Ies la iveală noi amănunte din momentul în care Simona Halep a dat proba pentru controlul anti-doping. Ce s-a întâmplat în locul amenajat pentru campioana noastră

Olteanu Ștefan 07.11.2022, 13:34
Ies la iveală noi amănunte din momentul în care Simona Halep a dat proba pentru controlul anti-doping. Ce s-a întâmplat în locul amenajat pentru campioana noastră

Simona Halep a fost depistată pozitiv la Roxadustat, o substanță interzisă prin regulament de WADA, după ce în cadrul turneului de Grand Slam de la US Open a fost supusă unui control anti-doping. Acum au ieșit noi detalii la iveală din cadrul acelui test, dar și noi căi prin care sportiva din Constanța s-ar putea apăra în scandalul de dopaj.

Cum a decurs testul anti-doping pe care Simona Halep l-a dat la US Open

La US Open 2022, turneu care s-a desfășurat în intervalul 29 august – 11 septembrie, Simona Halep a picat testul anti-doping în urma căruia a reieșit că a fost depistată pozitiv la Roxadustat.

Informația a devenit publică pe 21 octombrie, când Simona Halep le-a transmis susținătorilor ei că va începe „cel mai greu meci al vieții”, o „luptă pentru adevăr”, deoarce ea s-a declarat din primul moment nevinovată.

Săptămânile au trecut, iar din tot acest scandal uriaș au continuat să apară informații în lanț. Simona Halep urmează să fie judecată de „Sports Resolutions”, un tribunal independent din Marea Britanie, acreditat să judece spețe de acest gen din tenis. Cel mai probabil, cazul ei va fi judecat la începutul lui 2023, iar până atunci Halep caută noi posibilități de a se apăra.

Foarte important în tot acest scandal de dopaj este testul anti-doping în sine, iar Simona Halep trebuie să fie sigură că a parcurs toți pașii cu exactitate în momentul în care a fost supusă controlului la US Open.

Potrivit Prosport.ro, stația de control doping din SUA a fost formată din trei zone delimitate distincte: zona de așteptare, zona de lucru (frigider pentru păstrarea probelor biologice) și zona de recoltare (cabinet special amenajat cu două toalete separate și o chiuvetă, echipat cu materiale de igienizare care au fost păstrate în anticamera toaletei).

Încă de la pătrunderea în zona de așteptare, Simonei Halep i-a fost recomandat să consume doar băuturile puse la dispoziție în stația de control. Cele aduse din afara acesteia puteau fi consumtate doar dacă Halep își asuma riscul.

Simona Halep, supravegheată de o singură persoană în momentul depunerii probei

În momentul în care s-a îndreptat către zona de racoltare, Simona Halep s-a despărțit de reprezentantul din staff care i-a putut fi alături până în acel moment, dar și de observatorul ITIA (Agenția Internațională de Integritate a Tenisului).

Singura persoană avizată să meargă în zona de racoltare alături de Simona a fost un ofițer de control doping. Acesta, reprezentat de o persoană de sex feminin, a informat-o pe Halep că „trebuie să dețină controlul asupra echipamentului de recoltare și asupra probei emise”.

Ulterior, ofițerul de control s-a asigurat că are suficientă vizibilitate pentru a o observa pe Simona Halep în momentul în care dă proba de urină. De asemenea, acesta a verificat dacă jucătoarea de tenis s-a spălat pe mâini înainte, sau dacă a optat pentru a purta mănuși pe toată durata racoltării probei.

Apoi, ofițerul de control a examinat dacă proba de urină îndeplinește standardul internațional pentru testare, iar Simona și-a ales trusa de recoltare și a verificat corespondența codului pe toate componentele acesteia.

Proba a fost împărțită în trei recipiente

Important de precizat este faptul că proba de urină a fost repartizată în trei recipiente:

  • recipientul A, de minimum 60 de mililitri
  • recipientul B de minimum 30 mililitri
  • paharul de racoltare

Referitor la paharul de racoltare, în acesta a fost păstrată o cantitate mică de urină pentru măsurarea densității specifice. Recipientul A și recipientul B au fost sigilate ermetic de Simona Halep sub ochii ofițerului de control, în timp ce proba din paharul de racoltare a fost distrusă tot sub privirile jucătoarei.

Și, în cele din urmă, ofițerul de control a înregistrat cele două probe din recipientele A și B, după care le-a predat laboratorului de control doping, nu înainte ca Simona să verifice codul numeric de pe acestea.

Potrivit Prosport.ro, detectivii angajați de Simona Halep trebuie să verifice acum dacă toți pașii au fost respectați cu strictețe de sportivă, dar și de ofițerul de control anti-doping, iar în baza acestor verificări să vadă dacă pot construi un caz de apărare.

Această investigație trebuie să scoată la iveală dacă:

  • Halep a verificat integritatea sigiliului înainte ca Simona și reprezentantul ales de ea să semneze formularul de control doping;
  • Simona a primit o copie a formularului de control doping după ce ofițerul supraveghetor a repartizat în plicuri separate, sigilate, cele două documente și le-a predat Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului și laboratorului;
  • Halep a avut observații, consemnate într-un formular suplimentar de raport, asupra modului de desfășurare a procedurii de recoltare a probei.
Urmăriți Playsport.ro și pe