EXCLUSIV. Sumele halucinante din spatele ofertei lui David Miculescu din MLS. „A fost o ofertă concretă. Au greșit că nu au acceptat-o!”

Bădulescu Silvian / 22.05.2022, 20:43
EXCLUSIV. Sumele halucinante din spatele ofertei lui David Miculescu din MLS. „A fost o ofertă concretă. Au greșit că nu au acceptat-o!”
  • David Miculescu este unul dintre jucătorii de bază de la UTA și, în același timp, printre cei mai promițători tineri jucători din fotbalul românesc. Prestațiile sale din acest sezon a atras, de la sine, interes din partea formațiilor din vârful clasamentului: CFR Cluj, CSU Craiova sau FCSB. Totuși, în ultima perioadă, a existat o singură ofertă concretă pentru fotbalistul de profil ofensiv, din MLS;
  • Petar Bazic, agent FIFA și fost fotbalist la Apulum Alba Iulia, este cel care a intermediat contactul între UTA și Charlotte FC, echipă din prima ligă americană de fotbal. Conform sârbului, cel care a adus mai mulți fotbaliști de-a lungul timpului în România, printre care Marko Ljubinkovic (fost FC Vaslui), înțelegerea era benefică pentru toate părțile implicate;
  • Contactat de Playsport.ro, agentul a vorbit despre intermedierea acestui transfer, suma pe care ar fi urmat să o primească formația ardeleană, dar și motivul pentru care, într-un final, David Miculescu a preferat să rămână la Arad decât să plece în Statele Unite ale Americii.

„UTA ar fi urmat să primescă peste un milion de euro”

Petar Bazic este un cunoscut al fotbalului românesc. El a evoluat, în stagiunea 2005-2006 la Alba Iulia. Ulterior, după ce a agățat ghetele în cui, s-a dedicat meseriei de agent de jucători și, în acest moment, este recunoscut de FIFA.

Contactat de Playsport.ro, sârbul a vorbit despre oferta concretă a celor de la Charlotte FC pentru David Miculescu.

El și tatăl lui nu au vrut să accepte plecarea în MLS. Din punctul meu de vedere, au făcut o greșeală. Președintele de la UTA a fost mai mult decât corect, a acceptat oferta, a încercat să-l convingă și pe fotbalist, însă jucătorul și tatăl acestuia au refuzat-o. A fost o ofertă oficială de la Charlotte FC, iar eu am venit cu actele oficiale. În ceea ce privește suma, formația ardeleană ar fi urmat să primească puțin peste un milion de euro. Contractul s-ar fi întins pe 4 ani plus opțiunea de a prelungi cu încă unul.”

Petar Bazic a subliniat că salariul pe care ar fi urmat să-l primească David Miculescu depășește sumele din Liga 1.

Salariul ar fi fost cu mult față de ceea ce se dă în Liga 1, peste un milion de dolari de-a lungul contractului. Câteodată nu înțeleg părinții. Au pus anumite condiții exagerate. Repet, dacă mă întrebi, oferta a fost mai mult decât generoasă pentru jucător. E un fotbalist tânăr, are 20 de ani și are tot viitorul în față.”

Petar Bazic s-a mai ocupat, în trecut, de intermedierea unor transferuri de fotbaliști în Liga 1: Marko Ljubinkovic și Petar Jovanovic la FC Vaslui sau Milos Mihajlov la Politehnica Iași.

„MLS este un loc ideal pentru dezvoltarea tinerilor fotbaliști”

Liga de fotbal americană a devenit, în ultimii ani, una dintre cele mai urmărite. De asemenea, investițiile făcute în infrastructură au început să dea rezultate, astfel că tot mai mulți fotbaliști de pe continentul nord-american sunt legitimați de cluburi de top ale Europei. Două dintre exemple sunt Giovanni Reyna sau Christian Pulisic.

Petar Bazic consideră că Major League Soccer este una dintre cele mai atractive ligi pentru fotbaliștii tineri, iar progresul din ultimii ani este mai mult decât evident.

Major League Soccer este una dintre ligile cele mai bune pentru a crește jucători tineri. I-am vândut acolo pe Mohamed El-Mounir și Dejan Rusmir, cel care a jucat și la Ceahlăul Piatra-Neamț în România. Nici nu poți compara perioada în care l-am trimis pe Rusmir acolo (n.r. – 2011) cu cea în care a ajuns El-Mounir (n.r. – 2018). Știm cu toții, ca să-ți dau un exemplu, Alphonso Davies a fost luat de Bayern din MLS cu 23 de milioane.”

În opinia agentului FIFA, MLS ar fi fost locul perfect pentru David Miculescu pentru a-și arăta calitățile.

Miculescu e un jucător foarte bun și ar fi putut să-și dovedească calitățile acolo ca, ulterior, să fie cumpărat de un club puternic din Europa. Din punctul meu de vedere, a fost o greșeală că n-a acceptat oferta. Cu toții facem greșeli, asta e, dar vreau să-i urez tot succesul și să ajungă la un club de top din Europa.”

Dacă David Miculescu ar fi acceptat oferta celor de la Charlotte FC, el ar fi devenit al doilea român din competiție, după Alexandru Mățan, Columbus Crew. În ultimele sezoane, în MLS au mai jucat și Răzvan Cociș, la Chicago Fire sau Alexandru Mițriță, la New York City Football Club, campioana en-titre.

Cine este Charlotte FC

Charlotte FC este cea mai nouă echipă din Major League Soccer, prima ligă de fotbal din Statele Unite ale Americii. Echipa a primit franciza și dreptul de a participa în competiție în 2019 însă, din cauza pandemiei, sezonul din 2022 a fost cel de debut. Aceasta este a 28-a echipă care joacă, activ, în MLS. În momentul actual, după 12 etape scurse din sezonul regular, Charlotte FC ocupă locul 12 în Conferința de Est, condusă de Philadelphia Union.

Sistemul competițional din MLS este diferit de Europa. În primul rând, sezonul se dispută de-a lungul unui an calendaristic. Echipele sunt împărțite, după criteriul geografic, în două conferințe: de Est și de Vest.

Ulterior încheierii sezonului regular, primele 7 clasate din fiecare conferință se califică în play-off. Acolo, se dispută, pe linie de conferință, sfert de finală, semifinală și finală. Mai apoi, cele două campioane ale conferințelor își dispută titlul de echipă câștigătoare a MLS.

Astfel, în SUA, o echipă poate să fie, în același sezon, campioana sezonului regular (Supporters’ Shield), a conferinței din care face parte, dar și a MLS. Bonus, în SUA se desfășoară și U.S. Open Cup, cupa națională de fotbal.

Cel mai cunoscut fotbalist din lotul celor de la Charlotte FC, cotat de Transfermarkt la 33,4 milioane de euro, este Christian Fuchs, campion în Premier League cu Leicester în sezonul 2015/2016 și fost jucător la Schalke în perioada 2011-2015. Fundașul stânga are și 78 de meciuri în naționala Austriei.