Free Vasili Khamutovsky | George Ogăraru a reacționat după ce Hamutovski a fost arestat în Belarus. Cuvinte emoționante ale oficialului stelist

Catinca Giosanu 01.10.2022, 13:38
Free Vasili Khamutovsky | George Ogăraru a reacționat după ce Hamutovski a fost arestat în Belarus. Cuvinte emoționante ale oficialului stelist

Vasili Hamutovski a fost arestat în Belarus după ce ar fi participat la un protest împotriva regimului președintelui Alexandr Lukașenko, dar și împotriva războiului din Ucraina. Presa din străinătate scrie că fostul portar de la FCSB și Petrolul riscă ani grei de închisoare. Oamenii s-au mobilizat și cer ca fostul portar să fie eliberat.

George Ogăraru, despre situația lui Vasili Hamutovski

Dublul campioan al României este un este un aspru contestatar al președintelui țării sale. Fostul sportiv riscă între trei și șapte ani de închisoare, o amendă sau restricții de libertate.

Conform jurnaliștilor din Belarus, Vasili ar fi participat la o manifestație împotriva actualului președinte al țării, aceasta având loc după alegerile din august 2020.

Fostul portar se bucură de o susținere masivă în mediul online.

”Arătați-ne că vă pasă”

George Ogăraru, managerul centrului de copii și juniori de la CSA, a postat un mesaj pe contul lui de pe social media, prin care a cerut eliberarea lui Vasili Hamutovski.

FREE VASILI !!

Alături de tine Vasili!

Este incredibil ceea ce se întâmplă în Belarus în zilele noastre! Am văzut acel video din online cu arestarea lui Vasili… Nu pot accepta ideea că un sportiv de echipă națională poate fi arestat și condamnat la închisoare pentru că, în momentul preluării conducerii Belarusului de către dictatorul Lukașenco, și-a exprimat opinia public, împreună cu alți sportivi, artiști sau oameni de televiziune, cu privire la metodele abuzive prin care au fost “câștigate” alegerile.

Propun presei sportive din România, care se luptă pentru dreptul la liberă exprimare, să îl susțină pe Khamutovski prin titlul Free Vasili!!

Arătați-ne că vă pasă!”, se arată într-o postare pe paginile de socializare.

Ce acuzații i-au fost aduse

Oamenii legii au deschis un dosar penal pe numele lui Vasili Hamutovski. El a fost acuzat de „Organizare și pregătire a acțiunilor care încalcă grav ordinea publică sau participarea activă la acestea.”, transmite sport.ro.

Oamenii din Belarus au protestat împotriva războiului din Ucraina, au ieșit pe stradă. Eu am fost la protestele de după alegerile prezidențiale, pentru că au fost multe falsificări.

Am protestat în Minsk și am avut probleme. Când am lucrat la Dinamo Brest, i-au dat afară pe toți oamenii care și-au zis părerea contra falsificărilor. Nu contează că erau antrenori, jucători, profesori sau chirurgi. Inclusiv pe mine, care am lucrat în Arabia Saudită.

Nu cred că mai pot să lucrez în Belarus, atât timp cât situația asta continuă. Când am terminat cariera de portar, am început ca antrenor de portari în Belarus, la Dinamo Minsk, apoi la BATE Borisov și la Dinamo Brest.

Cu Dinamo Brest am câștigat campionatul, dar, după alegerile prezidențiale, cei care n-au fost de acord au fost dați afară. Dacă ai altă părere, te dau afară.”, spunea Vasili Hamutovski, în primăvara acestui an.

Urmăriți Playsport.ro și pe