Oficial. Meciul dintre Farul Constanța și FCSB a fost amânat de LPF

Gabriel-Alexandru Ioniță / 22.10.2021, 13:43
Oficial. Meciul dintre Farul Constanța și FCSB a fost amânat de LPF

UPDATE Liga Profesionistă de Fotbal din România a decis ca meciul dintre Farul Constanța și FCSB să fie amânat din cauza faptului că roș-albaștrii nu au suficienți jucători valizi din cauza focarului de coronavirus existent în cadrul lotului, anunță Digi Sport.

Noua dată de disputare a partidei va fi comunicată ulterior de LPF în funcție de datele rămase libere în calendar.

Comunicatul oficial emis de LPF

În urma verificării situației și a documentelor transmise de clubul Fotbal Club FCSB S.A în raport de dispozițiile regulamentare aplicabile în cazul infectării participanților cu virusul Sars-Cov2, Liga Profesionistă de Fotbal a decis reprogramarea partidei FC Farul Constanța – FC FCSB S.A. din etapa a XIII-a. În conformitate cu prevederile art. 12.1 din ROAF și alin. 3 și 4 din Principiile de desfășurare a competițiilor adoptate de FRF prin Hotărârea Comitetului de Urgență din 27.07.2021.

Conducerea LPF împreună cu reprezentanții FCSB au încercat în cursul ultimelor două zile sa găsească soluții pentru ca jocul să se dispute la data stabilită. Din păcate, având în vedere răspândirea rapidă și necontrolată a virusului în cadrul clubului, FCSB nu a reușit, în ciuda eforturilor făcute, să identifice resursele umane necesare pentru completarea lotului în vederea atingerii numărului minim de 13 jucători prevăzut în Principiile de desfășurare a competițiilor adoptate de FRF.

Aceste norme regulamentare nu condiționează imposibilitatea alinerii unui număr de minim 13 jucători, de cauze strict legate de Covid 19. În acest sens, în determinarea numărului minim de jucători disponibili, trebuie avuți în vedere, atât jucătorii depistați cu Covid-19, cât și jucătorii aflați în alte situații care determină imposibilitatea obiectivă a participării lor la jocuri (spre exemplu, dar fără a se limita la: jucători accidentați, aflați în stare de suspendare, etc).
Din studierea și verificarea documentelor puse la dispoziție de FCSB a rezultat următoarea situație de fapt:

FCSB are un număr de 22 jucători înscriși în lista A și 6 jucători înscriși în lista B.
FCSB are 8 jucători infectați cu Covid 19, din care 6 jucători din lista A și 2 jucători din lista B.
Menționăm că s-a făcut dovada testării pozitive cu Covid 19 prin buletine de testare, realizate cu respectarea calendarului de testare.

LPF a atașat și opinia juridică în baza căreia s-a luat decizia de amânare a meciului dintre Farul și FCSB

FCSB are 8 jucători (din cei care nu sunt infectați cu Covid 19) indisponibili din motive medicale, toate legate de accidentări survenite în urma practicării jocului de fotbal. Dovada accidentărilor și a duratelor individuale de recuperare/indisponibilitate s-a făcut prin documente medicale de specialitate.
Din datele de mai sus, rezultă ca în momentul de față clubul FCSB dispune doar de 12 jucători, din care 8 din lista A și 4 din lista B (Constantin Valentin Budescu, Andrei Daniel Vlad, Darius Dumitru Olaru, Denis Grațian Harut, Paulo Vinicius DE SOUZA NASCIMENTO, Risto RADUNOVIC, Ioan Andrei Vasile DUMITER, Claudiu Andrei KEȘERU – lista A și Stefan TARNOVANU, Ianis Ilie STOICA, Ovidiu PERIANU, Alexandru Marian MUSI – lista B).

În vederea unei informări corecte și complete a instituțiilor de mass-media, atașăm prezentului comunicat opinia juridică emisă de expertul juridic al LPF, care a stat la baza deciziei de amânare.
În situația în care clubul FC Farul Constanța este nemulțumită de decizia de reprogramare a jocului și se va adresa comisiilor cu atribuții jurisdicționale, urmează să punem la dispoziția acestora întreaga documentație care a dus la adoptarea acestei decizii.

Aceasta este singura informare legată de decizia de reprogramare a partidei dintre FC FCSB și FC Farul Constanța. Reprezentanții Ligii Profesioniste de Fotbal urmând să nu mai facă alte comentarii în media legate de aceasta situație”, se arată pe site-ul lpf.ro.


Meciul Farul – FCSB ar trebui să se joace la finalul acestei săptămâni în etapa cu numărul 13 din Liga 1. Disputarea partidei se află însă în acest moment sub semnul întrebării din cauza focarului de coronavirus din lotul echipei roș-albastre.

FCSB își dorește amânarea meciului de la Ovidiu

Edi Iordănescu ar fi avut la dispoziție la antrenamentul de joi doar 10 fotbaliști. Astfel, potrivit GSP, oficialii clubului roș-albastru ar fi depus o cerere pentru ca partida de la Ovidiu să fie amânată.

Doar că regulamentul prevede, potrivit spuselor lui Gică Popescu, ca un meci să fie amânat doar în cazul în care o echipă nu poate să se prezinte exclusiv din cauze de coronavirus. Fapt ce nu se întâmplă la FCSB în acest moment.

Echipa patronată de Gigi Becali are șapte jucători depistați pozitiv cu Covid-19. În timp ce alți șase sunt accidentați. În acest context, meciul dintre Farul Constanța și FCSB nu ar putea fi amânat, conform regulamentului.

Acest aspect a fost subliniat și de președintele clubului constănțean. El a cerut în mod ferm ca regulamentul să fie respectat și meciul să se joace.

Gică Popescu cere ca regulamentul să fie respectat și meciul să se dispute

Fostul căpitan al „Generației de Aur” a scos în evidență și faptul că s-ar crea un precedent destul de periculos pentru desfășurarea viitoare a campionatului în cazul în care s-ar decide ca această partidă să se dispute în cele din urmă.

Eu vreau doar să fie respectat regulamentul. Din ce știu, un meci se poate amâna exclusiv din cauza infectărilor cu COVID-19, nu și din cauza accidentărilor. Noi ne-am pregătit toată săptămâna cu gândul că meciul se va juca, nu ne-am gândit la amânare. Vom respecta orice decizie a LPF, dar vrem ca totul să fie făcut conform regulamentului!

Eu cred că s-ar crea un precedent periculos. Restul echipelor ar putea ulterior să amâne oricând un meci, spunând că au zece jucători accidentați. Noi am jucat la începutul sezonului fără cinci jucători care au fost convocați la Jocurile Olimpice, iar pe lângă aceștia am avut și patru accidentați. Vrem doar să fie respectat regulamentul, nimic mai mult!

Regulamentul trebuie să fie același pentru toată lumea. Și noi am trecut la un moment dat pe foaie patru juniori pentru a completa lotul. Din acest motiv există Lista A, Lista B… Mă repet, vrem doar să fie respectat regulamentul”, a spus Gică Popescu potrivit Digi Sport.

Conform protocolului încheiat între UEFA, FRF și LPF privind Covid-19, „un meci se poate disputa dacă o echipă are 13 jucători valizi, printre care un portar”.