EXCLUSIV | „Gaură” de 10.000.000 de euro pentru Cosmin Olăroiu? Cum poate pierde antrenorul român o sumă uriașă

Olteanu Ștefan 30.03.2021, 12:16
EXCLUSIV | „Gaură” de 10.000.000 de euro pentru Cosmin Olăroiu? Cum poate pierde antrenorul român o sumă uriașă

Cosmin Olăroiu se poate trezi cu o „gaură” de 10.000.000 de euro în buget, bani pe care îi mai are de primit de la Jiangsu. Clubul alături de care Olăroiu a luat titlul în China are probleme tot mai mari și riscă să intre în faliment. Recent, Jiangsu a primit oficial înștiințarea că nu a primit licența pentru un nou sezon în Super League.

EXCLUSIV | „Gaură” de 10.000.000 de euro pentru Cosmin Olăroiu?

Cosmin Olăroiu poate primi o veste foarte proastă din China, de la fostul său club. Românul a reușit performața incredibilă de a lua titlul cu Jiangsu, pentru prima oară în istoria clubului, însă după a urmat dezastrul. Jiangsu s-a confruntat pe tot parcursul sezonului cu probleme financiare, jucătorii și staff-ul având restanțe salariale uriașe. Toată lumea se aștepta ca odată cu obținerea titlului, lucrurile să se rezolve treptat. Însă din contră, acestea s-au acutizat și patronul echipei, Zhang Jindong a dispărut din anturajul echipei.
Ulterior, la sfârșitul lunii februarie a venit și un anunț șocant. Jiangsu a anunțat că își stopează întreaga activitate a clubului, în încercarea de a găsi un nou cumpărător.
Însă timpul a trecut și nimeni nu a preluat clubul campion din China. În acest context, Federația Chineză de Fotbal a exclus-o pe Jiangsu din prima ligă.

Cosmin Olăroiu a cucerit singurul titlu din istoria lui Jiangsu, în 2020
Cosmin Olăroiu a cucerit singurul titlu din istoria lui Jiangsu, în 2020

Campioana Jiangsu, fosta echipă a lui Olăroiu, exclusă din Super League

Locul lui Jiangsu în prima ligă a Chinei va fi ocupat de Cangzhou Mighty Lions. Cangzhou retrogradase la finalul sezonului trecut, însă acum i s-a oferit oportunitatea de a evolua încă un sezon în Super League.
Jiangsu nu este singurul club din fotbalul Chinez care nu a luat licența în acest sezon. Alte cinci cluburi din ligile secunde au avut aceeași soartă. De remarcat este faptul că la trei dintre cluburile care nu au primit licența, acționarii majoritari dețin echipe și în Europa. Este vorba de Jiangsu (acționarul este majoritar la Inter Milano), Beijing Renhe (acționarul deține clubul lui George Pușcaș – Reading) și Shenzen Bogang (acționarul deține clubul West Bromwich Albion).
Cele mai grave probleme sunt la Jiangsu și Bogang, unde salariile nu au fost plătite.

Jiangsu, exclusă din campionatul Chinei
Jiangsu, exclusă din campionatul Chinei

Cum îl poate afecta pe Cosmin Olăroiu

Potrivit unor informații obținute de PlaySport.ro, Cosmin Olăroiu ar mai avea de primit din partea lui Jiangsu colosala sumă de 10 milioane de euro. Banii reprezintă o bună parte din salariul antrenorului, dar și prima de 3 milioane de euro pentru câștigarea campionatului.
Pentru a-și primi banii, Olăroiu și-a acționat fostul club la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).

Însă totul se poate termina nefericit pentru Olăroiu, dacă Jiangsu se va desființa definitiv și va declara falimentul. Echipa a fost deja exclusă și nu mai are nici o șansă de a evolua în acest sezon de Super League, iar datoriile sunt enorme, atât către jucători și staff, cât și către bănci (n.r. datoriile totale însumează aproximativ 65 de milioane de euro). Mai mult, niciun investitor nu pare interesat să preia clubul. În acest context, presa chineză nu îi mai dă nici o șansă clubului Jiangsu și spune că desființarea și implicit falimentul sunt inevitabile.
Jiangsu este un club fondat în anul 1958, iar în sezonul 2020 a reușit să câștige primul și singurul titlu în China.

Cosmin Olăroiu ar putea rămâne fără 10 milioane de euro, cât îi datorează Jiangsu
Cosmin Olăroiu ar putea rămâne fără 10 milioane de euro, cât îi datorează Jiangsu

Antrenorul român încă mai speră

Rămas fără angajament din februarie, Cosmin Olăroiu nu a mai acceptat nici o ofertă de a antrena. Deși a fost dorit de mai multe cluburi importante, el nu vrea să mai antreneze până nu se va lămuri procesul de la TAS cu Jiangsu.
Gino Iorgulescu, președintele Ligii Profesioniste de Fotbal a vorbit recent despre situația lui Olăroiu.

Vorbesc des cu Olăroiu. Din păcate, clubul chinez are mari probleme financiare și înțeleg că s-a desființat. Am aflat că patronul deținea 20% din gigantul Alibaba și acționarul principal (n.r. Jack Ma) ar fi fost arestat. Din păcate. deși are multe oferte, Oli nu poate accepta să antreneze altă echipă până nu își va rezolva problemele cu chinezii. A făcut plângere la TAS și abia după ce va primi o soluție, va putea să accepte o ofertă”, spunea Gino Iorgulescu, la începutul lunii.

Acționarul majoritar al lui Jiangsu deține și clubul Inter Milano
Acționarul majoritar al lui Jiangsu deține și clubul Inter Milano
Urmăriți Playsport.ro și pe