EXCLUSIV FOTOREPORTAJ. Marica și părinții, în inspecție la baza sportivă de jumătate de milion de euro luată de la ”finul” Ilie Năstase

Gabriel Peneș / 22.02.2021, 13:52

Marica și părinții, în inspecție la baza sportivă de jumătate de milion de euro luată de la ”finul” Ilie Năstase. Fostul atacant al naționalei a preluat fosta bază Voința pe care a dărâmat-o din temelii. Inițial, aici ar fi trebuit să existe „Academia Ilie Năstase”. Dar fostul mare jucător n-a mai reușit să investească banii promiși inițial. Așa că i-a cedat-o lui Ciprian Marica. Acesta a făcut aici 3 terenuri de fotbal, dintre care unul de mărime normală. Și a închiriat Academiei de copii a marelui club Juventus Torino.

Marica și părinții, în inspecție la baza sportivă de jumătate de milion de euro luată de la ”finul” Ilie Năstase

Marica și părinții, în inspecție la baza sportivă de jumătate de milion de euro luată de la ”finul” Ilie Năstase. Fotoreporterii Playsport i-au surprins pe cei trei făcând o inspecție la baza din zona Floreasca. Părinții lui Marica păreau destul de mulțumiți de realizările fiului lor. Fostul atacant al naționalei a închiriat de la prietenul Ilie Năstase fosta bază Voința, pe care a dărâmat-o din temelii. A construit aici 3 terenuri sintetice, dintre care unul la mărime normală.

Investiția lui Marica în baza sportivă se apropie de jumătate de milion de euro. Fostul atacant s-a mișcat rapid după aceea. A închiriat baza celor de la Juventus Torino care au grupe de copii care se antrenează acolo. Printre ei se află și Thiago Mutu, băiețelul de 3 ani din ultima căsătorie a lui Adi Mutu, actualul antrenor al naționalei U21. Ciprian Marica este, de asemenea, finanțatorul clubului Farul Constanța din Liga 2 pe care l-a preluat în 2018.

Fosta bază Voința a fost preluată în folosință, acum două decenii, de Ilie Năstase

În 1998,  Clubul Voinţa a încheiat un contract de cesionare, pe 60 de ani, cu Nastimex SRL, firma lui Ilie Năstase. Scopul: construirea unei Academii de Tenis. În anul următor se petrece ceva bizar, scrie GSP.ro. Preşedintele de la Voinţa, Marian Strugaru, a solicitat Ministerului Tineretului şi Sportului să preia în administrare clubul „inclusiv dotările existente”. Trecerea a devenit efectivă pe 12 octombrie 1999 şi, în mod surprinzător, pe 17 noiembrie, Cabinetul Mugur Isărescu aprobă Hotărârea de Guvern prin care baza Voinţa a fost dată în folosinţă pe 49 de ani Fundaţiei pentru tenis ”Academia Ilie Năstase”.

Procesele dintre Clubul Voinţa, MTS şi Ilie Năstase au continuat până în primăvara acestui an, când instanţele judecătoreşti îi dau dreptate lui  Ilie Năstase. Fostul jucător de tenis îşi intra în drepturi pe 19 martie 2012. „Ilie Năstase Tennis Academy” ar fi urmat să aibă o arenă centrală multifuncțională și  terenuri moderne de tenis în aer liber și acoperite. Proiectul mai cuprindea piscine, sală de sport de 10.000 de locuri, parc acvatic, hotel sportiv olimpic de „3 stele” cu peste 100 de camere și multe altele. Costul estimat era de 100 milioane de euro, conform sport.ro. Tot proiectul urma să fie finanțat din resurse private, fără a implica bugetul statului.

Aflată în spatele stației de metrou Aurel Vlaicu, baza sportivă ajunsese între timp în paragină.  Locul devenise, practic, bun doar pentru aruncarea gunoaielor și toaletă în aer liber. Totul intrase în degradare. Așa că preluarea ei de către Ciprian Marica și investiția făcută acolo au salvat fosta bază de la pieire sigură.

Marica și părinții, în inspecție la baza sportivă de jumătate de milion de euro luată de la ”finul” Ilie Năstase
Ilie Năstase apreciază la superlativ investiția făcută de Ciprian Marica în fosta bază Voința

Ilie Năstase: ”Sunt foarte bucuros de ceea ce a făcut acolo, la baza Voinţa, naşul Ciprian Marica”

Într-o declarație dată în exclusivitate pentru Playsport, Ilie Năstase s-a arătat bucuros de ceea ce a realizat acolo Ciprian Marica. El spune că în afară de Hagi și de Marica nu știe alte personaje legate de sport care să fi investit milioane de euro în fotbal.

Sunt foarte bucuros de ceea ce a făcut acolo, la baza Voinţa, naşul Ciprian Marica. A luat practic totul de la zero. Are tribune noi, cabine noi, gazon sintetic nou, nocturnă nouă. A tras apă de la circa un kilometru, a schimbat şi instalaţia electrică. Ar trebui să veniţi să vedeţi că a făcut un lucru foarte bun. Dar eu sunt pe afacerea mea, adică pe tenis, iar el e pe fotbal. Nu se amestecă treburile. El ştie mai bine ceea ce are de făcut şi nu e cazul să vin eu şi să spun că aşa şi pe dincolo. Eu acolo am Academia proprie de tenis, cu 13 terenuri. Din banii mei! El şi-a băgat proprii bani în afacerea cu fotbalul. Arătaţi-mi şi mie câţi oameni d-ăştia avem azi în fotbalul românesc? Eu în afară de Gică Hagi şi de Ciprian Marica, care să fi investit milioane de euro din banii lor în fotbal, care să susţină echipe şi toată infrastructura necesară, nu mai ştiu. Iar Federaţia ce face? Aproape nimic. Ba le mai pune şi beţe-n roate. În loc să mediatizeze asemenea cazuri, că mai avem o bază nou-nouţă în plus, cu un stadion de vreo 3.000 de locuri, tu, federaţie, ce faci? Nu-l laşi să joace meciuri acolo până nu-şi pune şi nişte garduri de nu ştiu câţi metri înălţime ca împrejmuire. La noi e ca nicăieri. Dacă faci tu, ca privat, te ia lumea peste picior că nu ai făcut cum trebuie, că nu te pricepi. Dar federaţia si statul nu fac nici măcar cât privatul! Nu vedeţi ce se întâmplă şi cu baza celor de la PRO Rapid? E incredibil unde s-a ajuns!”, a declarat, în exclusivitate pentru Playsport, Ilie Năstase.