EXCLUSIV. Decizie-surpriză în cazul de DOPAJ de la Astra, chiar în ziua în care patronul a fost arestat!

Mihai Cheles / 19.02.2021, 14:53
EXCLUSIV. Decizie-surpriză în cazul de DOPAJ de la Astra, chiar în ziua în care patronul a fost arestat!

Decizie-surpriză în cazul de DOPAJ de la Astra, chiar în ziua în care patronul a fost arestat! Ieri a avut loc un nou termen în cazul jucătorilor de la Astra Giurgiu, Alexandru Ioniță, Kehinde Fatai și Takayuki Seto. După șase ore de ședință, Agenția Națională Anti-Doping a amânat decizia pentru 3 martie. Motivarea instanței: nu au fost administrate suficiente la dosar! Președintele ANAD, Cristian Balaj, a decis să nu participe la această ședință, pentru a nu fi acuzat că influențează decizia.

EXCLUSIV. Decizie-surpriză în cazul de DOPAJ de la Astra, chiar în ziua în care patronul a fost arestat!

Agenţia Naţională Anti-Doping a decis ca verdictul în cazul celor trei jucători de la Astra Giurgiu, Alexandru Ioniţă, Kehinde Fatai şi Takayuki Seto să fie amânat. Următorul termen al dosarului în care cei trei sunt acuzaţi de dopaj este 3 martie. Motivul amânării ANAD pentru data de 18 februarie este faptul că nu au fost administrate suficiente probe în dosar.

Cum s-a ajuns la această situație

La începutul lunii septembrie, Agenția Națională Anti-Doping a intrat în posesia unor fotografii, cu niște jucători din Liga 1 care efectuau tratamente intravenoase. Aceștia erau jucătorii Astrei: Alexandru Ioniță, Kehinde Fatai și Takayuki Seto.

Clinica la care cei trei jucători susțineau tratamentul a dorit să-și promoveze produsele pe rețelele de socializare. Așa s-au descoperit fotografiile incriminatoare. Regulamentul Agenției Mondiale Anti-Doping interzice clar astfel de practici, mai ales când este depășit dozajul.

Se consideră ca fiind încălcarea regulamentului WADA orice perfuzii intravenoase și/sau injecții cu mai mult de 100 ml pe o perioadă de 12 ore, cu excepția celor primite în mod legitim în cursul tratamentelor spitalicești, procedurilor chirurgicale sau investigațiilor clinice de diagnostic, se specifică în regulamentul WADA.

Pus în fața faptului împlinit pe 14 ianuarie 2021, în fața Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD), Alexandru Ioniţă a recunoscut că erau folosite, la fiecare şedinţă de perfuzii, câte două flacoane a câte 100 de miligrame de vitamine şi minerale. Peste orice limită permisă de WADA.

După ce s-au aflat aceste informaţii ANAD a mers la clinica privată pentru mai multe cercetări. Între timp, pozele cu cei trei fotbalişti au fost şterse de pe pagina de Facebook a clinicii.

Pentru că şi-a recunoscut faptele, Alexandru Ioniţă ar putea primi o pedeapsă cu 75% mai mică decât colegii săi. Astfel, Ioniţă ar putea fi suspendat din fotbal pentru un an, în timp ce Kehinde Fatai şi Takayuki Seto ar putea primi câte patru ani. Cei trei fotbalişti au fost suspendaţi provizoriu de cinci luni.

EXCLUSIV. AVEM SENTINȚA ÎN CAZUL DE DOPAJ: Astra, ACHITATĂ! Fatai și Seto, suspendați 4 ani! Ioniță, suspendat 2 ani!!!
Alexandru Ioniță sărbătorește o reușită în tricoul Astrei

Astra Giurgiu risca să fie exclusă din Liga 1

Regulamentul ANAD spune clar că, „în situația în care doi membri ai unei echipe sportive sunt găsiți vinovați de una dintre încălcările prevăzute în articolul 2, alineatul 2, în perioada unei manifestări sportive, organizatorul competiției, pe lângă sancțiunile individuale, va sancționa echipa respectivă prin descalificare și pierderea punctelor”.

Articolul în cauză notează: „utilizarea sau tentativa de a utiliza o substanță interzisă sau o metodă interiză, este o încălcare a regulamentelor anti-doping”. Exact precum în cazul celor trei jucători.

Dani Coman a ameninţat cu tribunalul!

Preşedintele celor de la Astra Giurgiu, Dani Coman, a ameninţat că-i va acţiona în instanţă pe cei trei jucători, dacă clubul va avea de suferit din cauza acţiunilor lor. Potrivit fostului portar, clubul nu aveau habar de tratamentele pe care cei trei fotbalişti le efectuau cu regularitate.

N-a fost o acțiune colectivă, n-am știut ce au făcut ei! Îi vom da în judecată, dacă vor pierde, pentru că nu am putut să ne folosim de serviciile lor pe timpul campionatului, pe Alex Ioniță s-au dat și bani de transfer. Nu suntem solidari cu ei, a fost o acțiune personală lor.

Nu vi se pare suspect că aceste știri apar chiar acum? I-aș ruga pe cei de la CFR Cluj să înceteze cu mizeriile astea! Dacă sunt bărbați să fie bărbați… Pe teren!”, a declarat Dani Coman, la un moment dat.