Femeia care l-a distrus pe Radu Banciu. Dorina Rusu, de la CNA, nu a avut milă de prezentatorul TV: „M-a îngrozit ce am auzit”

Andrei Alexandra 29.09.2022, 16:57
Femeia care l-a distrus pe Radu Banciu. Dorina Rusu, de la CNA, nu a avut milă de prezentatorul TV: „M-a îngrozit ce am auzit”

Radu Banciu a primit o amendă uriașă din partea Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA). Cunoscutul realizator TV a fost chemat să ofere explicații în urma unei emisiuni în care a afirmat că femeile își doresc să fie agresate.

Emisiunea lui Radu Banciu, de pe 1 septembrie 2022, a stârnit multe valuri în societatea românească. Jurnalistul a șocat atunci când a afirmat că „99% dintre femei își doresc să le mai şi plesneşti din când în când”. În urma episodului, Banciu a fost chemat în fața CNA pentru a da explicații. Mai mult, Banciu s-a ales cu o amendă de 10 mii de lei pentru derapajul din emisiunea Fotbal All Inclusive, de la Prima Sport 1.

Femeia care l-a distrus pe Radu Banciu. Dorina Rusu, de la CNA, nu a avut milă de prezentatorul TV

Realizatorul TV a avut mai multe contre cu membrii CNA pe data de 29 septembrie 2022. Iată mai jos dialogul purtat online de cele două părți, conform paginademedia.ro.

„Dorina Rusu: Domnule Banciu, vă rog să-mi spuneţi de unde ştiţi dumneavoastră că femeile aşteaptă atunci când vine bărbatul acasă să le plesnească, să le să le dea la ficat? De unde ştiţi? Cea mai mare dorinţa a oricărei femei este să fie bătută, lovită? Cum aţi ajuns dumnavoastră la această concluzie?

Radu Banciu: Nu am zis că toate, aici faceţi o exagerare. Am spus că, din experienţa mea personal. Recunosc că n-am avut la mine un aparat de măsurătoare a procentelor. Naratorul exagerează procentajul. Poate or fi fost 96% da, iertaţi-mă, da voit exagerează pentru că situaţia e dificilă, dar vă răspund la toate întrebările şi m-aţi întrebat de unde ştiu. Pentru că am prezentat procentul.

Deci că 65 de mii de femei sunt omorâte în casă de bărbatul pe care l-au ales, la un moment dat. Să nu spuneţi că este culpa acelui individ sută la sută. Pentru că şi în instanţă, când ne ducem cu probleme matrimoniale, ni se va spune că în cuplu problemele sunt împărţite.

Soţia are dreptul să-i spună nu, să plece de acasă, să nu-l aleagă, să cheme pe cineva, un martor sau membru al familiei, să-l rezoneze pe respectivul, să aibă o discuţie cu el. Nu o dată, de 100 de ori. În momentu în care se ajunge la deces da, nu ştiu câte lovituri de cuţit, nu ştiu câte lovituri atunci cum se ajunge? Nu din motivul ăsta se ajunge?

Dorina Rusu: Domnul Banciu, nu ştiu ce probleme aţi avut dumneavoastră în copilărie şi în tinereţe cu femeile, dar ce puneţi aici, degeaba să spuneţi dumneavoastră că este pe un ton şi satiric, că este pe un ton care susţine că nu trebuie să fie femeile bătute, eu cred că un asemenea tip de discurs este absolut inacceptabil într-o televiziune din secolul 21, din orice secol, de oricând”.

Radu Bancu, acuzat la CNA pentru derapajele de la TV

În discuție au intervenit și Ramona Sorescu și Monica Gubernat, alte două reprezentante ale Consiliului.

„Ramona Sorescu: Nu se înţelege asta, vă rog frumos, nu mai genaralizaţi.

Dorina Rusu: Din ceea ce spune domnul Banciu, îmi dau seama că, de fapt, dânsul aşa gândeşte. Deci dânsul chiar chiar crede ceea ce spune nu este doar s-a lăsat aşa dus de val într-o emisiune TV.

Radu Banciu: Eu n-am avut niciodată probleme de genul ăsta. Deci aici vă înşelaţi. Eu tocmai spun că nu ar trebui să se întâmple. Eu nu gândesc aşa.

Dorina Rusu: Aţi spus că femeile bătute de bărbaţi au şi vina lor.

Radu Banciu: Sigur, este şi cu o parte de vină, da. Atâta timp cât tu ţi-a ales asta şi ar trebui să fii cea care decide, nu el să-ţi spună că tu eşti o mobilă şi stai cu mine toată viaţa.

Monica Gubernat: Din păcate, nu este atât de de simplă situaţia.

Radu Banciu: Nu este. Cine zice că este simplu? Eu spun că nu este simplu. Este simplu ca teorie, cazul este complica. În teorie este uşor. La mine în familie, este simplu femeile care stau cu mine sau care au vieţuit cu mine n-au trecut prin aşa ceva. Asta şi spune textul, frustrarea bărbatului: dacă ştiaţi să faceţi o alegere nu ajungeaţi în această situaţie. Aţi ajuns în această situaţie pentru că aţi greşit.

Dorina Rusu: Acesta este mesajul pe care îl daţi dumneavoastră la televizor?

Radu Banciu: Da, este o culpa. Pentru ce avem suma asta? Deci noi vorbim de 65 de mii de decese. Aveţi impresia că este o joacă?

Ramona Sorescu: Dar de comportamente deviante aţi auzit?

Radu Banciu: Da, cum să nu?

Ramona Sorescu: Eu zic că mai citiţi un pic despre aceste comportamente deviante şi cum se poate masca un astfel de individ.

Radu Banciu: Dacă-mi daţi un minut, să restitui un pic contextul. Am văzut că într-adevăr filmuleţul porneşte la un moment dat de la o idee, dar nu cred că prinde chiar prima silabă, şi anume faptul că pe data de 1 septembrie, chiar când noi am avut emisiune, agenţia France Press publică un comunicat terifiant, la care noi facem referire la un moment dat, unde 122 de franţuzoaice sunt omorâte, în 2021, la domiciliu de fostul soţ, fostul concubin, fostul prieten etc.

După care o telespectatoare ne trimite un mesaj şi ne spune aşa: Domnul Banciu, sunteţi încă departe de realitate pentru că s-a publicat de către Amnesty, sau nu ştiu de către cine, un raport unde se spune că 65.000 de femei au fost bătute şi omorâte în casă în anul 2021.

După părerea mea, este singurul lucru în viaţă unde ai posibilitatea reală să alegi, atunci când îţi alegi partenerul. Nici măcar meseria, doamna Gubernat, nu ţi-o poţi alege, pentru că dacă n-ai talent nu poţi să devii cosmonaut, de exemplu. Da, chiar dacă lucrezi la zidărie, poţi să-ţi găseşti un zidar la fel de faimos ca şi tine şi să ai un cuplu perfect. Deci noi ne-am revoltat, în primul rând, de această idee. De aici toată această argumentaţie.

Iar din punctul meu de vedere, problemele mele personale, cu amintirile mele, cu viaţa mea, mie mi s-a părut că lucruri aşa stăteau.
Deci de fiecare dată când am avut parte de astfel de discuţii, ele poate trenau în jurul acestor alegeri”

Afirmațiile lui Radu Banciu, care au provocat reacția CNA

„Atâta timp cât pari inabordabil, toată proasta-i topită după tine. Atât timp cât te dai cocoş, femeia e în jurul tău. În momentul în care dai un pic în tandreţe, în nostalgie, nu o mai interesezi. Asta-i muierea; (…)

Nu trebuie să fie, bărbatul nu trebuie să fie tare, că nu toţi bărbaţii sunt poliţişti sau vameşi, da? Trebuie să aibă alte argumente, după părerea mea. Asta cu bătaia şi cu duşmănia…

Ştiu şi eu, toate femeile pe care le-am cunoscut, mă rog 99% asta îşi doreau, să le mai şi plesneşti din când în când. Da? Să se vadă că există o autoritate. Dar ele nu spun asta niciodată în viaţa reală. O spun aşa, în cuplu, în intimitate.

Dar în viaţa reală, nu se duce niciuna la televizor să spună: ”Dom’le, eu de abia aştept să vină bărbatul acasă să îmi dea două-trei dosuri de palmă, de să mă lase lată. Sau să îmi dea în fiecare seară numai la ficat”.

Nu, nu spun asta, dar într-adevăr sunt atât de proaste, cele mai multe dintre ele, încât asta îşi doresc în realitate. O relaţie de tipul ăsta. Este totalmente inacceptabil. Adică dimpotrivă, atunci ia-ţi un măgar sau un mistreţ şi stai cu ăla. E ca şi cum ar zice bărbatul: ”Bă mie îmi trebuie o femeie, nu ştiu, care să facă numai mâncare sau să facă numai curat”. Astea sunt nişte clişee, ”bărbat puternic”; (…)

Chelia nu e până la urmă, cum să spun eu, o dovadă de bărbăţie? Adică dumneavoastră domnişoara Alexandra, nu vreţi să luaţi un cap în gură de la un bărbat zdravăn? Vreţi tot de la un molatic, d’ăsta? Cred că v-ar conveni mai degrabă să vă plesnească, de să vă meargă fulgii, unul care să arate a bărbat. N-am auzit încă să vină vreuna să spună: ”Vai de mine, de abia aştept să mă plesnească un creţ”! Nu, creţul arată ca un pudel şi o să spuneţi că e prea tandru. Să vă altoiască un cârciumar de-ăsta, un stahanovist.

Articolul invocat pentru amendă:

„Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe
religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice”

Urmăriți Playsport.ro și pe