Formula 1 se încheie cu o nouă victorie pentru Max Verstappen și Red Bull. Charles Leclerc a devenit vicecampionul lumii

Gabriel-Alexandru Ioniță 20.11.2022, 20:45
Formula 1 se încheie cu o nouă victorie pentru Max Verstappen și Red Bull. Charles Leclerc a devenit vicecampionul lumii

Max Verstappen și-a consolidat poziția de „rege” în acest sezon de Formula 1. După ce își adjudecase matematic titlul mondial încă după cursa de la Suzuka, din etapa a 18-a, pilotul olandez în vârstă de 25 de ani de la Red Bull a încheiat în stil de mare campion și a bifat un record greu de egalat în „Marele circ”.

Max Verstappen, record greu de depășit în Formula 1

Verstappen s-a impus și la Abu Dhabi, în ultimul Mare Premiu al acestui sezon. Astfel, el a ajuns la 15 victorii în această stagiune, din 21 de curse, ceea ce reprezintă un record absolut din acest punct de vedere.

Pe locul doi s-a clasat Charles Leclerc de la Ferrari, care și-a adjudecat astfel și poziția secundă în clasamentul general al piloților. Podiumul acestei stagiuni a fost completat de un alt pilot de la Red Bull, Sergio Perez.

În clasamentul general al constructorilor s-a impus Red Bull. Ferrari a încheiat pe poziția secundă, în vreme ce Mercedes a completat podiumul.

Lewis Hamilton a abandonat la Abu Dhabi cu doar trei tururi înainte de finalul cursei, din cauza unor probleme la cutia de viteze. Astfel, pilotul britanic, septuplu campion mondial în Formula 1, a terminat sezonul fără nicio victorie, fapt ce i se întâmplă pentru prima dată în carieră.

Vettel, în centrul atenției la Abu Dhabi

Sebastian Vettel, fost campion mondial, în prezent la Aston Martin, a încheiat pe locul 10 Marele Premiu de la Abu Dhabi. A fost ultima sa cursă în „Marele Circ”. Anterior, el și-a anunțat retragerea din Formula 1.

„Vă mulțumesc. Nu a fost cea mai bună cursă pe care noi am făcut-o, dar vă mulțumesc pentru acești doi ani minunați. Sunteți un grup de oameni minunați și vă doresc o mașină mult mai bună decât am avut acum, să fi fost capabili să ne bucurăm de acești doi ani. Sunteți niște persoane speciale, vreau să vă doresc tot binele și cred că eu am fost în cea mai bună formă posibilă datorită vouă.

O zi mare și un mare mulțumesc pentru suporteri, mai ales că văd aici atât de mulți fani, atât de multe fețe zâmbitoare, ceea ce a fost foarte special și foarte frumos. Sunt sigur că o să-mi lipsească asta mai mult decât pot eu să înțeleg acum”, a spus Vettel la finalul ultimei sale curse în Formula 1.

Clasamentul final al Marelui Premiu de la Abu Dhabi, ultimul din acest sezon:

1. Max Verstappen (Red Bull), 2. Charles Leclerc (Ferrari), 3. Sergio Perez (Red Bull), 4. Carlos Sainz (Ferrari), 5. George Russell (Mercedes), 6. Lando Norris (McLaren), 7. Esteban Ocon Alpine), 8. Lance Stroll (Aston Martin), 9. Daniel Ricciardo (McLaren), 10. Sebastian Vettel (Aston Martin).

 

Urmăriți Playsport.ro și pe