EXCLUSIV. Budescu se umple de bani. TAS i-a dat câștig de cauză în procesul cu Al-Shabab. Suma incredibilă pe care o va încasa fotbalistul Petrolului. „M-au pus să mă antrenez pe peluza din fața hotelului”

Bădulescu Silvian Justin Gafiuc 28.11.2022, 17:01
EXCLUSIV. Budescu se umple de bani. TAS i-a dat câștig de cauză în procesul cu Al-Shabab. Suma incredibilă pe care o va încasa fotbalistul Petrolului. „M-au pus să mă antrenez pe peluza din fața hotelului”
  • Constantin Budescu (33 de ani) se umple de bani. Fotbalistul legitimat în acest moment la Petrolul a câștigat, la TAS, procesul pe care-l avea de câțiva ani cu Al-Shabab, fostul său club din perioada 2018-2019. Mijlocașul de creație pierduse, inițial, procesul la FIFA și ar fi trebuit să plătească aproximativ 725.000 de dolari;
  • Ulterior, a urmat un proces la TAS, iar prahoveanul, într-un final, a avut câștig de cauză. Petrolistul a oferit, pentru Playsport.ro, o reacție cu privire la deznodământul procesului, dar și mărturii legate de tratamentul la care a fost supus în Arabia Saudită.

Constantin Budescu a câștigat procesul cu Al-Shabab. De la ce a pornit conflictul dintre fotbalist și club. „M-au pus să mă antrenez pe peluza din fața hotelului”

Constantin Budescu a fost legitimat la Al-Shabab în perioada 2018-2019. Atunci, asiaticii plăteau 2,5 milioane de euro celor de la FCSB pentru a-l achiziționa pe român.

În primul sezon, cu Marius Șumudică pe bancă, fotbalistul a fost om de bază al echipei. La începutul stagiunii secunde, atât conducerea, cât și banca tehnică s-au schimbat.

Situația dintre fotbalist și club s-a deteriorat în pre-sezon. De la ce a pornit totul?

La momentul respectiv, Marius Șumudică a fost înlocuit cu Jorge Almiron. Acesta a venit, la pachet, cu doi jucători străini: Cristian Guanca și Danilo Moreno Asprilla. Al doilea, columbian, este de același profil cu Budescu. Mai mult, sud-americanul a și luat numărul 10, cel pe care-l purtase jucătorul român.

În plus, federația din Arabia Saudită, pentru 2019-2020, a scăzut numărul de jucători străini pe care îi putea legitima o formație de la 8 la 7.

Budescu, revenit în Arabia, după vacanță, pentru a lua parte la pregătirea de vară alături de restul lotului, s-a pregătit individual pentru două zile.

La primul antrenament cu echipa, noul președintele al clubului, Al Baltan, a intervenit după încheierea încălzirii și a cerut ca românul să se pregătească separat.

A urmat o perioadă în care fotbalistul s-a antrenat singur. În anumite momente, coleg de suferință i-a fost Valerică Găman. Fundașul a fost reprimit, ulterior, la echipă.

Mai mult, Budescu nu s-a regăsit în lista de jucători pentru cantonamentul pe care echipa l-a susținut în Germania. Toate aspectele l-au făcut ca, într-un final, fotbalistul să încheie, unilateral, contractul cu Al-Shabab și să revină la Astra.

Într-o mărturie pentru Playsport.ro, fotbalistul a evidențiat tratamentul la care a fost supus.

În loc să ne așezăm la masa discuțiilor, să agreem o reziliere, ei m-au trimis să mă antrenez singur, pe peluza din fața hotelului, dar și alte răutați de genul acesta, doar să mă determine să rup contractul. Într-un final, nu am mai putut accepta situația și știți că m-am întors în țară.”

Arabii, buni de plată. Jucătorul Petrolului trebuie să primească peste 2 milioane de euro

Ulterior, clubul l-a dat în judecată pentru că ar fi întrerupt contractul fără nicio cauză.

FIFA, prin decizia din 18 martie 2021, a dat dreptate formației arabe. Atunci, Constantin Budescu era somat să plătească aproximativ 725.000 de dolari către Al-Shabab.

Pasul firesc a fost Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). Fotbalistul legitimat în prezent la Petrolul Ploiești a avut câștig de cauză luni, 28 noiembrie 2022.

TAS a catalogat decizia lui Budescu de a încheia contractul cu Al-Shabab drept justă.

Se respinge cererea făcută de către Al Shabab Football Club în întregime. Acceptă cererea reconvențională a lui Valentin Constantin Budescu […]. Încheierea unilaterală a contractului din 01.07.2018 dintre fotbalist și Al Shabab FC a avut o cauză justă”, se arată în documentul TAS de luni, 28 noiembrie 2022.

Astfel, clubul din Arabia Saudită este obligat să-i plătească jucătorului compensații de 1,9 milioane de euro. Se mai adaugă acestei sume și diverse costuri, precum cele de judecată. În total, fotbalistul Petrolului trebuie să primească peste 2 milioane de euro.

Prima reacție a lui Constantin Budescu după verdictul final: „Am fost și rămân profesionist. Vreau să mulțumesc avocaților mei pentru că m-am putut gândi numai la fotbal în acești ani”

În exclusivitate pentru Playsport.ro, Constantin Budescu a oferit o prima reacție după verdictul final.

Este o decizie bună pentru mine, vă dați seama. Știam că dreptatea este de partea mea. Dincolo de ce zice unul sau altul, eu am fost și rămân un profesionist. Așa am fost și la ei, au fost foarte încântați de evoluția mea. Asta până s-a schimbat conducerea și antrenorul. Au adus un alt număr 10 la echipă, căci aveau de făcut transferuri, vă dați seama. Fără să mă vadă cum joc.  Mie îmi place fotbalul, vreau să joc, să marchez, să fac spectacol. Nu pot să stau pe margine.”

Petrolistul a mulțumit, prin intermediul Playsport.ro, celor care au luptat pentru dreptatea sa.

Eu le mulțumesc avocaților mei, Mincu Paul, Mădălina Diaconu și Marius Lazăr Constantin, pentru că i-am simțit cu adevărat alături de mine și pentru că mi-au luat problema asta de pe cap în toți anii ăștia. M-am putut gândi numai la fotbal. Am fost cu toții în povestea asta și uite că n-am greșit că am avut încredere în ei.”

După Al-Shabab, pentru Budescu au urmat experiențe la Astra Giurgiu (2019-2021), FCSB (2021-2022), FC Voluntari (2022) și revenirea pe „Ilie Oană”, la Petrolul.

Urmăriți Playsport.ro și pe