De la faima lui Dan Coe, la dreptatea lui Julio Cesar 

Cătălin Mureșanu 01.07.2022, 15:26
De la faima lui Dan Coe, la dreptatea lui Julio Cesar 

Rapid a intrat în anul centenarului. Când numără anii, noii „Berlusconi din Giulești” sunt rapidiști născuți, nu făcuți. Când trebuie să numere datoriile, acționarii spun că, de fapt, ăsta nu e Rapid. Așa au pledat și avocații angajați să reprezinte SC Fotbal Club Rapid 1923 SA, la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, în speța Julio Cesar

De la faima lui Dan Coe, la datoria către Julio Cesar 

Decizia TAS, care este bazată pe un regulament clar, a creat nemulțumire în acționariatul giuleștean. Și, din punct de vedere comercial, supărarea șefilor are acoperire. Nici pentru dezvoltarea clubului, decizia nu pare sănătoasă. Sufletește, însă, pansează!

Cât costă ecoul galeriei, culoarea vișinie, isteria tobelor, faima lui Dan Coe, poveștile lui Năsturescu, nebunia lui Necula Răducanu, sprinturile lui Daniel Niculae, fenta lui Pancu? Glasul roților de tren? Trompeta lui Tudorică sau tonul răgușit al lui Mincea Geamgiul? Neprețuit! Amintirile nu au IBAN. Istoria nu are cont în bancă. Și toate sentimentele astea alimentează o stare de spirit. Așa e, Rapid este o stare de spirit! Însă avocații nu au spirit, iar în afaceri nu e bine să pui suflet.

Victor Angelescu spune că, în ultimă instanță, Rapid, cu „1923” în denumire, o să plătească datoriile Rapidului fără „1923” în denumire. Până atunci, noua societate trăiește, în contul stărilor de spirit din care s-a alimentat și la care s-a conectat, o ultimă speranță în instanță. „Rapid este acolo unde sunt suporterii”. Așa au răspuns giuleștenii de fiecare dată când rivalii i-au tachinat în legătură cu identitatea. Academia, Redivivus… . Steme, mărci, primari, executori. Prostii, interese cu zerouri în coadă. „Noi steagul jos nu-l vom lăsa!”.

În tonul ăsta a gândit și arbitrul de la TAS. Ce ironie! Macri. Patronim sublim al Giuleștiului. Domnule judecător, dumneavoastră știți să judecați o bară frumoasă? 

Peste metafore, în lumea rece a calculelor, Angelescu ar fi trebuit să știe că, în momentul în care Rapidul a recunoscut datoria către Thomas Josl, un alt trecător prin farmecul vieții, lucrurile au devenit clare. Zbaterile legale sunt normale. Și fascinația puterii costă. Și se decontează domnule Angelescu! 

Dreptatea unui ilustru necunoscut 

În acest moment, Rapid a transferat prin sertare. Costache, Ciobanu, Ștefan, Iacob. FRF a pus în aplicare decizia TAS, clubul nu poate legitima, iar acționarii caută dreptatea la noi pe Splai, la Tribunalul București. În civil. Istoric, Rapidului i-a stat bine în civil. 

Decizia în cazul Julio Cesar se pliază perfect pe istoria Rapidului. Patosul giuleștean are propriul vinil. În comunism, clubul lor a fost spoliat de găitane albastre și uniforme kaki. În capitalism, Angelescu, omul de afaceri nou, urlă că este „hăituit” de TAS. „Sunt stat în stat”. 

Dreptatea 

Domnule Angelescu știți că, în istorie, Rapid a dat și țepe? Julio Cesar este un exemplu. De Daniel Barioni ați auzit? Poate de Matic, Milisavlievici sau Lombe? Așteptați-i în acest triajul datoriilor. Vor veni și ei. Și poate alții. Așa e în gara noastră mică. Unii nici nu au trecut prin Giulești, alții au făcut-o! Cu toții au de luat. Așa cum au de luat mulți „vinovați fără vină” care au semnat contracte prin stepa fotbalului românesc. Și au fost înșelați, au mers la familii cu IBAN-ul gol, și-au trăit drama la comisii și și-au găsit dreptatea peste ani.  Sau niciodată.

Aici, pe tărâmul nostru îmbibat în metafore pe care mercenarii nu le înțeleg, unde cu o insolvență, un faliment, o marcă scoasă la licitație, totul se șterge, nedreptatea e cântărită șchiop.

Cum ne place nouă. Și? Când e corect? Când ai de dat sau când ai de luat?

Când cânți centenare sau când plătești datorii? Când guști din farmecul vieții sau când te lovește fascinația puterii? Angelescu a spus că o să plătească. Și atunci o să înțeleagă, cu adevărat, spiritul Giuleștiului. Pentru că acesta poate fi unul singur. Dreptatea! Chiar și făcută unui ilustru necunoscut. Julio Cesar. 

 

Urmăriți Playsport.ro și pe