EXCLUSIV. Valeriu Iftime îl liniștește pe antrenorul său, care a cerut fonduri de la Primărie. „Nu sunt bani, toți fug când aud de fotbal!” Ce model ar trebui să urmeze echipele românești pentru a nu depinde de bani publici

Bădulescu Silvian / 28.04.2022, 07:38
EXCLUSIV. Valeriu Iftime îl liniștește pe antrenorul său, care a cerut fonduri de la Primărie. „Nu sunt bani, toți fug când aud de fotbal!” Ce model ar trebui să urmeze echipele românești pentru a nu depinde de bani publici
  • Marius Croitoru, antrenorul celor de la FC Botoșani, a oferit o declarație după victoria în fața celor de la FCU Craiova, 2-1, conform căreia a cerut sprijinul Primăriei la echipă pentru a crea un grup competitiv, ținându-se cont și de cheltuielile care intervin;
  • Valeriu Iftime, patronul echipei din Nordul Moldovei, cel care a declarat, cu puțin timp în urmă, că, în cazul în care FC Botoșani ratează calificare în play-off, se retrage, i-a răspuns antrenorului său;
  • Contactat de Playsport.ro, finanțatorul formației de pe locul 8 a subliniat faptul că un sprijin din banii publici n-ar strica, însă în anumite structuri ale fotbalului românesc care trebuie susținute pentru a crește nivelul;
  • Totodată, conducătorul echipei din Botoșani „l-a liniștit” pe Marius Croitoru, despre care a zis că îi place să se mai alinte din când in când, dar care știe ce înseamnă proiectul de la FC Botoșani, bazat, în mare parte, pe producerea de jucători;
  • Mai mult, întrebat dacă ar fi deschis unor fonduri de la Primărie, Valeriu Iftime a răspuns direct și a transmis că nu există bani pentru fotbal la Primărie. „Toți fug când aud de fotbal!”

„Știe ce proiect avem la Botoșani!”

FC Botoșani a învins, 2-1, pe FCU Craiova și rămâne în coasta Rapidului, pe locul 8, ce asigură prezența în cadrul barajului pentru preliminariile UEFA Conference League.

La finalul partidei cu oltenii, Marius Croitoru, antrenorul formației din Moldova, a declarat că n-ar strica un suport financiar venit din partea Primăriei.

Dacă ar veni o primărie sau un primar care să ne dea două milioane de euro, pentru a nu mai fi nevoiți să vindem jucători, aș fi total de acord!” a spus acesta.

Contactat de Playsport.ro, Valeriu Iftime a oferit și răspunsul pentru această declarație.

Observația este făcută în contextul în care ne mișcăm, când se spune că banii publici n-ar trebui să afecteze atât de mult competiția internă. El se simte, într-un fel, dezavantajat, deoarece eu construiesc un club pe alte valori de intrare: drepturi tv, publicitate și vânzări de jucători.
Bineînțeles, oricărui antrenor i-ar conveni să nu-și vândă jucătorii când au preț bun, ci să-i păstreze și să facă o echipă. El spune, într-un mod foarte civilizat, bine. Se și alintă puțin. Știe ce proiect avem la Botoșani și și-a asumat acest rol.”

Patronul formației de pe locul 8 este de părere că, în România, bugetul poate fi format pe modelul țărilor din Occident.

Aici vin Primăriile să dea bani. Dacă facem fotbal și suntem profesioniști, trebuie să avem minte pentru a produce bani. Aceștia vin din bilete, unde, la noi, e zero tăiat în patru, din cauza stadionului, din publicitate, unde marketing-ul trebuie să aibă o activitate bine structurată pentru a produce, din drepturi tv și din vânzare de jucători. Fotbaliștii se vând, nu pentru comerț, ci pentru a face buget. Nu cred că fotbalul trebuie susținut din bani publici. Așa sunt făcute bugetele peste tot, Franța, Italia, Spania, Germania, de ce nu și la noi?”

„La mine în Botoșani s-au născut poeți, nu fotbaliști!”

Edilul din Moldova consideră că Primăriile trebuie să dea bani doar într-o anumită limită pentru a întreține fotbalul.

(N.r. – Totuși, un ban de la Primărie n-ar strica) Vă dau telefonul domnului primar. Nu sunt bani, fug toți când aud de fotbal. Bineînțeles, Primăria ar trebui să bage bani, în general, în fotbal, pentru că face parte din viața comunității. Cum dai bani la teatru sau filarmonică, poți da bani și la fotbal, chiar dacă e alt public. Vine toată lumea: mamă, copii, oameni deștepți. Spectacolul trebuie, însă, întreținut cu măsură. Nu poți să dai salarii de 7000-8000 de euro unor fotbaliști străini care câștigă niște bani și pleacă.”

Totodată, în cea mai mare parte, aceștia bani trebuie direcționați către centrele de copii și juniori, precum și eșaloanele inferioare, din punctul de vedere al lui Iftime. De asemenea, acesta acuză forurile care conduc fotbalul românesc, LPF și FRF, pentru situația actuală.

Trebuie să crești fotbaliști. Unii investesc în academii. Din păcate, eu nu am moldoveni tineri și simpatici cu valori sportive (n.r. – râde). În istorie, la mine în Botoșani s-au născut poeți, cântăreți, fotbaliști nu prea avem, doar Bordeianu și încă vreo doi. Aici trebuie să echilibrăm.  Totul depinde de Ligă (n.r. – LPF), unde este somnul cel dulce, și Federația, care e nunta cea frumoasă. Aici trebuie să muncim. Cum putem emula fotbaliști români, cum putem stimula zone. Aici pot da Primăriile bani. Eu am mai zis-o, banii publici trebuie să fie dați la centre de copii, în funcție de clasamentul performanțelor, pentru a putea fi justificați. De asemenea, trebuie dați bani în Liga a 3-a și a 2-a. Avem nevoie de aceste eșaloane inferioare pentru a crește copii și pentru a-i pregăti.”

În opinia lui Valeriu Iftime, ca investitor privat, este foarte greu să investești la nivel de Liga a 2-a sau a 3-a, din cauza lipsei profitului. Singurul motiv ar trebuie să fie, bineînțeles, promovarea către Liga 1.

Pentru privați, e greu să stai în Liga a 2-a, de exemplu, decât dacă au o ambiție teribilă de a intra în prima ligă. Trebuie să găsim o formulă. Eu aș face orice efort e necesar pentru ca fotbalul din ligile inferioare să trăiască. Trebuie dați bani publici, dar cu o anumită limită și filosofie. Din acest motiv spun că n-am făcut mare treabă aici și totul vine de la Federație. Hai să susținem. Sunt convins că sunt bani publici pentru asta.”