EXCLUSIV. Dinamo a scăpat de umbra lui Negoiță. Înțelegerea secretă de 38 de milioane de lei care atârna în bilanțul Lotus dintre Dorin Șerdean și șeful de la RIN

Cătălin Mureșanu 20.05.2022, 08:25
EXCLUSIV. Dinamo a scăpat de umbra lui Negoiță. Înțelegerea secretă de 38 de milioane de lei care atârna în bilanțul Lotus dintre Dorin Șerdean și șeful de la RIN

 

  • În momentul în care Ionuț Negoiță a cedat Lotus către Pablo Cortacero, acțiunile din cadrul SC Dinamo 1948 SA nu puteau fi înstrăinate de către noul adminsitrator al firmei fără acceptul șefului de la RIN; 
  • În spatele acestei „interdicții de înstrăinare” se afla, sub forma unei garanții mobiliare, o sumă colosală, 38 milioane lei, datorie, în schimbul acțiunilor, către Ionuț Negoiță; 
  • Conform A.E.G.R.M. – Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare consultată de reporterul PlaySport.ro, garanția mobiliară a devenit „inactivă, a fost ștearsă, a fost anulată sau a expirat”; 
  • PlaySport.ro a aflat că Dorin Șerdean, noul administrator Lotus, a reușit să-l convingă pe Ionuț Negoiță pentru a radia această datorie. 

Cu 72,8 % din acțiunile SC Dinamo 1948 SA, firma SC Lotus Perfect Products SRL este acționarul majoritar al societății care administrează clubul Dinamo. Cel din Liga 1. 

„Inventată” de Ionuț Negoiță, în 2018, când șeful de la RIN a mutat acțiunile deținute în cadrul SC Dinamo 1948 SA, atunci peste 90%, pe această firmă nou înființată, pe care o administra un apropiat de-ai săi, George Drăghia, special pentru a-i achita lui Nicolae Badea o datorie de 2.000.000 de euro, Lotus a ajuns, doi ani mai târziu, la Pablo Cortacero. 

La începutul acestui an, așa cum PlaySport.ro a anunțat în exclusivitate, Dorin Șerdean a reușit să-l convingă pe spaniol, după eșecul lamentabil al investițiilor fără acoperire, să-i cedeze firma, astfel că, omul de afaceri ardelean a devenit noul adminsitrator Lotus. 

Însă Negoiță a continuat, tot timpul, să bântuie, în acte, această firmă. Chiar dacă a vândut hălci din acțiuni și Lotus a mai rămas cu procentul prezentat mai sus, 72,8%, șeful de la RIN atârna în realitatea societății printr-o impotecă mobiliară înregistrată în A.E.G.R.M. – Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare. 

Astfel, în momentul în care a cedat Lotus către Pablo Cortacero, acțiunile din cadrul SC Dinamo 1948 SA nu puteau fi înstrăinate de către noul adminsitrator fără acceptul fostului vânzător, în speță Ionuț Negoiță. VEZI FACSIMIL jos. 

Și în spatele acestui detaliu s-a aflat, în tot acest timp, un „elefant” cu multe zeroruri. O sumă colosală care reprezintă valoarea nominală a acțiunilor pe care Negoiță le-a deținut la Dinamo. Este vorba de 38 milioane lei! 

Situația este explicată de Marius Bacria, într-o declarație oferită la DigiSport în trecut. Cine este Bacria? Reprezentantul Asociației Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo București în Adunarea Generală a Acționarilor SC Dinamo 1948 SA, apropiat de-ai lui Nicolae Badea. 

„Ce este cel mai greu este situația juridică, asta e cel mai grav. Cortacero, dacă vrea să vândă acțiunile, nu poate. Pentru că acțiunile, când s-a înființat Lotus, de către George Drăghia, acum 3 ani, ca să protejeze vânzarea acțiunilor la licitație de către domnul Badea, nu le-a plătit deținătorului lor, adică lui Negoiță, care, pe vremea aia, avea 93 la sută. Și a rămas Lotusul cu o datorie de 38 de milioane de lei către Negoiță. Cam atât făceau 93 la sută din acțiuni”, a precizat Bacria, în luna ianuarie a anului trecut. 

Detaliul cu valoare de 38 milioane lei din RNPM. Registrul Național de Publicitate Mobiliară (AEGRM)

Aici intervine informația de ultimă oră prezentată de PlaySport.ro.  Reporterii noștri au consultat arhiva electornică RNPM și au avut parte de o surpriză, astfel că ipoteca mobiliară a devenit inactivă (a fost ștearsă sau a expirat). VEZI FACSIMIL MAI JOS! 

Ionuț Negoiță a acceptat să renunțe la încă un efect care-l mai leagă de Dinamo 

Pe firul informației, PlaySport.ro a încercat să afle mai multe detalii în legătură cu acest subiect. Conform surselor noastre, datoria către Ionuț Negoiță ar fi fost radiată zilele trecute, după ce Dorin Șerdean a purtat mai multe discuții cu avocații fostului șef de la Dinamo, cel care a acceptat să renunțe la acest detaliu cu greutate financiară însemnată pentru Lotus și, mai mult, pentru Dinamo. 

În aceste condiții, Dorin Șerdean, noul administrator al firmei Lotus, cu sediul mutat, între timp, la Alba Iulia poate ceda acțiunile de la Dinamo mult mai ușor, fără să aibă nevoie de acordul lui Ionuț Negoiță, așa cum era stipulat până acum. 

PlaySport.ro a încercat să ia legătura atât cu Dorin Șerdean, cât și cu Ionuț Negoiță, ambii nu au putut fi contactați.