EXCLUSIV pentru Playsport din Japonia. Eliza Samara: “Tokyo a intrat iar în stare de urgență, dar orice zi petrecută aici e un mare câștig în perspectiva Jocurilor Olimpice!”

Cosma Tudor 12.01.2021, 10:36
EXCLUSIV pentru Playsport din Japonia. Eliza Samara: “Tokyo a intrat iar în stare de urgență, dar orice zi petrecută aici e un mare câștig în perspectiva Jocurilor Olimpice!”

Jucătoarea de tenis de masă Eliza Samara a încheiat anul 2020 și la început pe 2021 în același mod: antrenându-se și jucând în Japonia. În vârstă de 31 de ani, Eliza profită de faptul că în Europa nu au loc competiții în această perioadă și își petrece timpul chiar în Țara Soarelui Răsare, la Tokyo, acolo unde în vara acestui an vor avea loc Jocurile Olimpice.

După ce în 2020 a stat o lună și jumătate în Japonia, Eliza a revenit în țară pe 27 decembrie, și, după ce a stat alături de familie câteva zile, a revenit în Asia pentru a evolua în Liga japoneză cu echipa Top Nagoya.

Eliza Samara se pregateste in Japonia pentru Jocurile Olimpice
Eliza Samara se pregateste in Japonia pentru Jocurile Olimpice

Aflată momentan în carantină, în hotel, Eliza Samara – care este deja calificată la Jocurile Olimpice de la Tokyo cu echipa României – a acordat un interviu în exclusivitate pentru Playsport despre situația din Japonia, despre beneficiile meciurilor din jucătoarele asiatice și despre marele său vis.

Eliza a ales Tokyo pentru a pregăti Jocurile Olimpice din 2021

Ai terminat anul 2020 și ai început anul 2021 în Japonia. Care este situatia acolo, din punct de vedere pandemic?

Situația din punct de vedere pandemic nu este tocmai bună. Tokyo a intrat iar în stare de urgență. La fel s-a întâmplat și în Saitama și Chiba. Cu toate acestea, oamenii continuă să meargă la muncă și să își vadă de viață într-un mod cât se poate de firesc.

Cum este să te antrenezi și să concurezi cu sportivele asiatice?

Perioada aceasta fără turnee și fără meciuri țările din Europa m-a făcut să accept să vin în Japonia și să petrec cât mai mult timp aici. Încerc să iau ce e mai bun din fiecare antrenament și din fiecare meci. Am avut șansa sa joc meciuri chiar cu japonezele din lotul național și olimpic, sportive pe care e foarte posibil să le întâlnesc la Jocurile Olimpice din vară.

Cât de mult de ajută faptul că petreci așa de mult timp în Japonia, în perspectiva Jocurilor Olimpice?

Mă ajută foarte mult, dar trebuie să știi și ce să iei din tot acest timp petrecut aici.

Eu mi-am filmat toate antrenamentele și toate meciurile, iar seara mereu mă uit și analizez ce a fost bine și ce a fost mai puțin bine în ziua respectivă.

Eliza Samara pe străzile din Tokyo
Eliza Samara pe străzile din Tokyo

Carantină diferită față de cea din România

Care sunt plusurile pe care ti le aduce experiența din Japonia?

Faptul că sunt aici și că mă pot antrena cu japonezele este un mare plus. Mă ajută să îmi perfecționez unele lovituri, să văd cu reacționează ele în anumite situații și să le învăț cât mai mult din punct de vedere tactic. Orice zi petrecută aici e un mare câștig în perspectiva Jocurilor Olimpice.

Care e mâncarea ta preferată acolo, în Japonia?

Uau. Îmi place mândare japonoze, dar prefer ramen, sushi și yakiniku!

Acum ești în carantină, timp de 2 săptămâni. Cum îți ocupi timpul?

Carantina de aici e diferită față de cea din România. Aici ai voie să ieși să mănânci, să alergi în apropierea locuinței, etc. Când sunt în camera de hotel fac exerciții fizice, citesc și mă uit la filme.

Ce reprezintă pentru tine faptul că vei participa la o nouă ediție a Jocurilor Olimpice pentru România?

O mare onoare, dar vreau să fac o precizare. Acum sunt mult mai matură, atât ca om, dar mai ales ca și sportiv de performanță și simt că la Jocurile Olimpice de la Tokyo tenisul de masă va aduce multă bucurii iubitorilor de sport din România.

Care este obiectivul tău pentru Tokyo?

Nu există alt obiectiv în afara cuceririi unei medalii!

Eliza Samara se pregateste in Japonia pentru Jocurile Olimpice din acest an
Eliza Samara se pregateste in Japonia pentru Jocurile Olimpice din acest an

Eliza Samara, în fața celei de-a patra participări la Jocurile Olimpice

Născută pe 15 aprilie 1989, Eliza Samara este legitimată în țară la clubul Steaua București. Originară din Constanța, Eliza a participat până acum la trei ediții ale Jocurilor Olimpice: Beijing 2008, Londra 2012 și Rio de Janeiro 2016. În vară, la Tokyo, Eliza va bifa a patra participare la o ediție a Jocurilor Olimpice, acolo unde speră să cucerească mult-dorita medalie. Cel mai bun rezultat al ei la o ediție de Jocuri Olimpice a fost locul 7, în 2008, la Beijing, cu echipa României!

Anul acesta își va apăra titlul european acasă, în România

În 2019, la Nantes (Franța) echipa feminină de tenis de masa a României cucerea al cincilea titlu european din istorie, după ce dispunea în finală de Portugalia, scor 3-0. Punctul decisiv a fost adus de către Eliza Samara, care a jucat alături de Bernadette Szocs, Daniela Dodean Monteiro, Adina Diaconu și Irina Ciobanu.
Următoarea ediție a Campionatului European de tenis de masă este programată la Cluj Napoca, în perioada 28 septembrie – 3 octombrie 2021!
Precedentele titluri europene ale echipei feminine de tenis de masa ale României au fost cucerite în 1992, 2002, 2005 şi 2017.

Urmăriți Playsport.ro și pe