EXCLUSIV. Victor Pițurcă îl laudă pe Mirel Rădoi: ”Mă interesează că am luat 7 puncte și nu am primit gol, asta e important! E foarte bine!”

Mariana Podeanu / 10.09.2021, 20:01
EXCLUSIV. Victor Pițurcă îl laudă pe Mirel Rădoi: ”Mă interesează că am luat 7 puncte și nu am primit gol, asta e important! E foarte bine!”

Fostul selecționer Victor Pițurcă nu se ferește să îl laude pe Mirel Rădoi pentru felul în care a ieșit din ultima ”triplă” a naționalei, cu două victorii și un egal, dar și pentru faptul că apărarea și-a făcut meseria ca la carte. Însă îi contrazice pe cei care au început să-l comenteze pe antrenorul naționalei că s-ar fi bazat mai mult pe defensivă și ar fi uitat de filosofia promisă. Pițurcă intervine și în episodul revoltei lui Răzvan Marin, după ce fotbalistul lui Cagliari s-a supărat că n-a jucat titular decât un meci și oferă o reacție la cald, vis-a-vis de ”revoluția” propusă de FIFA care a început să facă valuri în lumea fotbalului mondial.

Victor Pițurcă trimite săgeți către FIFA

Domnule Pițurcă, vreau să vorbim puțin despre echipa națională, dar să încep cu nebunia asta, cu FIFA care propune campionate mondiale din doi în doi ani. E greu de realizat, nu-i așa?

Nu că e greu, e extrem de greu, mie mi se pare aproape imposibil pentru jucători, turneele astea finale ar crea probleme cluburilor care știm foarte bine că au strâmbat și strâmbă mereu din nas, nu cred că se va întâmpla acest lucru. Nu știu FIFA de ce încearcă…

Arsene Wenger spune că ar fi 147 de federații care ar fi cerut asta, și că în decembrie se va decide…

Dacă federațiile de pe această planetă își doresc acest lucru, atunci s-ar putea, dar eu știu foarte bine că cluburile nu-și doresc acest lucru, mai știu și că federațiile depind de cluburi și contează foarte mult lucrul ăsta.

Ceferin, șeful UEFA, se opune ferm, amenință cu un eventual boicot al Europei…

Nu știu dacă poate să intervină UEFA. Pentru că ce se întâmplă? Aici intervine interesul, financiarul, își doresc să facă bani cât mai mulți, cred, iar jucătorii își doresc să câștige, așa că se poate orice, totuși. Cine știe?

Scopul scuză mijloacele

Haideți să-i lăsăm pe ei și să revenim la ai noștri. Ați văzut cele trei partide ale naționalei?

Nu, nu am văzut decât ultimul joc, meciul cu Macedonia de Nord…

În tabloul general, al celor trei meciuri, vedeți ceva plusuri? Au fost trei meciuri, s-au luat 7 puncte…

Pe mine nu mă interesează altceva decât că s-au luat 7 puncte și în trei meciuri nu s-a primit gol… Și ăsta e un plus. Ăsta a fost și motivul principal pentru care România a luat cele 7 puncte, faptul că nu a primit gol. În orice joc din cele trei dacă ar fi primit gol, situația se complica.

Au apărut și cârcotașii care-l critică pe Rădoi că ar fi început să joace la rezultat, să se securizeze…

Mie nu mi s-a părut la ultimul meci că ar fi securizat jocul, mie mi s-a părut aceeași manieră, nu poți spune că s-a apărat mai mult. Jucătorii de câmp și-au făcut mai bine treaba defensiv și ăsta a fost motivul pentru care echipa n-a luat gol. Fiindcă în multe momente chiar au încercat să joace departe de poarta lor, dar adversarul a fost unul care are știința jocului colectiv, al menținerii posesiei, și România a fost obligată să se apere de multe ori în propria jumătate. Nu consider că Rădoi a schimbat ceva ca stil, ca filosofie, adică să se apere și să fie cineva nemulțumit de asta. Cine e nemulțumit, își câștigă pâinea din asta, să spună ceva și să iasă audiența.

Concluzia ar fi…?

A fost foarte bine! Echipa națională a României a câștigat 7 puncte, și asta e important, restul, ce mai zice unul, altul…

Iată că ne-am apropiat și de locul al doilea, mult râvnitul loc secund, suntem la un punct de Armenia.

Deocamdată suntem pe locul trei, când o să fim pe locul doi, atunci e în regulă. Și atenție! Nu cred că Armenia este adversarul cel mai periculos pentru România în lupta asta, eu cred că tot Macedonia e, în continuare rămâne echipa periculoasă. De ce? Fiindcă are o echipă bună.

Despre conflictul Răzvan Marin – Mirel Rădoi

Cum vedeți situația asta, că la finalul meciului cu Macedonia, Răzvan Marin și-a manifestat nemulțumirea, spunând că n-a venit la lot să joace titular doar meciul cu Liechtenstein?

Asta e problema selecționerului, el știe cel mai bine ce are de făcut, cum soluționează momente de genul ăsta, fiecare selecționer le rezolvă în stilul lui, după filosofia pe care o are el.

Dar sunt greu de gestionat episoadele astea de revoltă personală?

Nu, nu e ușor de gestionat un moment de genul ăsta. Ce s-ar întâmpla dacă toți jucătorii ar fi nemulțumiți că nu joacă? Ce s-ar întâmpla? Iar la Răzvan Marin mă surprinde, el vine dintr-o familie unde tatăl lui Petre Marin a fost și el fotbalist, un caracter excepțional, un tip foarte profesionist, liniștit.

Poate că fiind foarte tânăr, dornic, cine știe…

Da, sigur, fiecare jucător trebuie să fie nemulțumit în momentul în care nu joacă, dar el trebuie să-l forțeze pe antrenor să-l bage în primul 11 prin tot ceea ce face și nu prin vorbe publice.