Dedicație către îngeri! Sergiu Hanca a marcat în Polonia, cu gândul la Patrick Ekeng “Cinci ani fără tine. Rămâi în inima mea”

Gabriel Peneș / 04.05.2021, 09:46
Dedicație către îngeri! Sergiu Hanca a marcat în Polonia, cu gândul la Patrick Ekeng “Cinci ani fără tine. Rămâi în inima mea”

Dedicație către îngeri! Sergiu Hanca a marcat în Polonia, cu gândul la Patrick Ekeng. Fostul dinamovist nu l-au uitat pe jucătorul camerunez cu care a fost coleg la Dinamo. Patrick Ekeng s-a prăbușit pe teren într-un meci cu Viitorul, pe 6 mai 2016. Ambulanța a sosit prea târziu, iar camerunezul de 26 de ani a murit în drum spre spital. Ulterior, i s-au descoperit probleme la inimă de care, aparent, nimeni nu știa.

Dedicație către îngeri! Sergiu Hanca a marcat în Polonia, cu gândul la Patrick Ekeng

Se împlinesc 5 ani de la una dintre tragediile fotbalului românesc. Sergiu Hanca a marcat în Polonia, cu gândul la Patrick Ekeng. Fostul căpitan al dinamoviștilor nu și-a uitat coechipierul de la echipa din Ștefan cel Mare. Hanca a înscris unicul gol al partidei câștigate de Cracovia contra celor de la Gornik Zabrze. O victorie importantă în lupta pentru evitarea retrogradării. Cracovia se află pe locul 12 din 16 echipe ale campionatului polonez. A fost cel de-al 4-lea gol marcat de Hanca în actuala stagiune. După înscrierea golului, Hanca a afișat un tricou ce conținea mesajul: “Cinci ani fără tine. Rămâi în inima mea”.

Patrick Ekeng avea 26 de ani când a murit pe terenul de fotbal. Era minutul 70 al partide contra celor de la Viitorul. Jucătorul camerunez de la Dinamo s-a prăbușit din senin pe gazon. Ambulanța prezentă la stadon a intrat pe teren la aproape trei minute de la incident. Până a fost transportat la Spitalul Floreasca, alte patru minute. Din păcate, aceste minute au fost decisive, iar inima camerunezului a cedat. A intrat în stop cardio-respirator, iar în drum spre spital a decedat. S-a descoperit ulterior faptul că fotbalistul avea probleme de ordin cardiac, de care nimeni nu știa.

Dedicație către îngeri! Sergiu Hanca a marcat în Polonia, cu gândul la Patrick Ekeng “Cinci ani fără tine. Rămâi în inima mea”
Dedicație către îngeri! Sergiu Hanca a marcat în Polonia, cu gândul la Patrick Ekeng “Cinci ani fără tine. Rămâi în inima mea”

“Cinci ani fără tine. Rămâi în inima mea”

A fost deschis un proces de ucidere din culpă de către procurori, inclusiv familia fotbalistului adresându-se instanței pentru a cere pedepsirea vinovaților. În luna februarie a acestui an, Curtea de Apel București a dat decizia definitivă. Medicul de pe ambulanță, Mihaela Elena Duță, cea care ar fi trebuit să-l resusciteze pe jucător, a primit un an și șase luni de închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității. Familia jucătorului a primit 200.000 de euro despăgubiri financiare ce vor fi împărțite între rudele apropiate ale lui Patrick Ekeng. Inițial, familia ceruse 650.000 de euro despăgubiri.

Prin acest proces am vrut să trag un semnal de alarmă, pentru că nu este normal ca în România să mai moară sportivi din cauză că medicii nu-şi fac treaba sau că ambulanțele nu sunt echipate corespunzător. Mie, pe Patrick nu mi-l poate aduce nimeni înapoi, nu m-aş fi bucurat dacă medicul care ar fi trebuit să-l salveze ar fi primit 10 ani de închisoare şi că primeşte doar unul. Din punct de vedere penal, consider că este decizia corectă. În principiu, considerăm că despăgubirile sunt la un nivel rezonabil. Dacă am fi fost în Franța, daunele morale care i se cuvin familiei erau altele”, a declarat văduva jucătorului, Nathalie Ekeng, în exclusivitate pentru PlaySport.

Alți doi medici sunt anchetați pentru ucidere din culpă. Anchetatorii investighează modul în care Ekeng a primit „undă verde” pentru a juca fotbal, ținând cont de afecțiunile sale cardiace. Este vorba, conform ProSport, de Viorel Mihai, doctor la Institutului Național de Medicină Sportivă, respectiv cardiologul Adriana Marinescu, cea care i-a efectuat un EKG fotbalistului prăbușit pe gazonul lui Dinamo. Judecătorii au decis, în aceste cazuri, reluarea procesului de la zero.