EXCLUSIV. Bianca Pascu, cea mai bună sabreră din România din ultimii ani: “Dacă voi lua o medalie la Tokyo, asta înseamnă că am meritat. Nu se oprește lumea în loc pentru că a luat Bianca Pascu medalie!”

Cosma Tudor 11.02.2021, 17:16
EXCLUSIV. Bianca Pascu, cea mai bună sabreră din România din ultimii ani: “Dacă voi lua o medalie la Tokyo, asta înseamnă că am meritat. Nu se oprește lumea în loc pentru că a luat Bianca Pascu medalie!”

De mai bine de un deceniu sabia feminină românească se confundă cu numele Biancăi Pascu. Sportiva în vârstă de 32 de ani este numărul unu pe plan național și una dintre cel mai bune din lume la sabie. Medaliată cu bronz la ultima ediție a Campionatului Mondial, în 2019, la Budapesta, când a fost singura scrimeră din România ce a urcat pe podium, Bianca este extrem de motivată la început de 2021.

La un concurs distanță de calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, sabrera legitimată la Clubul Sportiv Dinamo București povestește în EXCLUSIVITATE pentru Playsport când a fost la un pas să-și încheie cariera, cum a fost să se antreneze timp de 6-7 ani doar cu băieții și ce ar reprezenta pentru ea o medalie la competiția supremă din Japonia.

Trei operații, care-i puteau distruge cariera


Care este prima ta amintire legată de sala de scrimă?
Prima amintire care îmi vine în minte este Sala de la Brașov, unde am început scrima. Era o sală mică, plina de copii, planșe de cauciuc, fete și băieși la un loc. Ne jucam, ne distram și plecam obosiți acasă. Era foarte frumos!

Bianca Pascu speră să ajungă la Olimpiada de la Tokyo
Bianca Pascu speră să ajungă la Olimpiada de la TokyoCe reprezintă sabia pentru tine?
Pentru mine, sabia este ca o prelungire am mâinii drepte. Sunt 21 de ani de când asta fac. Îmi place foarte mult viața de sportivă. A fost tot ceea ce puteam respira la un moment dat.

Care a fost cea mai grea perioadă din viața ta, ca și sportivă de performanță?
Cea mai grea perioadă din viata de sportivă a fost, fară doar și poate, cea în care am ținut-o lanț cu trei operații. După cea de-a treia intervenție chirurgicală, din 2011, am crezut că nu voi mai putea reveni în sport.

Care este cea mai mare împlinire?
Am avut mai multe momente de împlinire în viața de sportivă. Dar cred că cel mai important este omul care am devenit. Nu am medalii care să mă bucure, ci am împlinirea sufletească față de antrenori, de colege, familie și față de toți cei care au pus o cărămidă la performanțele mele. Bucuria celorlați este împlinirea mea.

Greu în pandemie

Cât de dificil a fost să nu participi la niciun concurs oficial vreme de un an de zile…din cauza pandemiei?
Nu a fost deloc dificil pentru mine. Am petrecut timp cu viitorul meu soț, cu familia. Am descoperit o viață liniștită și frumoasă. L-am cunoscut pe Dumnezeu cu adevărat, mi-am schimbat prioritățiile vieții. Nu a fost un timp pierdut. A fost un an minunat pentru sufletul meu.

Dacă ar fi să mulțumești cuiva și să-ți exprimi aprecierea, pentru cine ai face acest lucru în mod deosebit și de ce?
Antrenorilor mei, Zalomir Florin și Hânceanu Cosmin. Am o relație de prietenie foarte frumoasă și sunt doi oameni care s-au mulat perfect pe sportivul și pe omul Bianca Pascu. Am plâns și am râs împreună. Nu m-au lăsat niciodată singură.

O bună perioadă din cariera ta nu ai avut fete alături de care să te antrenezi și te-ai pregătit cu băieții din lotul național. Cum a fost? Nu ți-a fost dificil?
A fost o perioadă frumoasă și interesantă alături de băieții din lot. Nu a fost ușor, pentru că de cele mai multe ori nu se făcea diferență de forțe la antrenamente. Dar fiind singura fată, băieții m-au ajutat și m-au protejat întotdeauna.

Ești foarte aproape de calificarea la JO Tokyo. Ce ar reprezenta acest lucru pentru tine?
Este adevărat că mai este doar un pas. Pentru mine ar însemna o altă experiență interesantă să particip la Jocurile Olimpice.

Dar o medalie olimpică?
Deocamdată mă gândesc să se tragă linie și să merg eu acolo, la Tokyo. Dacă voi lua și o medalie, asta înseamnă că am meritat. O voi agăța lângă celelalte și viața merge înainte. Nu se oprește lumea în loc pentru că a luat Bianca Pascu medalie.

Dacă ar fi să o iei de la capăt în viața de sportiv de performanță ai alege tot scrima?
Aș alege scrima pentru momentele frumoase și pentru oamenii frumoșii pe care i-am cunoscut. Pentru experineța, pentru educația pe care ți-o oferă acest sport, pentru că am ajuns la 32 ani și sunt mândră de mine, de ceea ce am realizat și de omul cu suflet frumos care am devenit. Dumnezeu mă iubește și dacă asta a fost menirea mea, nu aș schimba nimic.

Bianca Pascu, cea mai bună sabreră a României din ultimii ani
Bianca Pascu, cea mai bună sabreră a României din ultimii ani

Bronzul de la Budapesta din 2019, cea mai bună performanță a carierei

Bianca Pascu face sabie de la vârsta de 10 ani, iar cea mai bună performanță a atins-o în 2019, la Campionatele Mondiale, când a cucerit medalia de bronz la Budapesta. Sportiva clubului Dinamo s-a oprit atunci în semifinale, în fața ucrainiencei Olga Kharlan, scor 5-15. În sferturile de finală, Bianca a depășit-o pe Anne-Elizabeth Stone (SUA), scor 15-13. “Sunt foarte bucuroasă pentru această medalie. Am și un gust amar și pentru că mi-am dorit să fac un meci bun în semifinale, dar rezultatul este mai mult decât visam. Am luptat pentru antrenorii mei, pentru tot staff-ul din spatele meu și pentru cei care au crezut în mine când nimeni nu o mai făcea”, a declarat Bianca Pascu în presa sportivă imediat după medalia de la Budapesta.

Este pe locul zece în Topul Mondial în acest moment

 

În momentul de față, Bianca Pascu se află pe locul 10 în Topul Mondial alcătuit de către Federația Internațională de Scrimă (FIE) pe baza rezultatelor din sezonul 2019-2020. Bianca are un total de 118 puncte și cu o prestație bună la etapa de Cupă Mondială din 12 martie, de la Budapesta, va obține biletul de participare la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din vara acestui an.
Ar fi a doua participare la o ediție a Jocurilor Olimpice pentru sportiva născută la Brașov, după cea de la Londra, din 2012.

Cariera Biancăi a fost în pericol
Cariera Biancăi a fost în pericol

A suferit trei operații la ambii genunchi!

Trei operații la ambii genunchi a suferit Bianca Pascu de-al lungul carierei. „Prima a fost cea mai grea. Am ieșit din parcurs un an întreg. Mi-am revenit foarte greu. După patru ani, chiar înainte de calificarea pentru Londra, m-am accidentat la celălalt genunchi și a trebuit să mă operez. Am stat alte șase luni, dar, apoi, am avut și acea bucurie, când m-am calificat la Jocurile Olimpice. Parcă nimic nu a mai contat. Este foarte greu pentru un sportiv să ieși atât timp din programul de antrenamente, eu cred că am stat vreo patru ani din cauza operațiilor”, a declarant sabrera în presa sportivă în urmă cu doi ani.

Urmăriți Playsport.ro și pe