Oamenii în fața cărora Gică Hagi nu a fost niciodată „Rege”. Relația superbă a marelui fotbalist cu părinții săi și alte povești neștiute din viața sa

George Drafta 05.02.2023, 10:58
Oamenii în fața cărora Gică Hagi nu a fost niciodată „Rege”. Relația superbă a marelui fotbalist cu părinții săi și alte povești neștiute din viața sa

Gică Hagi împlineşte astăzi 58 de ani, motiv pentru „Rege” să fie felicitat de tot fotbalul românesc cu ocazia aniversării speciale.

Ziua de naştere şi-o petrece alături de familie, dar şi de fotbaliştii Farului care se pregătesc pentru duelul cu Universitatea Craiova, de luni, din etapa a 24-a a Superligii. Cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor a adunat poveşti deosebite de-a lungul vieţii sale.

Foarte multe dintre ele au fost redate fanilor în cadrul interviurilor sale, dar sunt şi aspecte de care Hagi a vorbit mai rar. Unul dintre ele este relaţia cu părinţii săi care i-au fost alături în primii ani de carieră.

Hagi, alături de părinţii săi
Hagi, alături de părinţii săi

„Cred că te naști cu un har. După, te perfecționezi. Te duci de la zero la infinit. Muncind foarte mult și repetând, la un moment dat ajungi la instinct și la automatism. Tehnica se învață, restul îți dau mămica și tăticul. Părinții reprezintă baza unui copil, ei îl influențează de la început. Părinții mei aveau o structură foarte bună.

Mama era foarte bună, disciplinată. Vorbea puțin, dar când trebuia. Tata era un om al familiei, care și-a asumat noțiunea de lider. I-a plăcut mereu să fie mândru de el. Totdeauna a vrut să performeze și să conducă. Era un conducător. Cred că de acolo mi se trage și mie. Părinții mei mi-au dat în ADN, e înăuntru”, a mărturisit Hagi, citat de Ziua de Constanţa.

Susţinere necondiţionată

Hagi a fost încurajat de părintele său în sportul pe care a ales să îl practice. Însă acest lucru avea să îi afecteze rezultatele şcolare.

Aceasta este casa în care a copilărit Gică Hagi
Aceasta este casa în care a copilărit Gică Hagi

„Tata era iubitor de fotbal și avea o calitate pe care eu nu pot să o am: după fiecare meci al meu, niciodată nu mi-a vorbit despre cum am jucat. El avea o încredere oarbă, nebună în mine, de cum fac lucrurile. El era un lider și de la el am luat personalitatea, să ieși în față. Să-ți asumi lucrurile. Era un tip foarte puternic, lua decizii. Avea o prezență. Când intra în casă, se simțea. «Mamă, vine tata…»”

„La școală, când nu luam note bune, nu îmi semna. Dacă nu aveam peste 7, el nu semna. Pe timpul nostru, ne trimiteau de la școală cu carnetul acasă să-l semneze părinții, ca aceștia să vadă ce note ai. Tata scria pe carnet: «Nu semnez», mă duceam cu el așa la școală”, a mai rememorat „Regele”.

Prima şi unica dragoste

Hagi a fost hărăzit fotbalului de la început. Regele şi-a adus aminte cum a încercat familia să îl deturneze. Fără succes însă.

Gică Hagi a dus România până în sferturile de finală ala Cupei Mondiale din 1994
Gică Hagi a dus România până în sferturile de finală ala Cupei Mondiale din 1994

„Fratele mamei era cel mai bun la matematică, avea 10 pe linie. Pe toți i-a determinat să facă matematică. A încercat și cu mine, dar, după o lună, s-a lăsat. S-a dus la mama și i-a spus: «Ia-ți-l de aici, că eu nu stau». Îmi spunea, dar pe o ureche îmi intra și pe cealaltă îmi ieșea. Eu eram cu fotbalul. Și-a dat seama. Tata îmi spunea mereu să am patalamaua la mână.

De aceea am și mers la facultate, îndemnat de părinți. După mine, eu voiam să joc doar fotbal. Ei m-au îndrumat însă și în această direcție. Pe atunci nu ne gândeam că meseria fotbalului va continua și după ce te lași ca jucător.  Fotbalul e acum o firmă importantă, în care poți să lucrezi, e o multinațională. E o industrie, dar și o meserie”, a încheiat Hagi.

Urmăriți Playsport.ro și pe