EXCLUSIV. Analiza lui Andrei Vlad, făcută de doi dintre cei mai importanți portari ai României. „Nu știu la ce s-a gândit!”

Bădulescu Silvian / 07.02.2022, 16:27
EXCLUSIV. Analiza lui Andrei Vlad, făcută de doi dintre cei mai importanți portari ai României. „Nu știu la ce s-a gândit!”

FCSB s-a încurcat aseară în marșul de urmărire a CFR-ului. Echipa din Berceni a remizat cu FCU Craiova 1948, scor 2-2, acasă, și a ratat șansa de a se apropia de ardeleni. Andrei Vlad a fost acuzat că ar fi comis o eroare la golul secund, marcat de William Baeten, din lovitură liberă. În exclusivitate pentru Playsport.ro, Florin Prunea și Helmuth Duckadam, doi dintre cei mai importanți portari ai României, au făcut o analiză a golului primit de către goalkeeper-ul FCSB-ului, dar și asupra evoluțiilor sale.

„Este și greșeala zidului”

Florin Prunea, portar crescut de Dinamo București și cu 40 de selecții la prima reprezentativă a „tricolorilor”, a declarat că golul lui Baeten a venit ca urmare a unei greșeli de poziționare, deși execuția a fost foarte bună. Portarul României la Cupa Mondială din 1994 este de părere că la acest gol „a contribuit” și zidul, cel care nu l-a ajutat pe Vlad.

Am văzut golul. A fost o greșeală de poziționare, dar și o execuție foarte bună. Și una, și alta. El nu pleacă pe centrare, s-a văzut clar că Baeten vrea să șuteze, nu avea cum centra din acea poziție. Zidul a fost bine așezat, dar nu și-a făcut datoria, să sară mai sus, pentru a apăra colțul scurt. Este și greșeala lui Andrei Vlad, dar și a zidului”.

De asemenea, Prunea îl vede cu ochi buni pe Andrei Vlad, cel pe care-l pune în aceeași categorie cu noul val de portari români de valoare.

Andrei Vlad este un portar tânăr, apar și astfel de momente (n.r. – haotice), dar, cu timpul, le va rezolva. Vlad nu este un portar care să se intimideze foarte ușor, așa cum îl văd eu, astfel că nu cred că presiunea este o problemă pentru el. Deocamdată nu poate să-i ia locul lui Niță, încă este un portar tânăr, mai sunt câțiva care vin din spate”.

„Nu știu la ce s-a gândit”

Helmuth Duckadam, fostul portar al Stelei din noaptea magică de la Sevilla, mai 1986, a analizat prestația lui Andrei Vlad din partida cu FCU Craiova. El consideră că tânărul portar a greșit atât la golul marcat de William Baeten, dar și la prima reușită a oltenilor, plecată de la mingea pierdută de Crețu.

A fost o execuție bună, dar este o mare greșeală de portar. A avut un plasament greșit. Zidul nu putea să facă mai mult.  Nu știu la ce s-a gândit la acea fază, dar și mie mi s-a părut că, din poziționare, mai degrabă aștepta o centrare din partea lui Baeten. Totodată, din punctul meu de vedere, a greșit și la primul gol, pentru că nu trebuia să iasă din poartă, Atacantul celor de la Craiova nu avea soluții, era presat de jucătorii FCSB-ului. Nu avea de ce să iasă, mingea a mers paralel cu linia porții, deci era o mingea în adâncime, a fugit practic de el, de aceea nici n-a ajuns la balon”.

În ciuda meciului mai puțin reușit pe Arena Națională, Duckadam îi ia apărarea lui Vlad, subliniind că este normal ca la o asemenea vârstă să apară greșeli care, la portar, sunt vizibile.

Sunt greșeli, dar e normal, a avut și jocuri bune când a reușit să ajute echipa. N-a fost meciul lui aseară. Un portar, dacă greșește, nu-l mai apără nimeni decât plasa porții. Orice jucător din teren poate fi salvat de portar, în ultimul moment, dar pe el nu-l mai salvează nimeni. L-am văzut la antrenamente, dar nu are nicio treabă antrenamentul cu meciul. Una e când te antrenezi și una e când joci”.

Ca și Florin Prunea, Helmuth Duckadam scoate în evidență că din spate, cel puțin la nivelul portarilor, există o generație promițătoare.

În ceea ce privește portarii, în România, stăm foarte bine. Avem portari buni,  la Craiova (n.r. – Popa), la Rapid (n.r. – Moldovan), la Farul (n.r. – Aioani), deci avem portari talentați. Totul depinde de ei, de cum se pregătesc în viitor. Se va vedea cine va fi dispus să asculte și să se antreneze foarte bine”.

„N-am fost consultat niciodată, în nicio problemă, la FCSB”

Întrebat dacă a fost consultat, în 2017, legat de venirea lui Andrei Vlad, atunci un portar extrem de tânăr, dar văzut cu ochi foarte buni, răspunsul lui Helmuth Duckadam a fost tranșant.

N-am fost consultat niciodată, în nicio problemă, la FCSB (n.r. – râde ironic)”.

Timp de 10 ani, între 2010 și 2020, Duckadam a fost președinte de imagine la FCSB, clubul lui Gigi Becali. Ba chiar, la un moment dat, acesta l-a acuzat pe patronul echipei din Berceni că n-a primit niciodată vreo primă de calificare, că nu a fost invitat în deplasările externe ale echipei, pe lângă faptul că, din punct de vedere al consultării, această comunicare n-a existat. Ulterior, a apărut o dovadă legată de deplasările echipei din perioada 2010-2020, în care și Helmuth Duckadam a fost invitat, dar a refuzat, de cele mai multe ori, să plece cu echipa.