EXCLUSIV | Mircea Lucescu a găsit motivul principal pentru care FCSB a pierdut titlul: „Asta le-a lipsit!” Ce trebuie să facă urgent Gigi Becali ca să-și asigure mai multe puncte

Bădulescu Silvian / 17.05.2022, 12:05
EXCLUSIV | Mircea Lucescu a găsit motivul principal pentru care FCSB a pierdut titlul: „Asta le-a lipsit!” Ce trebuie să facă urgent Gigi Becali ca să-și asigure mai multe puncte
  • Mircea Lucescu, antrenorul celor de la Dinamo Kiev, a dezvăluit în exclusivitate pentru Playsport.ro care este principalul motiv pentru care FCSB, principala contracandidată la campionat și vicecampioana țării, a ratat, din nou, titlul;
  • Invitat în cadrul conferinței ce a avut ca subiect Fotbal și fotbaliști în România comunistă, organizată în Facultatea de Istorie, Universitatea din București, „Il Luce” a vorbit în fața studenților pentru aproximativ două ore. După încheierea acestui eveniment, fostul mare fotbalist a acordat autografe și a făcut poze cu cei prezenți;
  • Înainte de plecare, Mircea Lucescu a purtat o discuțiecu  reporterul Playsport.ro aflat la fața locului în care a vorbit despre motivele pentru care CFR Cluj a câștigat campionatul și FCSB l-a pierdut;
  • Cel considerat cel mai bun antrenor român din istorie a declarat că, în opinia lui, stagiunea viitoare a Ligii I are șanse să fie mult mai echilibrată din punct de vedere al competiției;
  • Mai mult, Mircea Lucescu a reiterat ceea ce a declarat și Gheorghe Nițu, unul dintre cei mai importanți sponsori ai lui Dinamo, în urmă cu aproximativ șase luni: construirea noului stadion „Dinamo” va coincide cu revenirea lui Mircea Lucescu acasă.

„Dan Petrescu e un antrenor care lucrează 24 din 24”

Duminică, după meciul câștigat cu Universitatea Craiova, CFR Cluj și-a asigurat matematic un nou titlu de campioană a țării. Al 5-lea consecutiv și al 8-lea din vitrina clubului ardelean. Clujenii sunt aproape de a intrat în istorie dacă și în sezonul viitor vor mai cuceri un campionat.

Invitat în cadrul conferinței organizate la Facultatea de Istorie, Universitatea din București, ce a avut ca subiect Fotbal și fotbaliști în România comunistă, marele antrenor român a discutat cu  jurnalistul Playsport.ro despre ultimele evenimente din fotbalul românesc.

Conferinta Mircea Lucescu
Mircea Lucescu, alături de Ileana Szasz, Răzvan Voinea și Andrei Mihail, cercetători în diverse probleme legate de istoria fotbalului românesc, masculin sau feminin

În opinia sa, CFR Cluj are un avantaj enorm prin Dan Petrescu, un antrenor care nu acceptă compromisuri și peste care nu intervine nimeni. De asemenea, „Il Luce” a subliniat că, pe lângă aspectul antrenorului, formația din Ardeal este una foarte bine structurată din toate punctele de vedere.

Dan Petrescu, nu întâmplător au revenit cei de la CFR la el de fiecare dată. Au făcut comparație cu ceilalți antrenori pe care i-au mai avut. E un antrenor care lucrează 24 de ore din 24. Dincolo de asta, CFR Cluj este foarte bine structurat ca și club. Nu pot interveni mulți pentru că, până la urmă, fotbalul este o activitate care trebuie să aparțină unui singur om care să ia decizii. Ceilalți pot fi consultanți pe lângă el. Acolo, la CFR, el ia deciziile și, din acest punct de vedere, are un avantaj enorm asupra tuturor celorlalți antrenori din fotbalul românesc.”

„Va veni un moment în care vor crește și celelalte echipe”

CFR Cluj a instalat o adevărată hegemonie în Liga 1. Clujenii sunt pe aceeași treaptă cu formații precum Bayern Munchen, Dinamo Zagreb, RB Salzburg, Sheriff Tiraspol sau Ludogorets Razgrad. Toate cele menționate au câștigat 5 sau mai multe titluri consecutive în ultimii ani și sunt campioanele la zi din țările respective.

Totuși, Mircea Lucescu este de părere că sezonul viitor va fi unul mult mai echilibrat prin prisma unor echipe care vor ridica standardul performanței.

(N.r. – Devine Liga 1 previzibilă din moment ce Clujul a câștigat al 5-lea titlu consecutiv?) Nu știu dacă devine previzibilă. Va veni un moment în care Rapid va crește. FCSB are o echipă foarte bună, dar prea tânără. Am spus-o mai de mult, e o luptă în 3 formații: CFR Cluj cu experiența pe care o are, deoarece nu prea folosesc jucători tineri. FCSB care are mulți jucători tineri, dar care au nevoie de timp pentru a se organiza ca echipă competitivă și Craiova, o echipă orgolioasă, care depinde de starea de spirit a propriului club. Nu m-ar suprinde ca anul viitor, Craiova sau FCSB să se bată la titlu. Ba chiar Gică Hagi să revină în top. A fost o perioadă în care a schimbat mulți jucători. Știind cum e, va face tot pentru a crea o echipă competitivă. Am spus deja, Rapid mă aștept să pună probleme. Și, bineînțeles, aștept Dinamo odată cu construirea noului stadion.”

Campionii României pornesc la drum spre grupele Ligii Campionilor tocmai din primul tur. Totuși, antrenorul celor de la Dinamo Kiev este de părere că, prin experiența acumulată în stagiunile trecute din Europa, campionii țării pot produce o surpriză.

E foarte greu să ajungă în grupe. Totuși, în anii precedenți au fost foarte aproape, mereu la limită. Cred că, prin experiența pe care au acumulat-o, au o șansă în plus.”

Visul dinamoviștilor: un stadion nou și Mircea Lucescu pe banca tehnică

Înainte de plecare, Mircea Lucescu, fost antrenor la Dinamo în perioada 1985-1990, a reiterat ceea ce a promis Ministrului de Interne, Lucian Bode, în cadrul galei aniversare a Clubului Sportiv Dinamo, dar și ce a declarat Gheorghe Nițu, unul dintre cei mai importanți sponsori ai lui Dinamo, în octombrie 2021 pentru Playsport.ro: se întoarce în „Ștefan cel Mare” odată ce noul stadion va fi construit.

Mircea Lucescu si Lucian Bode
Mircea Lucescu și Lucian Bode în cadrul galei aniversare a CS Dinamo

De asemenea, fosta extremă este de părere că noul stadion al lui Dinamo va reprezenta un punct zero pentru club subliniind, în același timp, importanța de a avea o proprie arenă pe care o echipă să-și dispute partidele.

(N.r. – Este construirea noului stadion un punct zero pentru Dinamo?) Este extrem de important. Ne uităm la FCSB. Pierderea campionatului s-a datorat și faptului că nu au avut un stadion propriu. Orice stadion aduce cel puțin 12 puncte anual pe care altfel le poți pierde. Pierzi dacă n-ai stadionul tău. Publicul exercită o presiune în plus asupra adversarilor, arbitrilor. Creează o ambianță deosebită care duce la performanță.

Gheorghe „Tata” Nițu pentru Playsport.ro:

O să vă spun ceva, poate nici măcar nu trebuie să o fac, el va prelua Dinamo! Mircea și fiul său, Răzvan. Să se facă stadionul și asta se va întâmpla, așa mi-a spus, că vrea să facă acest pas, că se gândește, însă trebuie să se construiască stadionul. Eu am o vorbă: dacă ceilalți au templul fotbalului românesc, stadionul „Dinamo” este ateneul fotbalului românesc. Mircea Lucescu este singurul care poate să conducă acest ateneu, acest amfiteatru, pentru că el, toată viața, a construit. A construit, nu a dărâmat! Din nimic a făcut lucruri fenomenale, peste tot pe unde a trecut. În plus, dacă el ar veni acasă, pentru că Dinamo e casa lui, Mircea ar fi ca un magnet, ar atrage foarte mulți oameni potenți din punct de vedere financiar.”