EXCLUSIV. Echipa lui Hagi, campioana fotbalului curat în fotbalul românesc! O analiză pe ultimele trei sezoane!

Gabriel Berceanu / 25.11.2021, 20:57
EXCLUSIV. Echipa lui Hagi, campioana fotbalului curat în fotbalul românesc! O analiză pe ultimele trei sezoane!

Într-un campionat intern îndârjit dar al cărui nivel pare să scadă tot mai mult, dovadă prestațiile din cupele europene ale ultimilor ani, merită evidențiate echipele care promovează o viziune de joc pozitivă. Atunci când vrei să joci fotbal, cum se spune, te gândești doar la construcție și la victorie. Implicit, jocul curat e un principiu pentru reușită.

Analiza noastră a evaluat ultimele 3 sezoane din Liga 1, în intervalul 2018/2019 – 2020/21, incluzând aceste două ediții, bineînțeles. Au fost luate în calcul doar cluburile care au activat în Liga 1 în toate aceste trei sezoane și toate toate partidele din sezonul regular plus cele din play-off și play-out, fără baraje.

Care au fost echipele care și-au văzut cel mai mult de jocul propriu și au încasat, astfel, cele mai puține cartonașe galbene și roșii?

Cei buni greșesc mai rar

Fiecare cartonaș galben încasat a primit 1 punct, cartonașul roșu încasat în urma a două cartonașe galbene a fost punctat cu 2p, în vreme ce eliminarea directă a primit 5p. Pe cale de consecință, echipele care au cele mai puține puncte de sancțiune acumulate se află la vârful ierarhiei în analiza noastră. Iar pentru că au disputat un număr diferit de meciuri, funcție de prezența în play-off sau play-out, am calculat media punctelor de sancțiune per meci. Iată top 3:

Echipă Medie puncte sancțiune/meci

Viitorul / Farul 2,5
CFR Cluj 2,58
Universitatea Craiova 2,67

Cumva previzibil să regăsim în top echipe de valoare, pentru că se susține principiul potrivit căruia cei mai slabi comit cel mai des greșeli și, implicit, încalcă regulamentul primind sancțiuni din partea arbitrilor.

Ce poate părea surprinzător este totuși faptul că liderul, echipa lui Gică Hagi, este singura din top 3 cu un singur sezon în play-off și două disputate în play-out! Semn că principiile unui fotbal curat se mențin la echipă indiferent de traiectoria sportivă.

E lider în fair-play și la zi!

Iată câteva repere din parcursul Viitorului, Farul de azi, în acest context pentru a înțelege și mai bine performanța clubului dobrogean:

  • În play-off-ul sezonului 2018/19 nu a încasat niciun cartonaș roșu direct
  • În play-out-ul sezonului 2019/20, nu a avut niciun jucător eliminat, direct sau din două cartonașe galbene
  • În play-out-ul sezonului 2020/21 nu a încasat niciun cartonaș roșu direct

Mai mult decât atât, pentru a închide argumentele că nu e vorba de o întâmplare sau un artificiu statistic, Farul are în acest sezon aflat în desfășurare, după primele 15 etape, cele mai puține puncte de sancțiune acumulate, doar 24, urmată de CFR Cluj (29), ca și în topul ultimelor trei sezoane!