Domnul din Milano. 11>39

Cătălin Mureșanu 28.12.2020, 14:07
Domnul din Milano. 11>39

Vârsta e doar un număr. În fotbal, numărul de pe tricou nu îmbătrânește niciodată. Nu mă credeți? Spun Zlatan și aveți „Fazan”! În urmă cu un an, mai precis pe 27 decembrie, Milan anunța revenirea lui Ibrahimovici pe San Siro. Și de atunci echipa s-a transformat dintr-o fantoșă de pluton, martora succesului corporatist al lui Juventus în Seria A, în colosul greu de învins din perioada satisfacțiilor grațiosului Shevchenko și a oportunismului încâlcit marca Inzaghi. „Noul Milan al lui Zlatan” amintește de generația genialului Savicevic și pare croit cu un fotbal spectacol parcă deșirat din țesătura invincibilului Milan batav, cu al lui spinner terifiant pentru orice adversar- Gullit, Marco Van Basten, Rijkaard.

Milanul de azi ne amintește de Milanul lui Liedholm

Și, poate cel mai important, Milanul sfârșitului de 2020 are perfecțiunea paselor unui alt mare suedez din vremurile aruncatului cu pălării, Nils Liedholm. Felie de legendă dintr-un alt trio formidabil al rossonerilor, vestitul „Gre-No-Li” al anilor 50, din care mai făceau parte Gunnar Gren și Gunnar Nordahl.

12 ani și încă cinci minute, Liedholm a fost precum Odin, stăpânul cerului peste San Siro, zeu pentru prețioșii, trufașii, pretențioșii lombarzi.

„Nu am dat nicio pasă greșită trei ani la rând și, când în sfârșit am ratat, tot stadionul a fost atât de șocat, încât s-a auzit un „ooooh general”.

Liedholm a avut mângâierea povestitorului, răbdarea profesorului, înțelepciunea unui mare manager. În cariera de antrenor a pendulat între AC Milan și AS Roma, cu opriri la Fiorentina, Monza sau Verona. Printre timpanele conectate la narațiunea suedezului din vestiar se aflau și bulbii receptorilor unui alt mare tehnician, Carlo Ancelloti.

Și când legendarul Liedholm s-a retras, tribunele, peluzele, loja i-au adus prinosul. Un întreg stadion a pândit cu nerăbdarea mâncărimii palmelor o pasă greșită a suedezului apoi, plecat strâmb din ristul nordicului, balonul cu petice dreptunghiulare a aprins ecoul a zeci de mii de aplauze. Pentru cinci minute, stadionul a erupt și unda s-a așternut până dincolo de falnicul luciu al lacului Como, la Bellagio și Varenna. „O recunoaștere a tuturor anilor de perfecțiune, o declarație de iubire”, spune Ancelloti în cartea sa, în care povestește cum se câștigă inimile, mințile, meciurile. Trofeele. Și Milan, cu Zlatan repatriat, speră la un nou scudetto în 2021. Primul a fost cucerit în 1901, ultimul în 2011.

Victorii obținute cu inima

Bineînțeles că în succesul Milanului de azi, Stefano Pioli are meritul strategului. Acela de a strânge familia, de a șlefui talentul și sudoarea tuturor jucătorilor în marea lucrare a interesului comun. Și așa, Milan a redevenit o familie, și-a impus respectul tricoului, măreția herbului, a fost tratată, din nou, ca o echipă mare. Este pe primul loc în Serie A, nu a mai pierdut de 26 de meciuri și a înscris în ultimele 34 de partide. Marea piesă piemonteză a uzinelor Fiat pare, în sfârșit, că are stima de sine puțin ruginită, Juve fiind, la zi, în berna locului 6. Însă multe dintre victoriile Milanului au fost aduse cu inima și cu mintea lui Zlatan. În vară, când își pregătea revenirea pe teren după o accidentare, Zlatan a postat pe contul său de Instagram o fotografie din timpul antrenamentului, înconjurat fiind de coechipieri. „Dumnezeu și prietenii săi”. O blasfemie? Poate! Însă Zlatan a demonstrat pe teren, în vestiar, în fața microfoanelor, dar mai ales în clasament, că „diavolul” avea nevoie de un Dumnezeu. Pentru că este un lider, pentru că emană un curaj contagios prin toate dungile verticale ale tricoului, pentru că este un fuoriclasee prețios, rar, dacă nu chiar pe cale de dispariție de pe coperta ziarelor de azi. Pentru Milan, Zlatan este un patrimoniu UNESCO.

Precum „Odinul” Liedholm, la final, când luminile se vor stinge și „Dumnezeul” Zlatan își va urma rândul pentru prinosul celor cinci minute de aplauze. Diferența e că Zlatan își va permite o ultimă aroganță. El nu va greși nicio pasă.

Urmăriți Playsport.ro și pe