EXCLUSIV. Edi Iordănescu a găsit “punctul fix” la națională! De la debutul în lacrimi pentru România U21, spre fotbalistul devenit azi esențial în drumul către EURO 2024!

Gabriel Berceanu 13.06.2022, 22:39
EXCLUSIV. Edi Iordănescu a găsit “punctul fix” la națională! De la debutul în lacrimi pentru România U21, spre fotbalistul devenit azi esențial în drumul către EURO 2024!

Cu Muntenegru pe teren propriu se încheie seria de 4 meciuri ale României în Liga Națiunilor programată pentru iunie. Selecționerul Iordănescu era deja hotărât înaintea acestui debut în meciuri oficiale să pregătească o revoluție, nemulțumit de ce a găsit la lot în martie, după cum Playsport a anunțat în exclusivitate.

Eșecurile de la Podgorica și Zenica i-au conturat deja o listă de jucători pe care se va baza tot mai puțin sau deloc începând din toamnă, schițată încă după amicalele din martie. Iar cele două partide, cumulate cu victoria din Giulești cu Finlanda, l-au ajutat să creioneze deja și lista celor pe care va merge cu încredere din toamnă, inclusiv în preliminariile EURO 2024 care încep la anul. Un fobalist se evidențiază în mod special în categoria câștigurilor, potrivit analizei lui Iordănescu!

Cum a ajuns să devină omul numărul 1 pe post

Dacă pentru Andrei Rațiu, poate cel mai în formă tricolor la lotul național în 2021, lucrurile erau în parte confirmate, un alt fotbalist poate fi considerat revelația lui Iordănescu. Apărătorul de la Huesca a crescut și mai mult în joc, a fost convingător în aportul ofensiv cu Finlanda, iar pe postul de fundaș dreapta există oricum și variante precum Cristi Manea, mai defensiv, sau Deian Sorescu, opțiunea pentru atac.

În schimb, mijlocașul eminamente defensiv din axul central al echipei, “închizătorul” pe care îl dorea neapărat Iordănescu (și selecționerii anteriori!) reprezenta marea problemă neacoperită înaintea meciurilor din această lună. În condițiile în care atât Răzvan Marin cât și Alex Cilcâldău au înseamnă profil de mijlocaș, mai mult spre rolul de inter sau chiar box-to-box, în viziunea lui Iordănescu, dar și la echipele de club.
Cum arăta “schema de lucru” a selecționerului înaintea partidelor din iunie pentru postul de închizător?

  • Bordeianu (CFR Cluj), neconvingător la acțiunea din martie, operat la sfârșitul sezonului și devenit așadar indisponibil
  • Crețu (Craiova), care nu excelează în aportul defensiv și inconstat în formă, fără prestații bune la națională (vezi evoluția de pe finalul eșecului 2-3 din Armenia, când a fost introdus de Rădoi pentru a închide jocul).
  • Nedelcu (Farul), utilizat cu succes de Rădoi, dar care a revenit din liga a doua germană la Farul, împrumutat de FCSB, și care acum se întoarce la roș-albaștrii. Fie se pare că va fi utilizat fundaș central, fie va părăsi FCSB, cu destinație incertă momentan.
  • Albu (Rapid) și Păun (Sepsi), încă neexperimentați la nivel internațional și care au avut deasemenea evoluții oscilante în acest sezon, potrivit monitorizării lui Iordănescu.

Care era speranța selecționerului, confirmată de această acțiune, până acum? Marius Marin!

“Luptător 100%, inteligent, agresiv, dinamic, altruist!”

Tricolorul de 23 de ani este fotbalistul Pisei din 2019, a devenit om de bază la club și, în ciuda ratării promovării în Serie A la finele acestui sezon, are deja mai multe oferte de la cluburi de prim eșalon ale Italiei!

Marius Marin a fost în afara lotului la 0-2 cu Muntenegru pentru că sosise ultimul la lot și nu era refăcut fizic, la fel ca Pușcaș, coechipierul său de la Pisa. A fost titular și integralist la 0-1 cu Bosnia-Herțegovina și s-a remarcat în mod deosebit la succesul 1-0 cu Finlanda din Giulești.

“Îmi place nu doar ce face pe teren, ci mai ales cum se mobilizează și cum se pregătește! Îl simt totdeauna 100% motivat, e ca un luptător gata să dea totul, nu e egoist și muncește enorm!”, le-a mărturisit Iordănescu celor din staff. Marin va fi cel mai probabil titular și cu Muntenegru în Giulești, în ciuda oboselii uriașe acumulate! Și va rămâne punct fix în strategia lui Iordănescu pentru campania de EURO!

Și aprecierile din afara lotului au venit, prin analizele lui Basarab Panduru sau Mihai Stoica, cel care l-a evidențiat pe Marin după victoria cu Finlanda, explicând la OrangeSport: “A făcut un joc bun. Este un jucător agresiv, este un jucător care, în opinia mea, nu trebuie să lipsească din echipa naţională. Chiar cred că n-avem neapărat nevoie de un închizător de 1.90 metri, nu, noi putem să fim dinamici şi agresivi cu jucători chiar dacă sunt scunzi. Este un jucător care îşi face foarte bine treaba. Nu-l văd jucând prost. Este un jucător inteligent, joacă pe calităţile lui, nu vrea să pară altceva decât este. Se aseamănă un pic cu Pintilii, că recuperează şi joacă rapid, simplu”.

Descoperit de Rădoi la naționale, l-a convins și pe Mutu

Pe când avea doar 16 ani, timișoreanul Marius Marin a debutat în Liga 2 pentru Poli, antrenorul convins de viitorul său fiind Dan Alexa.
La doar 18 ani avea să fie achiziționat de Sassuolo, împrumutat apoi la Catanzaro și Pisa (2018/19) unde a jucat în mod constant și s-a impus. Astfel că în vara lui 2019 a fost cumpărat definitiv de Pisa. Și a promovat cu ei din Serie C în Serie B, ajungând să lupte vara asta la promovarea în Serie A!

La nivel de echipe naționale, Marius este descoperirea lui Mirel Rădoi. Acesta i-a oferit debutul pentru România U21 în octombrie 2019, meci la Ploiești cu Ucraina în preliminarii de European. La un minut după ce a intrat pe teren, Marin a primit cartonaș roșu direct! A plâns în vestiarul tricolorilor și a fost încurajat atunci de Rădoi, care i-a mărturisit că are toată încrederea în el și în potențialul său fotbalistic. Rădoi simțise că intrarea lui Marin, pentru care fusese eliminat, era tocmai semnul unui luptător pe care îl caută. Care din prea multă dorință, gestionată eronat pe moment, greșise. Dar Marin deținea atribute rare și de care era mare nevoie.

Ulterior, noul selecționer de la tineret, Adi Mutu, a mers pe soluția Marius Marin căpitan la turneul final EURO U21 din 2021, convins și el de calitățile acestuia de lider. România a învins Ungaria și a remizat cu Germania și Olanda!

La Jocurile Olimpice de la Tokyo, cu Mirel Rădoi venit de la seniori să pregătească naționala U23, Marin a fost iarăși om de bază. Mirel i-a oferit și debutul la seniori, mijlocașul apărând în două meciuri ale României din septembrie 2021, cu Liechtenstein și Macedonia de Nord.
De altfel, într-un interviu exclusiv Playsport, Marius Marin își arăta toată recunoștința pentru Mirel Rădoi.

Urmăriți Playsport.ro și pe