EXCLUSIV | Ion Țiriac, în pericol să rămână fără celebra pensie după scandalul provocat. Anomalia majoră din dosarul milionarului

Olteanu Ștefan 18.01.2023, 06:34
EXCLUSIV | Ion Țiriac, în pericol să rămână fără celebra pensie după scandalul provocat. Anomalia majoră din dosarul milionarului

Ion Țiriac încasează lunar de la statul român o pensie de aproximativ 12.000 de lei. După ce s-a retras din tenis, el a fost angajat în calitate de ofițer în Ministerul de Interne și astfel a ajuns să fie contribuabil.

Ion Țiriac, general SIE în rezervă? Cum de câștigă o pensie de 12.000 de lei, se întreabă un fost jucător de tenis

Într-un interviu pe care l-a acordat în exclusivitate pentru Playsport.ro, Mihai Rusu (74 de ani), fost jucător de tenis și candidat la șefia FRT, l-a luat în vizor pe Ion Țiriac, unul dintre cei mai prolifici oameni de afaceri din România, dar care încasează și o pensie de aproximativ 12.000 de lei din partea statului.

La scurt timp după ce s-a retras din activitatea de sportiv, respectiv în 1979, Ion Țiriac a decis să se angajeze în cadrul Ministerului de Interne pe funcția de ofițer. Ani mai târziu, actualul miliardar a ieșit la pensie cu grad de colonel, motiv pentru care statul îi acordă o pensie uriașă în raport cu media din România.

De altfel, această sumă l-a făcut pe Mihai Rusu să își pună semne de întrebare. Fost sportiv, Mihai Rusu s-a reprofilat la începutul anilor ’80 și a început o carieră de succes în jurnalism. În 1983 s-a angajat la Europa Liberă și a început să își creeze tot mai multe legături în domeniu.

”Cum încasează pensie dacă a lipsit opt ani din țară?”, s-a întrebat Mihai Rusu despre Ion Țiriac, în interviul pe care l-a acordat pentru Playsport.ro.

După o scurtă pauză, tot el a argumentat un răspuns:

„Da, pentru că din cartea altui fost coleg de-ai mei de la ”Europa Liberă”, Liviu Vălenaș, ”Fabrica de spioni”, aflăm negru pe alb că, în anii ‘90, Ion Iliescu l-a avansat pe Țiriac la gradul de general SIE (Serviciul de Informații Externe), alături de Teodor Meleșcanu sau George Păunescu.

Așa că există minime date pentru a suspecta că, și în zilele noastre, Țiriac este general SIE în rezervă!”.

„A spălat în RFG banii Securității”

Tot în interviul acordat pentru Playsport.ro, Mihai Rusu a vorbit și despre legăturile neștiute ale lui Ion Țiriac cu securitatea.

„În plus, aceeași sursă oferea informația că, într-o revistă din iulie 2009 a Institutului Național pentru Memoria Exilului Românesc, entitate finanțată de Guvernul României, despre Țiriac se scria că ”a spălat în RFG (n.r. – Republica Federală Germania) banii Securității”.”, a declarat Mihai Rusu, pentru Playsport.ro.

Mihai Rusu e convins: Ion Țiriac nu are cum să încaseze o pensie de 12.000 de lei de la Ministerul de Interne

În continuare, reporterul Playsport.ro și-a permis să îi facă o precizare lui Mihai Rusu:

Playsport: „Știți însă că Țiriac a negat la un moment dat că ar fi acceptat propunerea de avansare a lui Iliescu, susținându-i, în schimb, pe Patzaichin și pe Lipă, nu?”.

În replică, Mihai Rusu a transmis că nu se poate lăsa influențat de vorbele lui Ion Țiriac, atâta timp cât miliardarul nu a prezentat și dovezi în acest sens. În schimb, sursele sale au venit cu argumente scrise.

Totuși, în eventualitatea în care s-ar înșela și Ion Țiriac nu ar fi general în rezervă al Serviciului de Informații Externe, Mihai Rusu spune că miliardarul trebuie să iasă în față și să își justifice banii pe care îi câștigă din partea statului drept pensie. Deoarece, conform informațiilor pe care le deține, suma de 12.000 de lei nu are cum să provină exclusiv din munca pe care Țiriac a prestat-o în cadrul Ministerului de Interne:

„Aici avem față în față o informație scrisă, provenită de la un om cu acces în arhivele CNSAS (n.r. – Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității) în postura de cercetător, versus cuvântul lui Țiriac.

Mi se pare decent să mă raportez la sursa credibilă, respectiv cartea lui Vălenaș. În plus, ca o extensie a discuției legată de calitatea lui militară, e interesant de înțeles cum Țiriac încasează de la Ministerul de Interne o pensie de 12.000 de lei, a cărei existență chiar el a recunoscut-o public, în contextul în care n-a pus piciorul în România în perioada 1982-1990. N-a fost la serviciu nicio secundă, ca să zic așa!”, a mai adăugat Mihai Rusu.

Urmăriți Playsport.ro și pe