FOTO. Lecția de bun-simț oferită de jucătorii Japoniei după victoria cu Germania. Asiaticii nu sunt la prima ispravă de acest gen

Olteanu Ștefan 25.11.2022, 13:20

Jucătorii Japoniei au învins Germania în primul meci de la Cupa Mondială din Qatar, iar după fluierul final al partidei au dat o lecție de bun-simț întregii lumi. FIFA a postat pe rețelele de socializare ce surpriză au lăsat japonezii în vestiarul stadionului.

„Imaculat, mulțumesc!”. FIFA, impresionată de lecția de bun-simț oferită de jucătorii Japoniei după victoria cu Germania

Victoria obținută de jucătorii Japoniei împotriva reprezentativei din Germania, scor 2-1 în primul meci din faza grupelor de la Mondial, a fost sărbătorită într-un mod mai mult decât civilizat.

În ciuda faptului că rezultatul a fost unul uriaș pentru selecționata niponă, fotbaliștii nu s-au dezlănțuit în vestiar și în momentul în care au părăsit stadionul Khalifa International din Doha au surprins pe toată lumea.

Vestiarul a fost lăsat la linie, iar pe lângă curățenia sclipitoare, administratorii arenei au primit și un mic suvenir. Japonezii le-au transmis „mulțumesc” în limba arabă și, de asemenea, le-au realizat 11 cocori japonezi prin arta cunoscută drept origami.

Cocorul japonez, cunoscut și ca „pasărea fericirii”, este un simbol aparte în cultura niponilor. Și asta pentru că Japonia este singura țară în care această specie de cocor poate fi găsită. Printre altele, el reprezintă un simbol al fericirii, al dragostei și al longevității.

În timp ce japonezii le-au mulțumit celor care administrează stadionul Khalifa International, FIFA a ținut să vină și ea cu un mesaj de apreciere la adresa niponilor:

„După o victorie istorică împotriva Germaniei la Cupa Mondială, în ziua a 4-a, fanii japonezi și-au curățat gunoiul de pe stadion. În schimb, jucătorii și-au părăsit în felul următor vestiarul de pe stadionul Khalifa International. Imaculat! Domo arigato (n.r. – mulțumesc în japoneză)”, a transmis FIFA, pe Twitter, în dreptul imaginilor cu vestiarul.

Nu este prima oară când jucătorii japonezi impresionează la acest capitol. La Mondialul din Rusia, în 2018, dar și la Cupa Asiei, în 2019, vestiarele au fost lăsate într-o curățenie la fel de remarcabilă.

Ce a declarat selecționerul Japoniei după ce a învins Germania

Japonia face parte din Grupa E la Mondial, alături de Germania, Spania și Costa Rica. Niponii au câștigat poate cel mai greu meci pe care îl aveau de disputat în această grupă, scor 2-1 în fața nemților, iar acum privesc cu încredere către fazele eliminatorii.

În următorul meci, Japonia va întâlni Costa Rica, selecționată care în partida de debut a fost învinsă cu 0-7 de Spania.

„Cred că este un moment istoric, o victorie istorică, cel puțin! Dacă mă gândesc la evoluția fotbalului japonez, pot spune că ne-am dezvoltat. E o mare surpriză și acum atingem standardul global.

Am văzut Arabia Saudită care a obținut o victorie surpriză, așa că ne-am dorit să arătăm capacitatea fotbalului asiatic. Am decis să fim agresivi încă din startul jocului. Cu toate acestea, agresivitatea Germaniei a fost mai mare. Dar nu ne-a surprins. Au un portar minunat, domnul Neuer. Cu toate acestea, echipa noastră a fost foarte inteligentă și a jucat bine în mod constant.

Am luptat cu adevărat din greu. Patru jucători din echipa noastră joacă în Bundesliga, alți doi în Premier League. Se luptă în aceste ligi foarte puternice și dure. Și-au cultivat această putere. Deci, în acest context, dacă acele ligi au contribuit la dezvoltarea jucătorilor noștri japonezi, respect asta și sunt foarte recunoscător”, a declarat Hajime Moriyasu, selecționerul Japoniei.

EXCLUSIV. Cum a trăit Mino Sota, niponul de la Hermannstadt, victoria cu Germania lui Hansi Flick. „Am fost singurul care a crezut în victoria Japoniei.