EXCLUSIV | Scandalos! Dezvăluiri despre molima blaturilor din fotbalul românesc: „Se făceau cu patronii! Sunt nume importante”

Robert Zanfir / 19.01.2022, 21:37
EXCLUSIV | Scandalos! Dezvăluiri despre molima blaturilor din fotbalul românesc: „Se făceau cu patronii! Sunt nume importante”

Alexandru Ionuț Dobroiu a vorbit, într-un interviu tulburător acordat Playsport, și despre molima blaturilor care a pus pe butuci fotbalul românesc. Deși oamenii din fotbal vorbesc despre fenomen la timpul trecut, fostul atacant spune că cei implicați cândva în trucarea partidelor sunt și acum în prim-planul competițiilor.

Alexandru Ionuț Dobroiu (33 de ani) a trăit în prima parte a vieții sale cât alții în nouă vieți. Acuzat pentru deținere, consum și trafic de droguri, fostul jucător al Rapidului a fost trimis după gratii. Playsport a prezentat pe larg povestea vieții celui care a fost o mare speranță a Giuleștiului.

Scandalos! Dezvăluiri despre molima blaturilor din fotbalul românesc: „Se făceau cu patronii! Sunt nume importante”

Ionuț Dobroiu are curajul celui care le-a văzut pe toate. Într-un interviu tulburător acordat Playsport, acesta nu ezită atunci când firul dialogului ajunge la molima care a pus cândva stăpânire pe fotbalul românesc. Blaturile.

Dobroiu are amintiri șocante despre practicile din fotbalul românesc și spune că mulți dintre „pionii” fenomenului erau patroni ai cluburilor. Multe dintre figurile implicate în aranjamente sunt comune și fotbalului din zilele noastre, spune fostul atacant.

„- Mi-ai spus lucruri șocante fără să te ferești și vreau să te întreb, sincer, în blaturi sau în jocuri cu legături cu mafia pariurilor ai jucat sau ai auzit despre așa ceva?
– Eheee. Ce manevre se făceau! Uite o să spun, că eu sunt sincer. Erau la Rapid jucători importanți, am auzit și de sume de o sută de mii. Unii sunt în fotbal chiar și acum, nume importante pe colo, pe colo. Am înnebunit. Dacă în Divizia A se fac, în Divizia B…

– Se făceau…
– Ce îți spun eu acum cred că nu ai auzit de la nimeni. Ține minte ce îți spun, cu patronii de la echipe! Că tot m-ai întrebat cu cine am stat la pușcărie, am stat și cu Iancu, de la Timișoara, e terminat, de-abia mai merge.

– Cum adică cu patronii de la echipe, au venit la tine, vreodată, să îți propună ceva?
– Fazele astea le-am văzut cu ochișorii mei. Și de la cine crezi că știu multe? De la ăștia mai mari. Și nu știa nimeni, decât liderii din vestiar. De exemplu, de Maftei (Vasile Maftei, fostul jucător al Rapidulu, n.r.) se ferea toată lumea, ăsta a fost corect. Era și căpitan. Să mă bage la detectorul de minciuni dacă spun că mint. Și ce îmi stau pe limbă toți.

– Ți-e teamă că, dacă ai spune mai multe, riști anumite lucruri?
– Nu mi-e teamă frate, că nu mi-e frică, spun adevărul, dar pe cine o să creadă lumea? Pe Dobroiu? Și apoi, în situația mea… Eu am fost mare panaramă, însă am fost corect”

„A venit patronul cu o sută de milioane de căciulă”

„Uite că mi-am adus aminte de un episod. Era Marian Rada antrenor la echipa a doua și aveam ultima etapă, nici nu știu cu cine am avut meci, nu trebuia să-i batem, să nu retrogradeze. Undeva pe lângă București.

A venit patronul ăla la noi, cu o geantă, o sută de milioane de căciulă, erau bani, la echipa a doua erau salarii de 4-6 milioane. La mine, la Marinescu, portarul și la Pistol, nu știu dacă-l știi pe Pistol, era un fundaș central.

O sută de milioane de căciulă, să nu jucăm. Marian Rada, în tocul ușii, parcă-l văd și acum, ce crezi că ne-a zis? „Faceți ce vreți, bă, eu nu mă mânjesc”. Și a ieșit. Mi-a plăcut maxim de el. A ieșit și ne-a lăsat pe noi să ne gândim.

Și ce ați spus?

Îți dai seama că eu am spus nu. Mi-aș fi dorit banii, că eram leșinat, însă nu. Să fac manevre la fotbal, să mă vadă pe mine Marian Rada cu așa ceva, niciodată. Nu a luat nimeni”

Ionuț Dobroiu a debutat în Liga 1 cu un gol împotriva celor de la Universitatea Craiova. Fostul rapidist ajuns în închisoare din cauza drogurilor. „Trăgeam și când jucam, trimiteam pe alții să dea urină în locul nostru”, s-a destăinuit acesta într-un interviu eveniment pentru Playsport.

Alexandru Ionuț DOBROIU

Născut: 24.02.1988 (București)
Post: atacant
Debut în Liga I: 12.08.2007, „U” Cluj – Rapid 1-2
2007-08: Rapid 3 – 1
2008-09: Rapid 1 –
2009-10: Rapid 4 –
2010-11: Rapid 1 –
Total: 9 – 1