EXCLUSIV. Elogii pentru „Rege”! Într-un demers Playsport, foștii colegi ai lui Hagi au vorbit despre antrenorul Farului și influența acestuia asupra lor. „A fost și este un exemplu!”

Bădulescu Silvian 05.02.2023, 13:55
EXCLUSIV. Elogii pentru „Rege”! Într-un demers Playsport, foștii colegi ai lui Hagi au vorbit despre antrenorul Farului și influența acestuia asupra lor. „A fost și este un exemplu!”
  • 5 februarie este ziua fotbalul internațional! Cristiano Ronaldo, Neymar, Carlos Tevez, Giovanni van Bronckhorst sau Rodrigo Palacio își aniversează ziua de naștere. Totuși, pentru fotbalul românesc, există un motiv în plus de sărbătoare în luna denumită popular Făurar. Gheorghe Hagi, liderul Generației de Aur, cel considerat cel mai mare fotbalist român, locul 4 în cursa pentru Balonul de Aur din 1994, s-a născut în 1965. Pe o zi de 5 februarie. 58 de ani și cel puțin 58 de motive în plus să-l celebrăm pe „Rege”! Metaforele, epitetele, adjectivele.. toate au rămas, de-a lungul timpului, insuficiente. Insuficiente pentru a descrie un om care a dat totul pentru fotbal. O persoană care, pe banca tehnică, luptă și se bate cu pumnii în piept, cu fiecare ocazie, pentru fotbalul românesc. Într-un demers Playsport.ro, foști coechipieri ai lui Hagi, de la echipele de club sau națională, au menționat, în câteva cuvinte, ce a reprezentat, pentru ei, tehnicianul celor de la Farul Constanța.

Dorinel Munteanu: „A reușit să adune în jurul lui un grup și am obținut niște rezultate extraordinare”

Dorinel Munteanu (54), liderul de selecții la echipa națională (134), i-a fost alături lui Gică Hagi în cele mai importante lupte. Sub „tricolor”, cei doi au fost pe teren la Cupele Mondiale din 1994 și 1998, dar și la „bătăliile” europene din 1996 sau 2000.

Unul dintre „soldații” importanți ai „Regelui” a vorbit despre relația pe care a avut-o, de-a lungul anilor, cu antrenorul Farului.

A fost un coleg bun, un prieten pe terenul de fotbal. Calitatea lui de om, bineînțeles, cu valoarea ca fotbalist au fost un mare plus pentru echipa națională. A reușit să adune în jurul lui un grup și noi am obținut niște rezultate extraordinare. Am avut o relație foarte bună cu el. Noi am fost o familie, mai ales când ieșeam pe teren. Dacă se mai naște un om cum a fost el fotbalist, să adune echipa în jurul lui, naționala ar putea reveni în fotbalul mare. A avut o idee foarte bună cu această academie, a luat și titlul acum câțiva ani. Este de apreciat ceea ce face, atât investiția, dar și ce pune în practică. Se bazează foarte mult pe jucătorii tineri ”, a spus antrenorul Oțelului Galați pentru Playsport.ro.

Ionuț Lupescu: „Este, cu siguranță, în top 3”

Ionuț Lupescu (54 de ani) a fost alături de Hagi în Italia 90 și Statele Unite ale Americii 94. Au fost colegi și în Belgia și Olanda 2000. Mai mult, „Kaiserul” și „Regele” s-au duelat în derby-urile Steaua – Dinamo de la cumpăna anilor ’80 spre ’90 care adunau zeci de mii de oameni în tribune. După revoluție, cei doi au făcut pasul afară. Unul în Germania, altul în Spania.

Un foarte bun fotbalist! A fost o plăcere să joc alături de el la echipa națională. Nu știu dacă este cel mai mare, nu-mi plac aceste epitete. Totodată, nu i-am văzut înainte pe Baratky, Ozon, Petschovschi. Pe Dobrin l-am prins puțin și, ulterior, a venit Balaci. Totuși, cu siguranță, în top 3 este!”, a spus Ionuț Lupescu pentru Playsport.ro.

Miodrag Belodedici: „Uitându-mă la el, am devenit și eu stângaci”

Miodrag Belodedici (58 de ani), fost coleg de cameră cu Gică Hagi, a vorbit despre liderul Generației de Aur, pentru Playsport.ro.

Gică Hagi a însemnat un prieten și un coleg de echipă. Am jucat și împreună, și împotriva lui. Peste tot. La juniori, la seniori. Am fost colegi de cameră, am petrecut mult timp cu el. Colegul Gică Hagi a fost extraordinar. Am avut momente frumoase, dar și grele. Era un băiat cuminte, la locul lui, un om normal. La ce talent avea, era un om cu picioarele pe pământ, căruia îi plăcea să stea cu prietenii.”

Dublu câștigător al Cupei Campionilor Europeni, „Căprioara” a subliniat influența pe care a avut-o „Regele” asupra sa.

Normal că a avut o influență asupra mea. La Steaua, după antrenament, mai mergeam noi individual. Trăgeam la poartă, mai multe. Ieșeam cu mingea pe teren și ne pregăteam în plus. Îl urmăream de multe ori, eu fiind fundaș și el jucător ofensiv. Cum lovea mingea, cum o prelua, cum bătea lovituri libere. Încet-încet am devenit și eu stângaci (n.r. – râde). A fost un lider prin joc, voia să câștige mereu.”

Gabi Balint: „Îl admir și îl dau mereu exemplu”

Pe Maradona din Carpați și Pele din Sângeorz-Băi îi leagă o prietenie de peste patru decenii. Atât Hagi, cât și Balint sunt produsele unui proiect dispărut, din păcate, din fotbalul românesc: Luceafărul București.

Prieteni încă din perioada junioratului, cei doi păstrează și astăzi legătura. Contactat de Playsport.ro, Gabi Balint (60 de ani) l-a elogiat pe tehnicianul echipei de la malul mării.

E unul dintre cei mai buni prieteni pe care-i am. Ne știm de când aveam eu 17 ani și el 15. Am petrecut multe clipe frumoase pe terenul de fotbal, dar și în afara lui. Este, într-adevăr, cel mai bun fotbalist român din istorie. Ne-a încântat cu pasiunea lui pentru fotbal, cu dribbling-urile lui. A fost un exemplu pentru copiii de atunci, e un exemplu acum pentru antrenori, dar și pentru cei care investesc în fotbal. Îl știm cum a fost ca sportiv. În afara terenului, la fel, e un om cu o familie superbă. A crescut doi copii care și-au croit, fiecare, drumul lui. Îi admir și îi dau mereu exemplu.”

Urmăriți Playsport.ro și pe