Ion Țiriac dă de pământ cu Mouratoglou și Simona Halep. Verdict crunt oferit de miliardar în scandalul de dopaj

Olteanu Ștefan 12.01.2023, 16:46
Ion Țiriac dă de pământ cu Mouratoglou și Simona Halep. Verdict crunt oferit de miliardar în scandalul de dopaj

Ion Țiriac a oferit un amplu comentariu cu privire la scandalul de dopaj în care este implicată Simona Halep și nu s-a ferit să lanseze câteva „săgeți” în direcția lui Patrick Mouratoglou, principalul om din staff-ul sportivei.

Patrick Mouratoglou, vinovat pentru scandalul de dopaj în care e implicată Simona Halep? Ion Țiriac nu exclude o astfel de variantă

Prezent la Patinoarul din Otopeni pentru un eveniment special, Ion Țiriac a comentat situația dramatică prin care trece Simona Halep, care în mod normal trebuia să fie alături de Patrick Mouratoglou și restul echipei în Australia.

La Melbourne urmează să înceapă Australian Open 2023, primul turneu de Grand Slam al anului. Însă, Halep nu va fi prezentă, din cauza faptului că la US Open 2022 a fost depistată pozitiv la Roxadustat, o substanță interzisă prin regulament de WADA.

Simona Halep a declarat încă din prima clipă că este nevinovată și nu știe cum a ajuns substanța respectivă în corpul ei. Cel mai probabil, sportiva din Constanța s-a dopat involuntar. Cu toate acestea, ea s-a grăbit să mai lămurească un aspect. Nu a fost vorba despre vreo eroare comisă de persoanele din staff-ul ei.

Referitor la această ultimă precizare, Ion Țiriac nu este la fel de sigur. Miliardarul nu exclude posibilitatea ca Patrick Mouratoglou sau ceilalți oameni din staff-ul Simonei să fi contribuit la acest incident neplăcut:

„Simona este o doamnă de 30-31 de ani care a fost de sute de ori controlată şi e controlată înaintea unui turneu în care a şi pierdut în primul tur. Ea a făcut un gest… A spus: „Nu-mi atingeţi echipa”. Cum să nu-ţi atingă nimeni echipa când tu habar nu ai ce mănânci? Ce bei când te antrenezi? Ăia au responsabilitatea. Eu îmi aduc aminte la Sydney că antrenorii schimbau farfuriile cu sportivii.

Asta ca nu cumva (n.r. – să le fie contaminată mâncarea voit). Şi ne aducem aminte de Nurofen. Însă lucrurile astea se pot întâmpla. E absolut justă legea. Ori le dai drumul tuturor să facă ce vor, vorba aia, să moară drogaţi, sau respecţi legea. Eu am spus, am fost la WADA, eu am fost în comitetul ăla de cinci când s-a înfiinţat şi am avut cuvânt mare.

Dacă eu îi deschid gura unui sportiv şi altul îi bagă ceva, e dopat. Are dreptul să se apere, dar e dopat”, a declarat Ion Țiriac.

Simona Halep se antrenează la Complexul Stejarii Country Club

În continuare, Ion Țiriac a pus tunurile și pe Simona Halep. Miliardarul a certat-o pe sportivă pentru faptul că nu a ales avocații recomandați de el.

Omul de afaceri a spus că oamenii pe care Simona Halep i-a ales să o reprezinte sunt prea lenți, iar acest aspect îi va compromite viitorul în tenisul feminin:

„Am văzut-o acum trei zile pe Simona, se antrenează la Stejarii. Acolo îi dau eu voie să se antreneze, pentru că nu trebuie să cer voie la nimeni. După părerea mea, avocaţii ei sunt lenţi, lenţi. Eu ştiam doi avocaţi, unul care a fost avocatul CIO în 2000 la Sydney, care a plecat atunci de la CIO pentru că proba fusese manipulată, adică de la 60 ml la peste 100 ml peste noapte.

Deci el e un bun avocat şi a plecat de la CIO şi e la Lausanne, pe lângă TAS. Şi mai este un avocat pe care îl ştiu tot în Lausanne. Dar ea a luat pe altcineva şi sper ca acei avocaţi să îşi facă datoria. Pentru că ea de bine de rău e la sală în fiecare zi, dă cu racheta în minge şi mai vrea (n.r. – să joace). Dacă într-adevăr este un medicament care a fost viciat sau un aliment viciat…

Eu din ce am înţeles, Simona este de apărat din toate punctele de vedere. Problema este că ea din august nu a mai jucat. Că eu nu sunt de acord nici cu ce a jucat cu 2 ani înainte, e altceva. Însă dacă ea nu mai a jucat…

Și are 25-26 de ani… lăsaţi 30 şi… arată de 25 pe teren. Însă săptămânile în care nu joacă se adună şi e periculos şi trist”, a mai declarat Ion Țiriac.

Verdict teribil pentru Simona Halep: „O să o vedem din nou pe teren peste 2-3 ani”

În încheiere, Ion Țiriac a vorbit și despre momentul în care o vom putea revedea pe Simona Halep în circuitul de tenis. Miliardarul se teme că procesul sportivei ar putea fi manipulat astfel încât pronunțarea deciziei să vină într-un timp cât mai îndelungat:

„Dacă merg scriptologia şi manipulările (n.r. – în cazul de doping) cred că o să o vedem din nou pe teren peste 2-3 ani. Nu vedeţi că până în ziua de azi ea nu a putut să depună toate probele? Că să se ducă la producător, iar producătorul să spună ”Da”. Iar după aceea să vină cu producătorul la o comisie… şi tot aşa… când ajunge totul măcar la TAS? Iar când ajunge la TAS oamenii de acolo fac ce vor.

Responsabil nu e nimeni dacă după ce TAS îi spune că are dreptate şi că nu e vina ei. Alea 5-6-8 luni din viaţa ei cine le plăteşte? Nimeni! Din viaţa Andreei Răducan cine a plătit lunile alea? Nimeni! Unui sportiv de nivelul ăsta trebuie să îi dai şi puţină credibilitate. Legile alea eu le-am făcut, cu Samaranch, cu WADA… eram cinci inşi care am făcut WADA şi absolut sunt nişte legi corecte.

Însă legea din păcate au schimbat-o următorii care au venit, şi nu mai e suspendat definitiv din viaţa olimpică cel pe care îl prinzi (n.r. – un sportiv dovedit dopat), ci doar 2 ani. Dar dacă nu e, pentru asta există justiţie”, și-a încheiat Ion Țiriac discursul pe care l-a ținut la Patinoarul din Otopeni.

Urmăriți Playsport.ro și pe