Cum ajunge România la Mondial! Adversari pentru baraj, când și unde putem juca, ce scenariu fantastic ar aduce meciurile decisive la București!

Gabriel Berceanu / 13.10.2021, 16:13
Cum ajunge România la Mondial! Adversari pentru baraj, când și unde putem juca, ce scenariu fantastic ar aduce meciurile decisive la București!

Cu două victorii în noiembrie, acasă cu Islanda și în deplasare cu Liechtenstein, echipa națională ajunge în barajele pentru Mondial. Vor fi 12 echipe la primul baraj:

10 locuri secunde din grupele preliminare
2 câștigătoare de grupe Liga Națiunilor care nu s-au calificat direct la Mondial sau nu sunt pe locul 2 în grupă

Foarte important! Pentru stabilirea clasamentelor finale în grupă, la egalitate de puncte, se utilizează criteriul de departajare al golaverajului general, nu întâlnirile directe!

Din cele 12 echipe la baraj, primele 6 pe baza punctajului joacă primul baraj, într-o singură manșă, pe teren propriu.

Celelalte 4 echipe care vin de pe locul 2 în grupe plus cele 2 câștigătoare de grupe Liga Națiunilor joacă meciul în deplasare.

Foarte important! Pentru stabilirea clasamentului locurilor secunde, ca să se identifice cele mai bune 6 echipe, se iau în calcul punctele obținute în grupă doar cu locurile 1-5, așadar nu și punctele obținute cu ultimul loc din grupă, în cazul grupelor cu 6 echipe, cum e și grupa României.

 Cu cine putem juca

Cu două victorii în noiembrie, Românie e așadar la baraj. Și aproape cert nu va fi între cele mai bune 6 echipe, așadar vom juca primul baraj, într-o singură manșă, în deplasare pe 24 sau 25 martie 2022. Cu cine jucăm?

Cel mai probabil clasamentul final al echipelor la baraj o să arate astfel:

Suedia / Spania
Elveția
Polonia
Serbia
Scoția
Croația / Rusia
Cehia / Țara Galilor
Norvegia
România
Ucraina / Bosnia-Herțegovina / Finlanda
Austria (câștigătoare grupă Liga Națiunilor)
Cehia / Țara Galilor (ambele câștigătoare grupă Liga Națiunilor, cine nu prinde locul 2 în grupa de preliminarii prinde loc de baraj prin acest parcurs)

Primele 6 poziții vor juca, așadar, pe teren propriu și vor fi posibilii adversari ai României! Cea mai abordabilă variantă pare o deplasare în Scoția ori poate un meci în Rusia.

Barajul final: când și unde se dispută

Dacă învingem în primul baraj, vom întâlni în barajul final câștigătoarea dintr-o partidă care pune față în față un cap de serie și o echipă din locurile 7-12 în topul pentru baraj.

Se va juca fie pe teren propriu, fie în deplasare, prin tragere la sorți, într-o singură manșă, pe 28 sau 29 martie 2022!

La tragerea la sorți de la finalul acestui an, când se termină preliminariile, vom afla atât împerecherea pentru primul baraj, cât și potențialii adversari pentru barajul final și unde se va juca!

Practic, și dacă trecem de primul baraj, vom întâlni în barajul final foarte probabil tot o echipă din capii de serie (Suedia/Spania, Elveția, Polonia, Serbia, Scoția, Croația/Rusia). Putem spera la un adversar mai abordabil dacă în primele baraje au loc și surprize.

Scenariul fantastic: primul baraj la București

Există și un scenariu fantastic, greu de crezut, prin care să jucăm primul baraj, pe 24 sau 25 martie, la București. Asta ar însemna ca 4 din cele 10 locuri secunde din grupele preliminare să aibă punctaj mai mic decât al României.

Naționala noastră va termina în clasamentul locurilor secunde cu 13 puncte și golaveraj +2 (dacă învingem la doar un gol diferență Islanda). Ca să fim în cele mai bune 6 locuri secunde și să jucăm acasă, implicit cu alți adversari, e nevoie ca toate lucrurile de mai jos să se întâmple:
Turcia să termine pe locul 2 în grupa ei, învingând acasă Gibraltar și remizând în Muntengru. În condițiile în care Norvegia nu învinge acasă Letonia și pierde cu Olanda.

Polonia ia maximum 2 puncte în grupa ei din deplasarea în Andorra și meciul de acasă cu Ungaria.

Țara Galilor nu învinge nici Belarus, nici Belgia, iar Cehia nu învinge Estonia

Bosnia-Herțegovina sau Finlanda termină pe locul 2 în grupa lor, în dauna Ucrainei, oricare dintre ele cu maximum 13 puncte.