Fotbalul din Belarus are un nou șef. A fost ales săptămâna trecută și înainte a condus o fermă de porci. E și prieten cu președintele Lukashenko

George Drafta 27.03.2023, 22:22
Fotbalul din Belarus are un nou șef. A fost ales săptămâna trecută și înainte a condus o fermă de porci.  E și prieten cu președintele Lukashenko

Ameninţată cu excluderea din preliminarii din cauza regimului din Belarus care susţine Rusia în agresiunea îndreptată împotriva Ucrainei, ţara ex-sovietică şi-a ales recent un nou preşedinte al Federaţiei de Fotbal.

Nikolai Şerstnev este un apropiat al şefului de stat Aleksandr Lukașenko, însă el nu are un trecut fotbalistic la activ. El a fost recomandat pentru a ajunge preşedinte al forului fotbalistic intern de experienţă dobândită în calitatea de administrator al unor ferme de amimale.

Preşedintele Federaţiei din Belarus a fost relocat din domeniul zootehniei
Preşedintele Federaţiei din Belarus a fost relocat din domeniul zootehniei

El a fost ales ca şef al organismului de la Minsk pe 22 martie cu unanimitate de voturi. În vârstă de 62 de ani acesta preia conducerea federaţiei de la un fost militar, Vladimir Bazanov. El a debutat cu o înfrângere la scor în noua postură, 0-5 în faţa Elveţiei, într-o partidă jucată la Novi Sad.

Pasiunea cu care s-a remarcat

Şerstnev este în acelaşi timp şi şef al unui departament din cadrul Academiei Naţionale de Ştiinţe ale Belarusului. În alegerea sa ca şef al fotbalului bielorus el a fost sprijinit şi de Alexandr Hleb, fosta legendă a fotbalului bielorus şi actual membru al Comitetului Executiv al federaţiei.

„Vă mulțumesc pentru încredere, dar nu este timp pentru sărbătoare. Nu există timp pentru odihnă. Toată lumea s-a săturat să aștepte rezultate. Trebuie să acționăm”, a fost mesajul noului preşedinte imediat după ce a fost anunţat drept câştigător.

Dincolo de fotbal, Şerstnev mai are o pasiune cu care se mândreşte. El participă la concursuri de ridicare a gantererelor kettlebell. Mai mult, ar deţine chiar şi un record mondial într-o asemenea „disciplină”. Conform presei din Belarus, el a ridicat o greutate de 32 de kg de 61 de ori într-un minut. Iar graţie contribuţiei sale, Belarusul a câştigat medalia de aur la CM ridicare în masă a kettlebellului din 2019.

Momentul care a făcut înconjurul lumii

În timpul Cupei Mondiale din Qatar, o ştire venită din Belarus a făcut senzaţie pe reţelele sociale. În cadrul unei reuniuni la vârf, preşedintele Aleksandr Lukaşenko şi-a declarat îngrijorarea cu privire la nivelul fotbalului din ţara sa. Iar din acest motiv l-a tras la răspundere pe ministrul Sportului din ţara ex-sovietică.

Preşedintele Belarusului conduce ţara cu mână forte
Preşedintele Belarusului conduce ţara cu mână forte

„Are loc Cupa Mondială. Dar Serghei Mihailovici, din vreun motiv nu i-am observat pe fotbaliștii noștri acolo. Sau nu mă uit eu destul? Eu compar jocul fotbaliștilor noștri cu jocul văzut acolo. Iar ei joacă așa și în timpul iernii! Iar ca fost fotbalist care ai jucat mult fotbal, mă îngrozește.

Acest sport, la fel ca multe altele, este într-o stare jalnică. Iar când te-am numit speram că tu, ca bărbat ce-a fost în forțele armate, căruia îi place sportul și îl înțelege, va schimba situația”, a fost întrebarea adresată spre ministrul de resort.

Urmăriți Playsport.ro și pe