EXCLUSIV. Mircea Lucescu, Răzvan Lucescu și Șumudică nu mai sunt singurii români care antrenează într-o primă ligă din Europa + Un fost atacant vâlcean a dat lovitura: ”Am promovat fără prime, contracte de 200 de euro, cu studenți, un arhitect și un cadru medical”

Autor: Justin Gafiuc / 04.11.2021, 15:55
EXCLUSIV. Mircea Lucescu, Răzvan Lucescu și Șumudică nu mai sunt singurii români care antrenează într-o primă ligă din Europa + Un fost atacant vâlcean a dat lovitura: ”Am promovat fără prime, contracte de 200 de euro, cu studenți, un arhitect și un cadru medical”

România își completează cu încă un nume lista antrenorilor care lucrează în primele divizii din Europa. Astfel, pe lângă Mircea Lucescu (Dinamo Kiev), Răzvan Lucescu (PAOK) și Marius Șumudică (Malatya), apare un tehnician mai puțin cunoscut. Este vorba despre Sorin Anghel, 42 ani, fost atacant vâlcean, care tocmai a promovat cu Skala în liga întâi din exoticele Insule Feroe, care reprezintă, de fapt, o regiune autonomă a Danemarcei!

Aflat de două decenii în țara din nordul continentului, Anghel a făcut carieră acolo ca jucător: 4 titluri, 4 Supercupe, participări în tururile preliminare de Champions League și Europa League. Pe banca lui Skala a ajuns în finalul sezonului trecut, când situația era deja compromisă, așa că retrogradarea n-a putut fi evitată. Dar după numai un an în L2, a readus clubul în primul eșalon. În Feroe, din cauza condițiilor climaterice aspre, campionatul se desfășoară pe sistem primăvară-toamnă, într-un singur an calendaristic.

53 de puncte a acumulat Skala în 27 de etape, terminând pe primul loc o ligă formată din 10 echipe

”Un băiat la naționala U19, alți doi la U17”

”Aveam la un moment dat 15 puncte avans, dar am mai pierdut din avantaj pentru că, la un moment dat, am rămas fără ambii atacanți, accidentați, nu mai puteam transfera nimic. Ne-am descurcat cum am putut, dar am scos-o cu brio la capăt”, spune Anghel.

El conduce o formație alcătuită cu precădere din studenți, plus câțiva jucători mai în vârstă, care au și alte joburi în afara fotbalului: ”Unul lucrează prin construcții, face amenajări interioare, altul e arhitect, mai e un băiat asistent medical”. Unul dintre colaboratorii săi, antrenor cu portarii, este tot un român, Eugen Vodă, ex-portar la ASA Tg. Mureș și U Craiova, stabilit și el în Faroe de mulți ani.

Anghel povestește că ”Skala este echipa comunității, în Feroe nu există cluburi private, iar noțiunea de primă n-am cunoscut-o. Aici sunt contractele și cu asta basta. Iar la nivelul acesta vă dați seama că sunt foarte mici. Băieții din lotul cu care am promovat acum nu cred că au mai mult de 200-300 de euro pe lună. Nici la prima ligă nu se învârt bani cu lopata. Doar la cele trei-patru echipe mari, care joacă sezon de sezon și prin cupele europene, sunt fotbaliști care ajung pe la 3.000 – 4.000 de euro pe lună, dar și acolo doar cei de top, oameni de echipă națională”.

”Mă bucur că, într-un an, am reușit să fac o treabă frumoasă la Skala, drept dovadă că au început să apară convocările la loturile naționale. Un băiat a fost chemat la U19, alți doi la U17. La ultima etapă, media de vârstă a echipei a fost de 22 de ani. Am lucrat numai cu tineri”, Sorin Anghel

”Nocturnă, sală de forță, echipamente medicale”

Cum au sărbătorit evenimentul? ”Nimic fastuos. Băieții au desfăcut o șampanie în vestiar, am cântat, am dansat, au fost și o parte dintre conducători”. Anghel explică faptul că ”seriozitatea administrației a contat mult în această performanță. S-au investit în jur de 100.000 de euro într-o instalație de nocturnă, s-au achiziționat echipamente pentru o sală de forță și pentru echipamente medicale și de monitorizare a jucătorilor”.

Antrenorul român deține acum licența A, cu care ”pot pregăti orice echipă din Liga 1 din Feroe sau Danemarca, de exemplu. M-am gândit și la licența PRO, dar costă foarte scump, în jur de 30.000 de euro, și nu știu la ce mi-ar folosi momentan, pentru că nu sunt foarte sigur că voi continua pe acest drum”.

Fiul e pe radarul lui Ajax

Detaliază motivul: ”Fiul meu, Denis, are 11 ani și e foarte pasionat de fotbal. Joacă aici, l-am dus vara trecută și la o evaluare la Ajax. A stat șase zile acolo, testele au ieșit foarte bine, ne întoarcem anul viitor la Amsterdam. Există și varianta unei Academii în Danemarca. E posibil să ne mutăm toată familia cu el, în funcție de opțiunile pe care le vom avea. E mai importantă dezvoltarea lui decât activitatea mea de antrenor. Dar vom vedea ce ne va rezerva viitorul”.