Edi Iordănescu și-a făcut temele după perioada petrecută în Qatar. Ce a remarcat selecționerul României la meciurile de la Mondial

Robert Zanfir 03.12.2022, 17:10
Edi Iordănescu și-a făcut temele după perioada petrecută în Qatar. Ce a remarcat selecționerul României la meciurile de la Mondial

Edi Iordănescu (44 de ani) a revenit în România, după 12 meciuri petrecute în Qatar, timp în care a urmărit la fața locului mai multe meciuri. Între echipele monitorizate de selecționer se află și Elveția, viitoarea adversară a naționalei.

S-a terminat faza grupelor de la Campionatul Mondial din Qatar. De azi, sâmbătă, 3 decembrie, începe adevăratul turneu final, după cum consideră cârcotașii. Olanda, SUA, Argentina, Australia, Franța, Polonia, Anglia, Senegal, Japonia, Croația, Maroc, Spania, Brazilia, Coreea de Sud, Portugalia și Elveția sunt cele 16 naționale care vor intra în faza eliminatorie. Unele dintre naționalele de mai sus au fost urmărite și de Edi Iordănescu, revenit între timp în țară.

Edi Iordănescu și-a făcut temele după perioada petrecută în Qatar. Ce a remarcat selecționerul României

Cum era de așteptat, selecționerul s-a rescunoscut impresionat de Elveția, calificată în optimi dintr-o grupă foarte grea.

„M-am întors cu o singură concluzie. Când ieși dintr-o grupă cu Brazilia, Serbia și Camerun nu poți să vorbești decât de o forță în momentul de față (n.r. – se referă la Elveția).

Dar noi avem drumul nostru și trebuie să ne uităm în față. Important este să facem ce trebuie, să avem strategia completă, să înțelegem bine statutul pe care-l avem, să muncim, să fim mai buni. Sunt sigur că dacă vom face toate astea, atunci vom fi la ’European’, indiferent că va fi de pe locul unu sau de pe doi.

Nu ne-a speriat nimic pentru că e fotbal și cine muncește, cine crede, cine are putere, cine-și ridică nivelul are dreptul de a emite pretenții. Și sunt sigur că și noi vom face pași importanți”, a spus Edi Iordănescu.

Ce diferență a observat între jucătorii de la Mondial și români

Edi Iordănescu a observat că jucătorii din fotbalul evoluat nu doar că nu evită duelurile directe, dar le caută pe parcursul întregii partide.

„Multe (n.r. – a fost întrebat ce a învățat de la acest Mondial). Targetul meu a fost Elveția, dar am urmărit 12 jocuri în cinci zile, un record și pentru mine în ceea ce privește urmăritul meciurilor de la fața locului, pentru că așa la televizor am mai văzut.

A fost o experiență să vezi unii dintre cei mai valoroși jucători importanți ai planetei, antrenori, culturi diferite, abordări, identități diferite.

Dar am și remarcat o preocupare pentru un fotbal pozitiv, organizare de joc și multă luptă. Echipe cu jucători puternici, care duc dueluri, care simt că e important să rezolvi individual lucrurile pentru ca ulterior să le rezolvi și colectiv. Cred că una dintre favorite va câștiga până la urmă”, a mai spus Iordănescu jr.

Cea mai clară diferență pe care am remarcat-o se referă la aspectul fizic al fotbalului. Formațiile pe care le-am urmărit la Mondial au toate fotbaliști foarte puternici, jucători care pot să ducă duelurile fizice și chiar le caută, nu doar le acceptă.

E o lacună a jucătorilor români și e o problemă la care trebuie să lucrăm la toate nivelurile, nu numai la echipa națională. Noi nu suntem obișnuiți să ducem jocuri de luptă”.
Edi Iordănescu

Urmăriți Playsport.ro și pe