EXCLUSIV. Edi Iordănescu 2.0: George Pușcaș coboară din tribună și devine azi titular, Chiricheș e pe poziții și cu banderola + mesaj fără menajamente: “Fricoșilor, jucați fotbal!”

Gabriel Berceanu / 07.06.2022, 11:16
EXCLUSIV. Edi Iordănescu 2.0:  George Pușcaș coboară din tribună și devine azi titular, Chiricheș e pe poziții și cu banderola + mesaj fără menajamente: “Fricoșilor, jucați fotbal!”

După 0-2 la Podgorica, meciul din seara asta al naționalei în Liga Națiunilor propune parcă o variantă upgrade a Muntenegrului. Tricolorii au arătat jalnic în fața unei formații fără Savici și Jovetici, iar acum vor avea în față adversarii care nu mai vin de la echipe relativ modeste, ci din Bundesliga, Serie A și Ligue 1, cu Dzeko, Pjanici și Kolasinac în frunte.

Dar și selecționerul Iordănescu a arătat o schimbare covârșitoare ca reacție după meciul groaznic de sâmbătă. Sperând că asta, cumulat cu modificările din echipa de start, vor putea produce și declicul absolut necesar.

Mai rămân în așeptarea metamorfozei, pentru toți românii, doar jocul echipei noastre și rezultatul! Playsport îți prezintă toate informațiile în ziua meciului cu Bosnia-Herțegovina!

“Ce să analizăm? Frica a anulat calitatea!”

Încă de la reunirea lotului pentru această acțiune, Iordănescu “schimbase foaia” dezamăgit de concluziile amicalelor din martie. Regim mai strict la lot, concentrare maximă și totul pentru rezultat, cam acestea au fost liniile principale din zilele premergătoare meciului de la Podgorica. Cum nici abordarea nouă nu a produs vreun efect în teren, selecționerul și-a dat seama în noaptea de sâmbătă că e nevoie de și mai mult!

Atât în discursul pe care l-a ținut jucătorilor în vestiar, după meci, cât și în discuțiile de grup de ieri, Iordănescu fost varianta 2.0. A anulat analiza tactică pentru eșecul de la Podgorica justificând decizia pe un ton ferm, mărturisesc apropiații lui: “Ce să analizăm? Nu am jucat fotbal ca să putem analiza fotbal! Uitați meciul ăsta și gata!”. Și a pregătit doar meciul cu Bosnia-Herțegovina.

A renunțat dumincă și ieri la orice alte discuții mai ample cu care îi obișnuise pe jucători, punându-le în față doar parametrii fizici comparativi cu ai muntenegrenilor. Acolo unde am fost inferiori aproape pe linie!

S-a limitat la un mesaj care a sunat cam așa:

“Fricoșilor! Jucați fotbal! Ați fost fricoși, asta mă supără mai mult decât orice! Cu frica ne-am anulat calitatea, pentru că eram peste adversari la acest capitol! Nu mai vreau cuvinte multe și vorbăraie, vreau să văd că jucați fotbal și să văd calitățile voastre în care eu cred!”

Culisele situațiilor Chiricheș și Maxim

Vlad Chiricheș a reprodus și în fața colegilor, chiar în vestiarul de la Podgorica, poziția de la interviurile oferite imediat după fluierul de final. Și-a onorat banderola de căpitan și le-a cerut scuze bărbătește coechipierilor, uitându-se în ochii lor, pentru erorile din teren.

La acest moment însă, nu se pune problema absenței lui din strategia naționalei pentru aceste 3 partide rămase de disputat în luna iunie. Fundașul a aruncat la supărare, în vestiar, câteva vorbe care au încheiat discursul său de asumare a responsabilității: “Poate că e mai bine să vină cei mai tineri în locul meu, nici nu știu…”

Iordănescu a intervenit prompt și l-a calmat:

“Nici nu se pune problema să vorbești despre așa ceva, te felicit pentru atitudinea în fața presei și colegilor, dar nu trece discuția spre gândurile tale care acum nici nu sunt gândurile tale reale, ci doar nervi și supărare!”

A fost așadar doar o reacție la cald, înțeleasă de Iordănescu și toți ceilalți în lumina prestației lui Chiricheș dar și a tabloului dezolant ca echipă din teren. Nicidecum un anunț de retragere de tipul lui Ciprian Tătărușanu, care a comunicat ferm, tot în vestiarul naționalei și tot după un meci, decizia lui. În condițiile acestea, Chiricheș va fi titular azi și căpitan ca și până acum. Rămâne de văzut ce va urma la finalul acestui calup de meciuri din această lună.

Cât despre situația lui Alex Maxim, mijlocașul lui Gaziantep e frământat de aceste gânduri încă de la finalul anului trecut, sfârșitul preliminariilor de Mondial. Atât el cât și coechipierul său de la club, Toșca, au tins spre retragere de la final de 2021. Fundașul a anunțat decizia după acțiunea din martie, înaintea Ligii Națiunilor, în vrem ce Maxim a decis să înceapă cel puțin și această campanie.

Pușcaș joacă, Alibec are propria strategie

În ciuda senzației că vom vedea diseară, cu Bosnia-Herțegovina, un prim 11 modificat major ca reacție la prestația cu Muntenegru, schimbările fac parte în realitate din planul tactic pe care Iordănescu și staff-ul său l-au gândit deja de săptămâni bune. Asta pentru a face față fizic, în primul rând, seriei de 4 meciuri, adaptat și la specificul adversarilor.

La Zenica, cei doi fotbaliști de la Pisa ajunși ultimii la lot, Marius Marin și George Pușcaș, vor intra în luptă. Au rămas în afara lotului cu Muntenegru, iar acum speranțele ofensive vor fi clar în sarcina lui George. Pușcaș va fi titularizat azi alături de o linie de mijlocași și de coechipieri pe benzile atacului mult diferiți față de echipa de start de sâmbătă.

După experiența cu Tănase în poziție de vârf, abordarea lui Iordănescu depinde acum de forma lui George Pușcaș. Asta pentru că varianta Alibec, intrat pe parcurs cu Muntenegru, e gândită în alt registru de staff-ul naționalei. Denis a jucat mai puțin de o repriză în 5 din ultimele 6 partide pentru Atromitos și a confirmat și în pregătirea de la Mogoșoaia că nu poate duce 90 de minute pe teren în ritm 100%.

De aceea, va fi utilizat în aceste meciuri din iunie fie care o soluție de presiune pe parcursul meciului, când defensivele adverse obosesc, fie titular în situații extreme. Titularizarea lui azi ar însemna clar o schimbare pierdută de Iordănescu fie la pauză, fie în jurul minutului 60.

Iese FCSB, intră CFR!

În urma antrenamentului oficial de aseară s-au mai limpezit lucrurile în privința echipei de start, iar antrenamentul din această dimineață va veni cu ultimele confirmări. Iordănescu își menține perseverent abordarea și nu renunță la sesiunea de pregătire programată în zi de meci, întărindu-și implicit și linia de forță, dar și mesajul clar de tipul “trecem prin toate, facem orice, ne adaptăm, dar nu renunțăm”.

Dacă titularizarea lui Niță în poartă e indiscutabilă, dar rămâne să vedem în echipa României cel puțin doi dintre cei trei jucători ai campioanei CFR Cluj. Menajați în Muntenegru, fundașii laterali Manea și Camora se află pe “foaia” lui Iordănescu. Practic, vor ieși clar din formula inițială cei trei jucători de la FCSB, Cristea, Olaru și Tănase, înlocuiți de fotbaliști ai campioanei.

Alex Cicâldău, intrat pe parcurs la Podgorica, are șanse uriașe la titularizare,. Acesta va fi aproape sigur prins în linia mediană, în locul lui Răzvan Marin, potrivit strategiei lui Iordănescu de a conserva energia celor doi de la meci la meci. Pe post de închizător, după accidentarea lui Cristea și prestația slabă a lui Crețu, Marius Marin e favoritul.

Rămâne de văzut în ce măsură, pe flancul stâng la ofensivei, Iordănescu va miza pe tinerețea și exuberanța lui Tavi Popescu, ori pe experiența și eficiența arătată în fața porții la națională de Mitriță.