Dezvăluiri despre cum a ajuns Gigi Becali la Steaua: „M-am opus, după 7 luni am fost schimbat”

Octavian Vasilescu / 29.04.2022, 16:55
Dezvăluiri despre cum a ajuns Gigi Becali la Steaua: „M-am opus, după 7 luni am fost schimbat”

Un fost comandant al CSA Steaua, Cornel Oţelea, a oferit noi detalii despre modul în care secția de fotbal a fost privatizată.

Gigi Becali (63 de ani) a devenit patronul echipei FCSB pe 23 ianuarie 2003, când clubul din Liga 1 purta numele Steaua. Cornel Oţelea a vorbit acum despre modul în care Becali a preluat echipa.

Dezvăluiri despre Gigi Becali și Steaua

Eu pot să spun câteva cuvinte despre începuturile acestei tranzacţii. Prin voinţa ministrului Apărării Naţionale din acea perioadă (n.r. Victor Babiuc), s-a impus desprinderea echipei de fotbal de clubul Steaua şi s-a predat întreaga echipă unei alte persoane juridice, care s-a numit Fotbal Club Steaua.

În acel moment, echipa, jucătorii, activele au fost luate de la Steaua şi mutate printr-un transfer socialist la noua personalitate juridică.

Tot ce a însemnat rezerva financiară a echipei Steaua a fost transferat la noua persoană juridică. Şi aşa, clubul Steaua, fără să primească absolut niciun fel de recompensă sau apreciere a ceea ce a însemnat activitatea fotbalului, a rămas fără echipa de fotbal. Federaţia de Fotbal, prin amendamentul făcut de răposatul Ion Alecsandrescu la Adunarea Generală, putea să se organizeze ca secţie de fotbal în cadrul clubului polivalent, aşa cum se întâmplă peste tot în lume. Şi asta îi permitea să joace în competiţii, cu statutul respectiv.

Ministrul a intervenit şi a spus: ”nu, se schimbă statutul. Echipa pleacă, se organizează în baza legii şi devine o cu totul altă structură”.

Eu i-am răspuns ministrului de la vremea respectivă că, atât timp cât voi fi comandantul clubului Steaua, nu voi promova un asemenea raport, sub semnătura mea, pentru a fi aprobat de ministrul Apărării.

Şi, la 7 luni de zile, am fost schimbat din funcţie. A urmat pentru o perioadă scurtă Cristian Gaţu, după care şi Cristian Gaţu, neîmbrăţişând această idee a prelungit acţiunea până când a fost găsit un general, căruia refuz să-i dau numele, care a acceptat tot ceea ce a cerut domnul ministru”, a spus Cornel Oţelea, conform Orange Sport.

Gigi Becali a apărut în peisajul Stelei la finalul anilor ’90. Pe 2 iulie 2000.

Steaua a fost privatizată în 1998, când patrimoniul clubului a fost cedat gratuit societății AFC Steaua București, conduse de Viorel Păunescu. Pe 23 ianuarie 2003, Steaua a devenit societate pe acțiuni, după o Adunare Generală extrem de tensionată.

FCSB vs Steaua. Câte trofee mai are Gigi Becali

După ce a pierdut procesul pentru palmares, Gigi Becali a mai rămas cu 12 trofee interne. Iată cum sunt împărțite trofeele câștigate de-a lungul timpului de Steaua și FCSB:

Palmares Steaua

 • 20 de titluri în Liga 1
 • 19 Cupe ale României
 • 3 Supercupe ale României
 • Cupa Campionilor Europeni din 1986
 • Superupa Europei din 1987

Palmaresul nerevendicat (1998-2003)

 • 1 titlu în Liga 1 (2001)
 • 1 Cupa României (1999)
 • 1 Supercupa României (2001)

Palmares FCSB

 • 5 titluri în Liga 1
 • 3 Cupe ale României
 • 2 Supercupe ale României
 • 2 Cupe ale Ligi

În prezent există două echipe: FC FCSB (Liga 1) și Steaua (Liga 2).