Când vor fi vaccinați anti-covid sportivii din România. Schimbare de plan pentru cei care practică sportul de performanță

Catinca Giosanu 19.01.2021, 12:04
Când vor fi vaccinați anti-covid sportivii din România. Schimbare de plan pentru cei care practică sportul de performanță

Agenţia Mondială Anti-Doping (AMAD) a vorbit despre vaccinurile împotriva noului coronavirus de tip SARS-CoV-2. Specialiștii au anunțat când vor fi vaccinați anti-covid sportivii din România.

Când vor fi vaccinați anti-covid sportivii din România?

Iată care este poziția agenției față de vaccinurile împotriva COVID-19. AMA declară că deocamdată nu are motive să creadă că vaccinurile împotriva virusului COVID-19 contravin reglementărilor sale.

AMAD face clarificări cu privire la poziţia faţă de vaccinurile împotriva COVID-19. Ca parte a eforturilor continue de monitorizare a impactului COVID-19 asupra activităţii antidoping la nivel mondial, Agenţia Mondială Anti-Doping (AMAD) doreşte să ofere clarificări sportivilor şi celorlalţi parteneri, cu privire la statutul vaccinurilor împotriva SARS-Cov-2 raportat la Lista Interzisă. Sănătatea sportivilor este cea mai importantă preocupare a AMA (WADA) pe perioada acestei pandemii, iar aceştia pot fi asiguraţi că, în eventualitatea puţin probabilă în care un vaccin ar cauza o încălcare a reglementărilor antidoping conform Codului Mondial Antidoping, supravegherea de către AMA (WADA) a oricărei gestionări ulterioare a rezultatelor va garanta că vaccinurile şi principiile antidoping nu intră în conflict. Pentru a fi mai clari, în ciuda noutăţii acestor vaccinuri, nu există niciun motiv să credem că astfel de vaccinuri ar contraveni reglementărilor antidoping.”, se arată în informarea transmisă de Agenţia Mondială Anti-Doping.

Agenţia Mondială Anti-Doping: ”Sportivii pot fi încrezători”

De asemenea, agenția a mai spus că a încheiat un memorandum de înţelegere cu diferite companii farmaceutice. Printre acestea se numără și Pfizer. În plus, AMAD colaborează și cu Federaţia Internaţională a Asociaţiilor şi Producătorilor din Domeniul Farmaceutic (IFPMA).

AMA este în permanentă legătură cu aceştia pe această temă, pentru a stabili compoziţia exactă a diferitelor vaccinuri puse în prezent la dispoziţie. AMA va continua să comunice cu sportivii şi ceilalţi parteneri, pe măsură ce apar noi informaţii relevante. Având în vedere că vor exista mai multe vaccinuri dezvoltate şi utilizate, este prematur să facem declaraţii definitive privind compoziţia lor; însă, sportivii pot fi încrezători că AMA va continua să monitorizeze toate informaţiile disponibile şi îi va consilia, atât pe ei cât şi pe alţi membrii ai comunităţii antidoping, în cazul în care vreun ingredient al vreunui vaccin ar ridica probleme”, se mai precizează în comunicatul AMAD.

Vaccinul anti-Covid ar putea fi obligatoriu pentru călătoria cu avionul
Vaccinul anti-Covid ar putea fi obligatoriu pentru călătoria cu avionul / Sursa Foto: b1.ro

Primul sportiv român care s-a vaccinat anti-Covid

Deși nu s-a dat startul la vaccinare pentru sportivii din țara noastră, un alpinist român a primit deja prima doză. Este vorba despre nume important în alpinismul românesc și chiar mondial. Horia Colibășanu s-a vaccinat împotriva coronavirusului la doar o săptămână după ce și-a sărbătorit împlinirea a 44 de ani.

Când mă aflu în vârful muntelui, sunt conștient că la momentul pozei sunt doar la jumătatea drumului. Abia jos, în tabăra de bază, in siguranta, mă bucur de o ascensiune reușită.

La fel și acum. Momentul pozei mele de la vaccinare nu are relevanta decât dacă facem toți mișcarea asta. Sau, mă rog, macar 70 %. Abia atunci putem zice că am coborât muntele în siguranță, impreuna. Abia atunci putem zice că ce a fost mai greu a trecut. Înainte de a fi sportiv sunt medic. Sunt convins că în 2021 vaccinarea e cel mai important lucru pe care îl putem face. Dar de reusita putem vorbi dacă și numai dacă ne comportăm ca o echipă de coarda.
Fii sportiv. Fii fair play.
Fa ca fiecare poză de vârf să conteze.”, a scris Colibășanu, pe pagina sa de Facebook.
Urmăriți Playsport.ro și pe