Gigi Becali, ironizat de un ”greu din fotbal”: ”A ajuns de la tiki-taka la tiki-toaca”

Gabriel-Alexandru Ioniță / 09.06.2021, 19:30
Gigi Becali, ironizat de un ”greu din fotbal”: ”A ajuns de la tiki-taka la tiki-toaca”

Gigi Becali este ironizat de un „greu” al fotbalului românesc. FCSB nu a mai câștigat titlul în Liga 1 din 2015. Pe acea vreme, antrenor al echipei roș-albastre era Costel Gâlcă. De atunci, echipa lui Becali a terminat mai mereu pe poziția secundă în România, în ultimii patru ani în spatele celor de la CFR Cluj.

Mai mulți oameni de fotbal din România îl consideră pe Gigi Becali principalul vinovat pentru această situație. Patronul FCSB-ului este criticat pentru faptul că ia decizii în locul antrenorului, dar și pentru strategia de transferuri pe care o abordează.

În ultimii ani, Becali s-a orientat foarte mult spre jucători tineri de perspectivă, pe care să poată obține sume importante de bani. Abordarea aceasta a dat roade în bună măsură. FCSB a reușit să vândă pe sume importante în ultimele sezoane. Cel mai bun transfer este fără îndoială cel al lui Man la Parma pentru 13 milioane de euro.

Gigi Becali, ironizat de un ”greu din fotbal”: ”A ajuns de la tiki-taka la tiki-toaca”

Banii au venit, însă a fost sacrificată performanța. FCSB nu a mai reușit să se califice în grupele Europa League în ultimele două sezoane, lucru ce nu era de neconceput în urmă cu câțiva ani. Iar astfel au apărut criticile la adresa lui Gigi Becali. Iar ultimul care a făcut-o este fostul patron al lui FC Vaslui, Adrian Porumboiu.

El a ironizat strategia lui Becali din această vară de a transfera fotbaliști înalți în apărare. De asemenea, fostul mare arbitru a râs și de modul în care au evoluat lucrurile la FCSB, după ce patronul echipei anunța cu surle și trâmbițe că vrea ca fotbaliștii săi să practice stilul de joc făcut celebru de Barcelona lui Guardiola, „Tiki-Taka”.

Gigi Becali a anunțat la conferința de prezentare a lui Alexandru Crețu că dorește să transfere fundași înalți
Gigi Becali a anunțat la conferința de prezentare a lui Alexandru Crețu că dorește să transfere fundași înalți

Gigi Becali declara acum câţiva ani că face Barcelona din FCSB, că va juca tiki-taka. Însă tiki-taka s-a transformat în tiki-toaca. Am văzut că el caută jucători înalţi, care să dea cu capul”, a spus Adrian Porumboiu la PRO X.

Alexandru Crețu și Stipe Vucur, „turnurile de control” transferate în această vară de Becali

Porumboiu a făcut referire la declarațiile pe care Becali le-a făcut la conferința de prezentare a lui Alexandru Crețu. El a spus atunci că își dorește fundași centrali înalți, pentru ca adversarii să nu mai înscrie ușor la fazele fixe. Becali a pus foarte repede în aplicare planul. La scurt timp după prezentarea lui Crețu, FCSB l-a adus și pe austriacul Stipe Vucur, ultima dată la Hallescher în Liga a 3-a gemană.

În vârstă de 29 de ani, Vucur are nu mai puțin de 1.95 metri înălțime. El este recunoscut de pe vremea când juca în Germania cu un fotbalist foarte bun la duelurile aeriene, exact ce și-a dorit Becali. Cei doi pot fi noii titulari în centrul apărării echipei roș-albastre în noul sezon.

Deși la naționala României, Crețu a fost folosit de Rădoi pe postul de mijlocaș defensiv, poziția sa de bază este cea de fundaș central. De altfel, Becali chiar a declarat că pentru acea poziție l-a adus pe fostul jucător al lui Maribor.