După Mirel Rădoi, potopul! „Visul” Mircea Lucescu, „iluzia” Gică Hagi + variante-surpriză ale FRF pentru banca naționalei. Cine ne salvează la baraj

Robert Zanfir / 15.10.2021, 19:34
După Mirel Rădoi, potopul! „Visul” Mircea Lucescu, „iluzia” Gică Hagi + variante-surpriză ale FRF pentru banca naționalei. Cine ne salvează la baraj

Mirel Rădoi a surprins pe toată lumea când și-a anunțat plecarea de la națională, indiferent dacă va califica sau nu echipa la barajul pentru Campionatul Mondial 2022. Mircea Lucescu, Gică Hagi, Dan Petrescu, Cosmin Olăroiu, Adrian Mutu, Edi Iordănescu, Răzvan Lucescu sau chiar Mihai Stoichiță sunt numele vehiculate în legătură cu preluarea băncii tehnice, într-un moment extrem de important în soarta „tricolorilor”.

România a câștigat ultima partidă, 1-0 cu Armenia, iar tricolorii au urcat pe poziția a 2-a a Grupei J din preliminariile pentru Campionatul Mondial din Qatar. Cu 13 puncte după 8 etape, naționala își are soarta în propriile mâini și nu mai depinde de rezultate indirecte.

După Mirel Rădoi, potopul! „Visul” Mircea Lucescu, „iluzia” Gică Hagi + variante-surpriză ale FRF pentru banca naționalei

Cu toate acestea, Mirel Rădoi a șocat la finalul partidei cu Armenia, prima pentru națională pe noul stadion Ghencea. Selecționerul și-a anunțat plecarea, chiar înaintea așteptatelor meciuri de baraj. România mai are de jucat, în luna noiembrie, cu Islanda și Liechstenstein, partide considerate la îndemână, în perspectiva calificării la baraj.

E momentul ca acest ciclu să se termine. Trebuie să vină altcineva și să preia această echipă. Sunt tânăr, mă frământă că nu pot antrena zilnic. Sper ca la finalul acestor meciuri, să fie cu două victorii, și să ne despărțim frumos. Nu știu cât va dura pauza. După o săptămână, dacă mă va suna cineva, e posibil. Deja știu că nu voi continua la echipa națională
Mirel Rădoi

Anunțata plecare a lui Mirel Rădoi riscă să arunce în aer întreaga campanie. Naționala a început extrem de rău preliminariile pentru CM, dar Rădoi a redresat corabia în ultimele partide, iar seria de trei meciuri fără eșec din luna septembrie, plus jocul excelent cu Germania, 1-2, au readus speranța în rândul tricolorilor.

Cine vine după Mirel Rădoi?

FRF se vede în fața unei situații care se poate dovedi extrem de complicate. Cine va prelua o echipă din mers, pentru doar două partide și adversari extrem de dificili? Cu toate acestea, Ovidiu Sabău a lansat și un scenariu care nu pare rupt de modul de lucru de la FRF. „E posibil ca Mirel să fi simțit că este trădat. E posibil ca cei de la FRF să aibă deja un nume”, a spus fostul mare mijlocaș al naționalei.

Mircea Lucescu a fost primul nume avansat de Sabău, dar acestuia i se alătură, cel puțin la nivelul discuțiilor, Dan Petrescu, Gică Hagi, Răzvan Lucescu, Laurențiu Reghecampf, Cosmin Olăroiu, Adrian Mutu, Edi Iordănescu sau chiar Mihai Stoichiță.

Mircea Lucescu

PPO: Rămâne un vis pentru fanii naționalei. Il Luce, acum pe banca celor de la Dinamo Kiev, a mai fost alături de tricolori și în ultimul mandat al lui Anghel Iordănescu. Chiar dacă spune că naționala este un subiect închis pentru el, dacă Răzvan Burleanu și compania vor reuși să îl convingă, Il Luce ar mai avea doar hopul Igor Surkis.

CONTRA: Reputatul tehnician român ar trebui să îl convingă pe patronul său, apoi ar trebui să își asume riscul unui eventual eșec în cele două partide de baraj. În plus, riscul unei munci care ar implica deplasări multe pe axa Kiev – București este unul destul de mare pentru tehnicianul de 76 de ani.

Gică Hagi

PRO: Este văzut de foarte mulți oameni de fotbal drept omul ideal pentru banca naționalei. Hagi nu și-a ascuns niciodată visul de a reveni pe banca „tricolorilor”, plus că ar avea de luat o revanșă după eșecul cu Slovenia, din 2001.

În plus, mare parte din actualii jucători au trecut, sub o formă sau alta, prin mâna celui care a înființat Viitorul Constanța, cel mai de succes proiect din fotbalul românesc al ultimilor ani.

CONTRA: Hagi abia a revenit pe banca celor de la Farul Constanța și a redresat clubul, după criza din ultimele două sezoane. „Regele” a declarat în mai multe rânduri că nu va mai prelua nicio echipă din mers.

Hagi face parte din grupul Generației de Aur, care nu este tolerat în birourile de la FRF. Cel mai recent scandal între cele două tabere a fost la Campionatul European de la București, atunci când Hagi și Gică Popescu au fost umiliți de federalii lui Răzvan Burleanu. Foștii mari jucători ai naționalei au primit bilete la Tribuna a 2-a și nu la sectorul VIP, la primul meci organizat de România la un turneu final.

Dan Petrescu

PRO: Este un antrenor de valoare, în care îți poți pune speranțele pentru obținerea unor rezultate imediate, este legat de campionatul intern, pe care îl domină de patru sezoane, cunoaște fără rest toți jucătorii.

CONTRA: Cu toate acestea, Dan Petrescu tocmai a revenit pe banca lui CFR Cluj și este greu de crezut că ardelenii vor accepta ca tehnicianul să pregătească în paralel atât echipa campioană, cât și naționala. În plus, poate interveni oricând discuția unui conflict de interese. În plus, și Dan Petrescu este asociat celor din Generația de Aur care nu au trecere la FRF.

De asemenea, Dan Petrescu este un antrenor căruia îi place să lucreze cu jucătorii în vârstă, iar strategia FRF este una de întinerire. Salariul cerut de Dan Petrescu este un alt impediment major care face ca varianta asta să pice din start.

Când am fost liber, nu m-a căutat nimeni. Acum sunt aici! Asta nu e problema mea! (n.r – faptul că naționala trebuie să-și găsească selecționer)
Dan Petrescu, antrenor CFR Cluj

Cosmin Olăroiu:

PRO: Dintre toate numele de până acum, fostul antrenor al FCSB ar avea cele mai mari șanse. Este liber, deși se află în conflict cu fosta echipă, Jiangsu, de unde are de recuperat o sumă astronomică în urma sezonului încheiat cu titlul din China, dar și cu desființarea echipei.

Cosmin Olăroiu este și numele amintit de Mirel Rădoi în momentul în care și-a anunțat abdicarea. Oli ar prelua, astfel, munca fostului său jucător, iar trecerea de la un mandat la altul ar fi una lină pentru națională.

CONTRA: Cu toate acestea, Olăroiu nu este deloc un antrenor ieftin. Dimpotrivă! Chiar dacă ar reuși să îl convingă, Răzvan Burleanu și compania ar trebui să intre adânc în bugetul și așa rarefiat al Federației. În plus, Oli este cunoscut ca un apropiat al lui Gino Iorgulescu, șeful de la LPF.

Surprizele Edi Iordănescu și Răzvan Lucescu

Alte două nume mai mult sau mai puțin vehiculate în lumea fotbalului sunt cele ale lui Edi Iordănescu sau Răzvan Lucescu. Primul ar avea și sprijinul tatălui său. Anghel Iordănescu are o relație bună cu actuala conducere a FRF, care i-a și încredințat naționala în mandatul 2014-2016, atunci când i-a și calificat pe tricolori la Euro 2016.

Edi este văzut ca un antrenor de valoare, aplicat și principial. Cu toate acestea, și acesta s-ar putea regăsi într-o situație asemănătoare lui Dan Petrescu, de conflict de interese. În plus, lipsa de experiență poate cântări greu în decizia federalilor.

Răzvan Lucescu a plecat în 2011 de pe banca naționalei, iar actualul antrenor al lui PAOK spune că se simte mai bine în rolul de tehnician al unei echipe de club. În plus, Lucescu Jr este un critic constant al situației fotbalului românesc și este greu de crezut că se va înhăma la o muncă extrem de dificilă la conducerea naționalei.

Adi Mutu

Adrian Mutu este liber de contract, după ce a tocmai a rupt înțelegerea cu FC U Craiova. „Briliantul” este și un om pe placul lui Răzvan Burleanu, care i-a încredințat echipa de tineret imediat după ce Mirel Rădoi a fost investit la naționala mare.

Mutu i-a calificat pe tricolori la Campionatul European de tineret, din Ungaria și Slovenia, unde a ieșit din grupe fără eșec. Un alt argument în favoarea lui Mutu ar fi faptul că acesta cunoaște majoritatea jucătorilor din acutala generație.

Adi Mutu nu ar fi niciun antrenor scump pentru FRF. Fostul atacant a spus în mai multe rânduri că nu s-a apucat de antrenorat pentru bani.

Cu toate acestea, și Mutu ar prefera să își continue cariera la echipele de club, unde spune că se simte mai în largul lui. În plus, „Briliantul” este văzut ca un tehnician fără experiență, iar eșecul de la Craiova târnă deocamdată extrem de greu.

Cel mai probabil, oricare va fi alegerea celor de la FRF, noul selecționer va avea un contract extins pe durata viitoarei campanii. Rămâne de văzut dacă Răzvan Burleanu va sacrifica un eventual baraj pentru Campionatul Mondial sau va impune și o clauză legată de cele două meciuri care ne pot duce în Qatar.

Programul naționalei:

11 noiembrie 2021
Armenia – Macedonia de Nord, de la ora 19:00
ROMÂNIA – Islanda, de la ora 21:45
Germania – Liechtenstein, de la ora 21:45

14 noiembrie 2021
Liechtenstein – ROMÂNIA, de la ora 19:00
Armenia – Germania, de la ora 19:00
Macedonia de Nord – Islanda, de la ora 19:00