Fostul antrenor al lui Nice, Adrian Ursea, nici nu vrea să audă de o colaborare cu Gigi Becali: „Cel mai mult mă interesează calitatea umană!”

Ștefănescu Dragoș / 06.07.2021, 13:55
Fostul antrenor al lui Nice, Adrian Ursea, nici nu vrea să audă de o colaborare cu Gigi Becali: „Cel mai mult mă interesează calitatea umană!”

Adrian Ursea este printre puținii antrenori români care au activat la echipe importante din străinătate. Antrenorul român a condus sezonul trecut echipa franceză OGC Nice. Cu Ursea pe banca tehnică Nice a terminat sezonul din Ligue 1 pe locul 9. Fostul antrenor al lui Nice, Adrian Ursea, nici nu vrea să audă de o colaborare cu Gigi Becali. „Cel mai mult mă interesează calitatea umană!”

Fostul antrenor al lui Nice, Adrian Ursea, nici nu vrea să audă de o colaborare cu Gigi Becali: „Cel mai mult mă interesează calitatea umană!”

Adrian Ursea a fost jucător la Petrolul şi Victoria Bucureşti, în anii ’80. Și-a continuat cariera de fotbalist în străinătate, după Revoluţie, cu precădere în Elveția. Pentru un sezon, s-a întors în România, la mijlocul anilor ’90, pentru a evolua la Rapid. Ulterior s-a stabilit în Ţara Cantoanelor.

Cariera de antrenor și-a început-o în anul 2000 la echipa Vevey. După doar un an a devenit antrenor secund la Servette Geneva. Ulterior a avut șansa de a fi promovat ca antrenor principal la echipa care are 17 titluri în Elveţia. Astfel la 38 de ani a devenit cel mai tânăr antrenor din campionatul Elveției. Considerând că încă nu este pregătit pentru poziția de principal, Ursea a revenit la echipa de juniori a clubului din Geneva.

Între 2007 și 2016 Adrian Ursea a ocupat postul de director sportiv la clubul Neuchatel Xamax. În cei 9 ani petrecuți la club Ursea a devenit un excelent analist video. Antrenorii care au trecut pe la Neuchatel în acea perioadă îi ascultau analizele legate de adversari şi pregăteau meciurile în consecinţă.

Adrian Ursea a fost adus în staff-ul tehnic al lui OGC Nice în 2016, ca antrenor secund al lui Lucien Favre. În 2019, Ursea a avut o scurtă aventură, de 4 luni, la Servette U21. Ulterior Ursea a revenit la Nice pentru a-l ajuta pe antrenorul pricipal Patrick Vieira. După parcursul extrem de slab cu Vieira la cârma echipei, conducerea francezilor l-a demis pe francez și l-a numit pe Adrian Ursea antrenor principal.

La finalul sezonului OGC Nice cu Ursea pe banca tehnică a terminat pe poziția a 9-a în Ligue 1. Conducerea francezilor a ales însă să se despartă de tehnicianul român al cărui contract se terminase la finalul sezonului. Însă după aventura pe banca tehnică a lui Nice, Ursea nu duce lipsă de oferte din Elveția dar și de la echipe din Ligue 1.

Adrian Ursea exclude o revenire în fotbalul românesc

Într-un amplu interviu acordat de Adrian Ursea pentru Gazeta Sporturilor, tehnicianul și-a exprimat părerile despre situația actuală a fotbalului românesc. Întrebat despre o posibilă revenire în fotbalul românesc, Ursea a recunoscut că nici măcar nu s-a gândit la această variantă.

Nici măcar nu mi-a trecut prin cap așa ceva! Nu face parte din planurile mele, dar în fotbal nu știi niciodată ce-ți rezervă viața. Sunt însă la mijloc chestiuni legate de condiții, de nivelul jucătorilor și al campionatului, detalii de care nu poți face abstracție. Dincolo însă de detaliile financiare, de exemplu, mă interesează calitatea umană, care e determinantă. Înseamnă din start un pas înainte în orice proiect”, a spus Ursea.

Fostul antrenor al lui Nice, Adrian Ursea, nici nu vrea să audă de o colaborare cu Gigi Becali

Referitor la situația antrenorilor de la FCSB, Adrian Ursea a declarat că i se pare ireal ce se întâmplă și că situația se aseamănă cu poveștile pentru copii.

Sigur, polemicile dinspre Becali sunt foarte vizibile și e vorba totuși despre o persoană care vrea performanță și bagă bani mulți în fotbal. Cu scuzele de rigoare însă, n-am cunoscut și nici nu vreau să cunosc un astfel de mod de a funcționa.

La Nice, antrenorul e angajat ca să pregătească echipa, e responsabil de ceea ce se petrece pe gazon, de comunicarea cu jucătorii, de imaginea clubului. El e omul cel mai important în jurul căruia se construiește un proiect. Când aud însă astfel de chestii precum la FCSB, mi se pare că e vorba despre cărți de povești!”, a declarat Adrian Ursea pentru Gazeta Sporturilor.