EXCLUSIV. Jignire șocantă pentru Nadia Comăneci. Totul a ieșit la iveală: „O făcea vacă… Vacă medaliată”

Catinca Giosanu 13.12.2021, 10:21
EXCLUSIV. Jignire șocantă pentru Nadia Comăneci. Totul a ieșit la iveală: „O făcea vacă… Vacă medaliată”

Nadia Comăneci a trecut prin clipe teribile pe vremea regimului comunist. Fosta mare gimnastă a fost bătută și jignită în repetare rânduri de antrenorii săi. Printre oamenii care au fost martori la acele evenimente se numără și Geza Pozsar, coregraful lotului din acea perioadă. Ex-oficialul a rupt tăcerea.

Agresiunile la care a fost supusă Nadia Comaneci

Geza Pozsar, fostul coregraf al lotului de gimnastică din vremea Nadiei, a făcut mărturisiri incredibile la 40 de ani după fuga în SUA alături de soții Karoly. Poszar a dezvăluit, în exclusivitate pentru Playsport, că Nadia Comăneci a fost jignită grosolan de Bela Karolyi. De asemenea, el a scos la iveală amănunte șocante din comportamentul cuplului de antrenori care au condus, ulterior, și lotul olimpic al SUA.

La Onești, Bela era mult mai puțin brutal. Le mai trăgea câte o palmă, mai striga la ele, dar existau destule momente când se comporta drăguț. Se juca cu fetele, le scotea la câte un fotbal pentru amuzament. Iar gesturile astea mai deplasate apăreau destul de rar. Abia la Deva înnebunise complet, după ce Nadia plecase să se pregătească la București, fără el.

Și prima pe care a luat-o în colimator a fost Emilia Eberle, pe care avea ambiția s-o facă a doua Comăneci. Numai că ea nu era de calibrul Nadiei. Dar, ca s-o forțeze la maximum, a uscat-o în bătaie. I-a rupt și coastele într-o zi. Iar Marilena Vlădărău, numită Perețeanu acum, a suferit și ea enorm.”, a povestit Geza Pozsar pentru PlaySport.

Fostul coregraf al lotului olimpic de gimnastică din vremurile de glorie ale Nadiei a povestit, totodată, cum Bela Karolyi a bătut-o pe Vlădărău până aceasta a făcut pe ea de durere.

Exersa paralele pentru Olimpiada de la Moscova și nu reușea să facă mișcarea pe care o dorea Bela. A bătut-o până a urinat pe ea de durere. Apoi a înjurat-o: ”Uite cum se p..ă scroafa asta pe covor!”. Și a lovit-o și cu piciorul. Un sălbatic!”, a mai spus coregraful.

”N-o scotea din “vacă decorată”

Nadia Comăneci a reușit să scape, într-un fel sau altul, de tratamentul brutal pe care-l aplica Karolyi colegelor sale. Totuși, nu a scăpat de vorbe dure rostite „pe la spate” de tehnicianul care nu accepta să fie pus în umbră de propria elevă.

El (n.r. – Bela Karolyi) a început, de fapt, să devieze după marele succes de la Montreal 1976, când a avut și niște conflicte cu Nadia și se tot ridica întrebarea cine pe cine a creat: Bela pe Nadia sau invers? Pe Comăneci n-a îndrăznit s-o molesteze, dar, prin spate, n-o scotea din “vacă decorată”. El și-a permis să facă ce vrea și fiindcă a cultivat o relație specială cu premierul Ilie Verdeț, driblând-o inclusiv pe Elena Ceaușescu, care nu-l suferea”, a completat Pozsar.

Urmăriți Playsport.ro și pe