EXCLUSIV. Jurnalist Bild pentru PlaySport: ”Doar Ianis Hagi e interesant pentru presa noastră! În rest, nu există decât echipa Germaniei!”

Mariana Podeanu 28.03.2021, 10:57
EXCLUSIV. Jurnalist Bild pentru PlaySport: ”Doar Ianis Hagi e interesant pentru presa noastră! În rest, nu există decât echipa Germaniei!”

Carmen Kayser, jurnalista româncă de la cel mai vândut ziar din Europa, Bild, ia pulsul atmosferei la Berlin în ziua meciului România-Germania

Ca să vă faceți o mică idee despre situație, înainte de a intra în miezul probleme, este bine să știți că, fondat în 1952, Bild are într-o zi obișnuită tiraj de peste 2 milioane de exemplare.  Nu este doar cel mai bine vândut ziar din Germania, ci din întreaga Europă.

Acolo, în cea mai ”vânată” redacție în ceea ce privește presa scrisă, și-a găsit locul din 2007, Carmen Kayser. Este o fostă colegă la Prosportul de Transilvania și absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrație Publică și Jurnalism din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

Când s-a mutat în Germania, a luat-o de la zero. Și, ca niciunde în lume parcă, a trebuit să muncească dublu ca să răzbată. Pentru că, dacă nu există mentalitatea nemților față de români, există în schimb ideea asta, ușor misogină, cum că dacă ”e frumoasă, nu poate să fie și deșteaptă”.

Și asta probabil în contrapunct cu tendința din audiovizual, acolo unde televiziuni cu reputație au lansat moda reporterilor femei, frumoase, sexy, care să iasă ele cât mai mult în evidență. Ori asta nu le place deloc nemților. Carmen, în schimb, care e și frumoasă – o arată pozele, care e și deșteaptă, vorbește 7 limbi străine – a reușit să fie acceptată ca una dintre ei.

Carmen Keyser, la un interviu cu handbalistul Iker Romero

”Nu e aroganță, Germania e doar cea mai bună și știe asta!”

Carmen trăiește în Berlin și scrie de aproape 15 ani. Nu pare deloc surprinsă că în presa de acolo, echipa de fotbal a României nu este luată și pusă sub lupă, la analizat. ”Nu e fiindcă este vorba despre România. Așa sunt ei, în general, ca și nație, ca și cultură. Se uită mai întâi la ei și foarte rar spre deloc la celălat, doar în cazurile în care să vină vreo super putere. Nu e o aroganță. E o atitudine de superputere în fotbalul modial. Și să vă mai spun ceva? Aici nu se vorbește cu o săptămână înainte despre un meci, nu este ca la noi, probabil unde nici nu există un cotidian de sport, există doar Kicker, care e un bisăptămânal, și atât. La noi, la Bild, este un supliment în ediția de duminică, iar în rest sunt doar anumite pagini dedicate sportului zilnic.”, ne explică jurnalista.

Care ne spune și că despre naționala României se va vorbi doar în ziua meciului și puțin după. ”Ceea ce le va stârni curiozitatea e că îl avem pe fiul lui Hagi și cam atât.”, povestește Carmen. Așa se explică oarecum cum, deși este româncă, nimeni din redactie nu i-a cerut încă nimic, nicio relație despre echipa lui Mirel Rădoi.

Carmen Keyser, alături de campionul la motociclism Jorge Lorenzo

”Să ziceți merci că nu vine Muller!”

Cât privește eventuale calcule, așa, la prima vedere a ne-specialistului, nu prea ne lasă șanse. ”Germania este Germania, uitați de acel horror cu Spania. E un accident din care ei s-au ridicat repede. Și asta pentru că aici, când vine vorba despre așa ceva, te linșează. Sunt direct atacuri la persoană, nu țin cont de nimic când simt că le este terfelit orgoliul lor.”, este părerea ziaristei cu o experiență vastă în fotbalul german și în fotbalul internațional.

Dar, și totuși…există acel etern și fascinant, și totuși. Pentru că mingea e rotundă și ca să o citez pe Carmen, ”de asta este fotbalul ăsta al naibii de captivant și atât de plăcut, și atrage”. ”Este posibil, de ce nu? Pentru că nemții dacă prind o zi proastă, apăi e zi proastă. Și ce-i drept, au fost și niște presiuni după rușinea cu Spania, se pare însă că și-au revenit la meciul cu Islanda. Se face și schimbul ăsta de generații, Joachim Low e pe picior de plecare. România să zică merci că nu mai este Thomas Muller, de exemplu. Și că Tony Kroos, cel mai bun mijlocaș pe care îl au nemții, este accidentat și lipsește. ”, zice Carmen.

FC Bayern Deutchland

Și tot de la ea aflăm că reconstrucția Germaniei a pornit pe scheletul lui Bayern. Iar din păcate pentru noi, tranziția pare deja făcută, nu-i mai prindem pe nemți în timp ce se adună. ”Ai mei, de la ziar, îi zic FC Bayern Deutchland. Totul se clădește acum în jurul lui Bayern Muchen, cea mai bună echipă europeană, după părerea mea. Iar mașinăria asta de fotbal se mai completează cu piese de la Manchester City, de la Chelsea. Eu cred că Germania e o candidată serioasă la titlul european, la vară, o să vedeți.

În plus, dacă te uiți la ai noștri, nu prea îi găsești pe niciunde, sunt acolo, câțiva prin Serie A, dar să nu uităm că fotbalul italian intercluburi nu mai domină. Iar neamțul are o filosofie solidă, de la juniori până ajunge la seniori, ei sunt crescuți să creadă că sunt superiori”, mărturisește Carmen, care s-a ocupat inclusiv de Hertha Berlin pentru Bild, în afară de fotbalul și sportul internațional.

Acolo, în afară, eliberată de atmosfera și, de ce nu, și de atitudinea fotbalistului, Carmen a descoperit că sportivul este total diferit. Indiferent că el este campion mondial la motocros sau recordmen mondial la atletism, precum, de exemplu, celebrul săritor cubanez Javier Sotomayor.

Revenind la ce ne arde pe noi, România nu stârnește vreun mare fior prin presa din țara fostei campioane mondiale. Cu toate că nu doar amicalul acela pierdut cu 1-5 de nemții atotsuperiori ne zgândărește nouă orgoliul, ci și egalul ăla de la un turneu final al Campionatului European. E drept, de acum vreo 21 de ani, dar chiar mai contează?

Urmăriți Playsport.ro și pe