DOPAJ în fotbal! Explodează Liga 1! Un jucător al Astrei recunoaște că s-a dopat! Va fi suspendată echipa?

Mihai Cheles 26.01.2021, 09:03
DOPAJ în fotbal! Explodează Liga 1! Un jucător al Astrei recunoaște că s-a dopat! Va fi suspendată echipa?

Un jucător al Astrei recunoaște că s-a dopat! Giurgiuvenii riscă să fie excluși din Liga 1, după șocantul anunț. Întâmplarea nu este singulară la club, însă doar unul dintre fotbaliști a vorbit deschis despre procedurile ilegale efectuate.

Un jucător al Astrei recunoaște că s-a dopat! Va fi suspendată echipa?

Alexandru Ioniță, Kehinde Fatai și Takayuki Seto sunt cei trei jucători care au fost prinși efectuând o procedură ilegală de vitaminizare, considerată dopaj. Doar primul dintre ei a recunoscut cu lux de amânunte cum avea loc procedura, anunță Gazeta Sporturilor.

Pe 14 ianuarie, la comisiile de audieri de la Agenția Națională Anti-Doping (ANAD), Alexandru Ioniță a recunoscut toate acuzațiile și poate beneficia de clemență. Poate scăpa cu o suspendare de doar un an. Colegii săi, Fatai și Seto, pot fi suspendați patru ani.

După ce s-a consultat cu apropiații, Alexandru Ioniță a ales calea mai ușoară. A recunoscut faptele pentru a se încadra în punctul din regulamentul WADA, care specifică faptul că fiecare sportiv care va recunoaște faptele, va primi o suspendare cu 75% mai mică decât în mod normal. Astfel, Ioniță va fi suspendat doar un singur an, nu patru precum colegii săi.

DOPAJ în fotbal! Explodează Liga 1! Un jucător al Astrei recunoaște că s-a dopat! Va fi suspendată echipa?
Sursă foto: gsp.ro.

Sursa Foto: Gazeta Sporturilor.

Cum s-a ajuns în această situație

La începutul lunii septembrie, ANAD a primit niște fotografii, cu cei trei jucători ai Astrei, la o clinică din București, care încerca să-și promoveze și vând imaginea, prin tratamentele pe care le efectuează. În imagini apăreau Alexandru Ioniță, Kehinde Fatai și Takayuki Seto, având perfuzii în vene.

Se consideră ca fiind încălcarea regulamentului WADA orice perfuzii intravenoase și/sau injecții cu mai mult de 100 ml pe o perioadă de 12 ore, cu excepția celor primite în mod legitim în cursul tratamentelor spitalicești, procedurilor chirurgicale sau investigațiilor clinice de diagnostic, se specifică în regulamentul WADA.

Cu toate aceastea, Alexandru Ioniță a recunoscut că avea parte de câte două flacoane de 100 ml de vitamine și minerale pe ședință. La fel și colegii săi. Ceea ce înseamnă dopaj!

După ce a primit controlul ANAD, clinica respectivă a șters toate imaginile în care apăreau fotbaliștii Astrei. Prea târziu!

Dani Coman, dezamăgit de decizia lui Alexandru Ioniță

Conform Gazetei Sporturilor, președintele celor de la Astra, Dani Coman, l-ar fi sunat pe Alexandru Ioniță și i-ar fi transmis că este „un trădător”. Fotbalistul i-a explicat că, din punctul său de vedere, pentru a-și salva cariera, a fost cea mai bună decizie. Alexandru Ioniță are 26 de ani și mai poate juca fotbal, cel puțin 6-7 ani la un nivel bun.

DOPAJ în fotbal! Explodează Liga 1! Un jucător al Astrei recunoaște că s-a dopat! Va fi suspendată echipa?

Urmează excluderea Astrei din Liga 1?

Regulamentul ANAD specifică clar faptul că, „în situația în care doi membri ai unei echipe sportive sunt găsiți vinovați de una dintre încălcările prevăzute în articolul 2, alineatul 2, în perioada unei manifestări sportive, organizatorul competiției, pe lângă sancțiunile individuale, va sancționa echipa respectivă prin descalificare și pierderea punctelor”.

Artiolul în cauză notează: „utilizarea sau tentativa de a utiliza o substanță interzisă sau o metodă interiză, este o încălcare a regulamentelor anti-doping”. Precum în cazul celor trei jucători. Rămâne de văzut dacă vor fi și puse în aplicare aceste regulamente.

Cei trei jucători au ispășit, deja, patru luni de suspendare provizorie. Astfel, Alexandru Ioniță poate reveni pe teren din toamna acestu an. Nu același lucru se poate spune și despe Takayuki Seto (35 de ani) și Kehinde Fatai (31 de ani). Dacă sunt găsiți vinovați, carierele lor sunt pe terminate.

Sursa Foto: Gazeta Sporturilor.

Urmăriți Playsport.ro și pe