”Exemplul Steaua” dat de șeful UEFA, împotriva Superligii bogaților. În ce companie selectă a fost pusă Campioana Europei

Moldoveanu Camelia / 20.04.2021, 22:15
”Exemplul Steaua” dat de șeful UEFA, împotriva Superligii bogaților. În ce companie selectă a fost pusă Campioana Europei

Președintele UEFA, Aleksander Ceferin, a dat-o pe Steaua exemplu în categoria echipelor care dominau fotbalul european de la sfârșitul anilor 80. El este de părere că fondatorii Superligii mai au timp să se răzgândească și că decizia luată este o greșeală enormă.

”Exemplul Steaua” dat de șeful UEFA, împotriva Superligii bogaților

Steaua București, printre marile echipe ale Europei în anii 80
Steaua București, printre marile echipe ale Europei în anii 80

În urmă cu mai bine de trei decenii, Steaua București se afla printre echipele care dominau fotbalul european. Acest lucru se pare că n-a fost dat uitării, ba dimpotrivă. Președintele UEFA a vorbit despre fotbalul anilor 80 și despre o posibilă Superligă chiar din acea perioadă, însă nu s-a vrut. Nu s-a vrut pentru că, după părerea lui, Superliga este o greșeală enormă. Dar dacă ar fi existat, Steaua s-ar fi aflat printre echipele fondatoare, după părerea lui.

Unde era Manchester United în deceniul dinainte de venirea lui Sir Alex Ferguson? Vă amintiți, sunt sigur de asta. Și unde era Juventus acum 15 ani? Din câte știu, era în Serie B. Dacă cluburile care au dominat fotbalul european acum 30 sau 40 de ani ar fi decis să înființeze o Superliga, cum ar fi arătat: Nottingham Forest, Aston Villa, Hamburg, Steaua București, FC Porto, PSV (Eindhoven), Steaua Roșie (Belgrad)… Și asta ar fi fost o Super Liga”, a declarat Ceferin la Congresul UEFA.

„Superliga ne face mai puternici”

Ceferin și-a continuat discursul anti-Superligă în aceeași notă. El crede că înființarea acestei noi competiții o să facă mai puternică „bătrâna” competiție, UEFA.

Această criză a Superligii ne va face mai puternici. Nu vom avea îndoieli. Suntem invincibili. Pentru unii, fanii s-au transformat în clienți și competițiile în produse. Pentru unii, să rateze calificarea în Liga Campionilor nu mai este un eșec sportiv, ci o catastrofă industrială și nu vor să-și asume riscul. Au uitat că fotbalul este imprevizibil și asta face ca acest sport să fie atât de frumos”, a spus Ceferin.

În același timp, le-a transmis celor care sunt de partea Superligii că se pot răzgândi, că încă este timp. Nu a uitat să menționeze faptul că bătăliile juridice „sunt o luptă pe care UEFA nu o poate pierde”.

În Superliga Europei se joacă după alte reguli