EXCLUSIV. Calificată la Jocurile Olimpice în proba de 1.500 m, se pregătește de Tokyo în Portugalia. Claudia Bobocea: “Obiectivul meu este calificarea în finala olimpică!”

Cosma Tudor 23.01.2021, 14:20
EXCLUSIV. Calificată la Jocurile Olimpice în proba de 1.500 m, se pregătește de Tokyo în Portugalia. Claudia Bobocea: “Obiectivul meu este calificarea în finala olimpică!”

Până în prezent, România are cinci atleți calificați la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Alina Rotaru (lungime), Alin Firfirică (disc), Florentina Iusco (lungime), Claudia Bobocea (1.500 m) și Daniela Stanciu (înălțime) sunt sportivii care au deja în buzunar viza pentru Tokyo și au început anul 2021 cu motoarele turate la maxim. Nicio zi nu trece fără antrenamente la cel mai înalt nivel, iar concursurile internaționale deja le fac cu ochiul.
Una dintre sportivele experimentate care ne va reprezenta la Jocurile Olimpice este Claudia Bobocea (28 de ani). Legitimată la clubul Steaua București, Claudia – care este pregătită de antrenorul Valentin Anghel – și-a făcut baremul de calificare încă din 2019, la etapa Diamond League de la Londra, când a terminat cursa de 1.500 de metri cu timpul de 4:02.27.
Aflată în Portugalia, la Monte Gordo, acolo unde trăiește și se pregătește de ani buni, Claudia – care a fost totodată declarată cea mai bună atletă din România ăn 2020 de către Federația Română de Atletism – a răspuns la câteva întrebări pentru Playsport.

Timp de 9 luni, totul a fost incert

2020 a fost foarte sărac în competiții. Ce ai învățat din el și cu ce ai rămas din această experiență?

Am văzut lumea cu alți ochi și am realizat că se poate trăi și cu multe restricții. Când îți dorești ceva cu adevărat, nimic nu îți poate sta în cale atât timp cât muncești. Omul este capabil să se adapteze în cele mai dificile situații. 2020 rămâne un an unic. Timp de nouă luni, totul a fost incert pe plan sportiv. Totuși, într-un final am avut parte de o serie de concursuri internaționale care mi-au adus o deosebită satisfacție.

Incertitudinea domnește în continuare. Ce obiective ai pentru sezonul de sală, desigur, dacă el va exista?

Eu sper ca în 2021 calendarul competitional international să poată fi respectat. Vreau să cred că pandemia va da puțin înapoi și vom putea reveni, încetul cu încetul, la viața normal. Sezonul de sală este o etapă intermediară pentru obiectivul suprem: Jocurile Olimpice. În ceea ce privește sezonul de sală, doresc să îmi îmbunătățesc performanțele de la edițiile anterioare ale Campionatelor Europene și Mondiale.

La finalul anului trecut ai fost declarată, de către Federația Română de Atletism, cea mai bună atletă din România în 2020. Cum explici acest lucru?
Reprezintă recunoașterea muncii mele depuse de-a lungul timpului. Chiar dacă 2020 a fost un an atipic, eu am încercat să dau totul atât în antrenamente, cât și în competiții. Am trăit la maxim fiecare clipă și sunt extrem de fericită de această nominalizare.

Claudia Bolbocea se pregateste in Portugalia
Claudia Bolbocea se pregateste in Portugalia

A durut-o amânarea Jocurilor Olimpice

2020 a fost plin de momente dificile pentru tine. Care a fost vârful, din acest punct de vedere?

Cel mai mult m-a durut amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo și reprogramarea obiectivelor din 2020 pentru 2021. Eram pregătită să fac o figură frumoasă în Japonia. Dar sunt o persoană optimistă și nu mă sperii prea ușor. Aștept cu nerăbdare să mă așez din nou la linia de start în 2021.

Ce își dorește atleta Claudia Bobocea?
Cel mai mult țintesc către o medalie internațională, la Campionatele Europene, Campionatele Mondiale sau Jocurile Olimpice. Voi munci din greu pentru a-mi îndeplini acest obiectiv. Și știu, în sinea mea, că dacă voi fi disciplinată, muncitoare, perseverentă și motivată voi reuși într-o zi.

Care este obiectivul tău pentru JO de la Tokyo?
Din momentul în care m-am calificat la Tokyo am primit de nenumărate ori această întrebare. Iar răspunsul este același: obiectivul este accederea în finala olimpică a probei de 1.500 m. Dar eu îmi doresc mai mult.

Ce înseamnă pentru tine faptul că vei reprezenta România la competiția supremă din Asia?

Este o onoare că voi putea reprezenta România la cea mai importantă competiție a lumii. Vreau să fiu un bun ambasador al sportului din țara noastră. Orice sportiv cred că îți dorește asta.

Claudia, locul 7 la ultimul Campionat European de sală

Prima mare competiție la care Claudia Bobocea va participa în 2021 este Campionatul European de atletism în sală de la Torun (Polonia), din perioada 5-7 martie. În urmă cu doi, la Campionatul European de la Glasgow (Scoția), sportiva legitimată la clubul Steaua București s-a clasat pe locul 7 în proba de 1.500 de metri. Eleva antrenorului Valentin Anghel a terminat cursa cu timpul de 4:13.40.

Se află în fața celei de-a doua participări la Jocurile Olimpice

Claudia Bobocea va participa în 2021 la cea de-a doua ediție a Jocurilor Olimpice din carieră. În 2016, la Rio de Janeiro, sportiva în vârstă de 28 de ani a concurat în proba de 800 m, dar nu a prins finala olimpică.
Anul acesta, la Tokyo, Claudia Bobocea va concura în proba de 1.500 de metri, probă în care este de două ori campioană balcanică, în 2016 (Pitești) și 2020 (Cluj Napoca).

Urmăriți Playsport.ro și pe