Dacă fentăm carantinări, de ce n-am fenta și dopajul?

Andrei Nourescu 28.01.2021, 23:48
Dacă fentăm carantinări, de ce n-am fenta și dopajul?

Povestea presupusului dopaj al celor trei jucători de la Astra (zic presupus pentru că așa este normal, până nu avem un verdict) este una tipic românească și plină de amatorism, în toate părțile.

Clubul Astra arată ca un boxer groggy care nu-și mai găsește colțul.  Cu niște luări de poziție lamentabile și dezvinovățiri puerile, de elev de clasa a treia. “Noi nu avem nici o vină, nu putem fi sancționați pentru că n-am știut” sau “nu putem fi sancționați pentru că nu am folosit jucătorii”, și așa mai departe.

Cine s-a făcut de râs

Foile de joc, semnalate de toată presa, arată clar că Takayuki, Fatai și Ioniță au jucat în Liga 1 2-3 meciuri după ce ar fi apelat la metoda interzisă de regulamentul WADA. Cât despre “n-am știut”, tocmai asta e problema, clubul ar trebui să știe. Deci aici totul e clar.

Mai departe, cel mai tare s-au făcut de râs chiar cei de la clinica Cronos Med sau cum s-o chema. Întâi pentru că au publicat niște poze cu pacienți fără să-și facă nici o problemă că ar fi ne-deontologic, deloc etic și poate chiar și ilegal… Apoi, au comis-o și mai rău, ștergând de-a dreptul pozele, gest care arată clar asumarea culpei…

dopaj astra

Mai departe, de aici înainte avem doar un semn de întrebare. Singura certitudine ar fi că, în cazul în care cei 3 jucători vor fi sancționați pentru dopaj printr-un verdict clar, Astra nu poate evita în nici un fel excluderea.

Semnul de întrebare pe care încă  îl avem se referă la ce va releva ancheta ANAD. Și cât de inclupabile (sau nu) se vor dovedi probele pe care ofițerii anti- doping  le vor colecta de la clinică și din declarațiile jucătorilor.

Cele două variante

Variantele sunt două: Unu, se poate ajunge la concluzia că perfuziile au conținut o cantitate infimă de vitamina C, și atunci va fi extrem de greu să se decidă că a fost vorba de o încălcare a regulamentelor WADA și verdictul va fi de achitare totală.

Sau, doi, ofițerii ANAD vor reuși să obțină problele care să arate fie o cantitate peste limita admisă, fie că procedura în sine, de administrare prin perfuzii, este neregulamentară, ceea ce ar duce, firesc la suspendarea jucătorilor și excluderea Astrei.

Să ținem cont totuși și de faptul că, și în cazul unui verdict de vinovăție, cei trei jucători și clubul au posibilitatea de a face apel la decizia ANAD (așteptată pe 4 februarie cel mai devreme) și apoi chiar de a merge pentru un apel la TAS, la Lausanne, ceea ce va prelungi extrem de mult întreaga poveste.

Eu unul, personal, nu cred că se va ajunge la suspendări. Pentru că România. Și pentru că știm să fentăm. Avem un exemplu recentisim, știm bine cât de lejer s-au descurcat oficialii FCSB în a manipula în favoarea lor o lege a carantinării obligatorii. Lege, evident, făcută tot prost. Pentru că România.

Urmăriți Playsport.ro și pe