dar zice: ”Domnu’ Ţiriac, nu ai”. ”Cum să nu am pentru că am fost miliţian şi 30 de ani am fost privilegiatul acestei ţări. Eu aveam atunci un paşaport pe care dumneavoastră nu-l aveaţi”. Şi mă duceam, intram şi ieşeam. Şi mă întreba: ”Tovarăşu Ţiriac, unde ai fost?”. ”Păi am fost la Washington la turneu…” ”Şi ce ai făcut acolo?”. Deci trebuia să dau un raport când mă întorceam. Şi spuneam că am jucat tenis. ”Dar pe lângă tenis ce-ai mai văzut?”… ”Aţi fost la Kennedy acasă?”… şi spuneam ”Păi de acum ştiţi? Cei de la CIA ştiu de vreo 10 ani, aşa că şi voi trebuie să ştiţi tot de 10 ani”. ”Şi ce aţi făcut acolo?”. ”Am făcut cârnaţi şi am jucat fotbal american”, a declarat Ion Țiriac, potrivit Agerpres.

Replică dură pentru Ion Țiriac. Sorin Ovidiu Vîntu l-a pus la punct pe miliardar

Ion Țiriac a oferit de-a lungul anilor multe declarații controversate care au produs nenumărate discuții. Recent, miliardarul a reușit din nou să producă rumoare prin câteva critici aspre la adresa românilor. Mai exact, Țiriac a spus că românii nu sunt destul de educați atunci când vine vorba de îndatoririle fiscale.

Revoltat de declarația lui Ion Țiriac, Sorin Ovidiu Vîntu i-a dat o replică dură prin intermediul rețelelelor de socializare. Acesta din urmă i-a sugerat miliardarului că ar trebui să fie preocupat de alte aspecte ale fiscalității din țara noastră. În plus, Vîntu i-a sugerat lui Țiriac că ar trebui să fie un exemplu pentru generația tânără, nu un critic fără fundament.

Salut, generație. Bine ai venit în anul 2023, un an de grele încercări. O să trecem și peste asta. Am vrut să comentez o afirmație făcută de domnul Ion Țiriac, care era cumplit de revoltat că nația română nu a fost educată să-și plătească taxele și impozitele.

Domnul Ion Țiriac e la o vârstă la care ar trebui să fie mai puțin preocupat de imaginea proprie și când deschide gura să spună ceva util pentru tineri, pentru taică-tu, pentru bunică-ta. Domnul Țiriac trebuia să se întrebe de ce nu sunt educate companiile străine să-și plătească taxele și impozitele în România și își optimizează fiscal toate veniturile, astfel încât statul român ia praful de pe tobă.

Domnul Ion Țiriac ar trebui să fie preocupat de ce face statul cu banii pe care voi, amărâții, îi plătiți. Cam asta ar trebui să fie preocuparea unui om de calitate. Să știi, generație, că în legislația română există foarte multe oportunități, foarte multe lacune prin care poți optimiza fiscal firma astfel încât să plătești cât mai puțin la stat pentru că statul își bate joc de banii tăi. Pentru personale fizice există o grămadă de modalități prin care poate plăti mai puțin la stat taxe și impozite, la ANAF. Dacă vreodată cineva are nevoie îl pot ajuta gratis”, a scris Sorin Vidiu Vîntu pe rețelele de socializare.

Urmăriți Playsport.ro și pe